Kínai zászlót kapott a TYLOO hongkongi játékosa - Szerencsére az ESL gyorsan javította

Kínai zászlót kapott a TYLOO hongkongi játékosa - Szerencsére az ESL gyorsan javította

Hiába próbáljuk kerülni, már az e-sportban is számít a politika.

Pár napja mi is beszámoltunk arról, hogy az ESL egy sokak szemében megkérdőjelezhető levelet küldött ki munkatársainak, amiben a hongkongi helyzet kapta a főszerepet. Mint később kiderült, az ESL hamar pontosította kérését, és csakis az ESL névvel fémjelzett közösségi profilokkal kerülik a politikai témákat.

Egy kis baki azonban tegnap előtt is becsúszott, igaz, erről aligha az ESL tehetett. Aki nem lenne képben, annak annyit kell tudnia, hogy Hongkongban hónapok óta tüntetnek a kínai kormány egyes intézkedései ellen, amik többek között akár a hongkongi önállóságot is veszélyeztethetik. Ezek a tüntetések sokszor erőszakossá alakultak át, a hongkongi emberek pedig már egy új himnuszt is költöttek maguknak, több megrázó videó is látható, amin emberek tízezrei éneklik vállvetve, ezzel is ellenszegülve a kormány nyomásának.

Finoman szólva sem barátságos most a helyzet Hongkongban, az NBA és a Blizzard pedig már bele is szaladt abba a hibába, hogy maguk ellen fordították a saját rajongótáborukat. Két napja az ESL Pro League ázsiai csoportkörében is történt valami, amire sokan azonnal ráharaptak és nemtetszésüket fejezték ki az ESL felé, de szerencsére hamar kiderült, hogy csak egy bakiról volt szó.
Freeman, a TYLOO hongkongi játékosa ugyanis kínai zászló alatt játszott az Invictus elleni Mirage-on. Az persze elsőre nem tűnik nagy dolognak, DeadFox neve mellett is szerepelt már tévesen török zászló, de a hongkongi politikai helyzet  ezen is változtat. Sokak szemében ez sértő hiba, de az ESL példa értékűen gyorsan reagált. Freeman kínai játékosként lett lejelentve az ő rendszerükben, de miután beszéltek vele, átírták hongkonginak és a persze a zászlót is lecserélték.

Akaratlanul is beférkőzik a politika már az e-sportba is, ami véleményem szerint nem feltétlen egészséges. A különböző sportoknak tisztán politika mentesnek kellene lennie, a játék, a versenyzés és persze a fair play a lényeg, nem a játékosok politikai vagy esetleg vallási hovatartozása. Így hiába enyhítették utólag a Hearthstone játékos büntetését, többek között én sem értek egyet a Blizzard döntésével.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!