Így tették jobb hellyé a világunkat a streamerek az elmúlt évtizedben

Így tették jobb hellyé a világunkat a streamerek az elmúlt évtizedben

A közösségi jótékonykodás platformot váltott, a régi televíziós műsorok eltűntek, és a gaming szférába költöztek át.

Aki egy kicsit is nyitottabb szemmel jár a Twitch felületein, az már észrevehette, hogy szinte minden napra jut egy jótékonysági stream, az ünnepek alkalmával pedig több is fut párhuzamosan egymás mellett, vagy épp összefognak a streamerek, hogy egy közös megmozdulást hajtsanak végre. Ez a tevékenység egyáltalán nem új keletű, régen a telethonok, vagyis televíziós jótékonysági műsorok képviselték azt, amit ma a jótékonysági streamek. A különféle szervezetek szívesen dolgoznak együtt az ilyen streamerekkel, melyeknek az adomány fogadása is egyszerűbb a régi időkhöz képest, hiszen most már donation útján jut el a pénz a helyére, míg régen ezt telefonon keresztül bonyolították le.

Természetesen a legnagyobb felület, ami ennek helyet ad, az a Twitch, 2012 és 2017 között mintegy 75 millió dollár gyűlt össze a Twitch-en tartott adományműsorokon keresztül.

Azóta persze ez a szám csak továbbnőtt, az egyik leghíresebb jótékonysági esemény, a Games Done Quick, ahol rengeteg ember, rengeteg játékot speedrun formátumban végez ki, a 2010-es kezdete óta 25,6 millió dollárral támogatta meg az egészségügy fejlődését. Nemzetközi szinten a St. Jude Kórház az egyik leggyakrabban támogatott intézmény, a St. Jude's PLAY LIVE 2014-es debütálása óta extra 20 millió dollárt tudtak fordítani a leukémiás és más súlyos betegségben szenvedő gyerekek gyógyítására, ezt az összeget pedig 20 ezernél is több streamer rakta össze -köztük magyarok is. Az egyik legnagyobb támogatójuk egyértelműen DrLupo, aki a nézőivel a 2019-es karácsonyi gyűjtésén a Twitch-nek is köszönhetően 2,3 millió dollárt szedett össze a kórháznak.

A PLAY LIVE program kapcsán a St. Jude Kórház adománygyűjtő szervezetének feje, Rick Shadyac elmondta, hogy 500 dollárból biztosítva van egy vérátömlesztésre szoruló beteg kezelése. 2500 dollárból 16 napon át képesek színtiszta oxigént biztosítani az azt igénylő ápoltaknak. Persze egészen más területeken is tevékenykednek az ilyen szervezetek és streamerek, tavaly februárban például Markiplier nevű youtuber több mint 500 ezer dollárt gyűjtött össze nézői segítségével 24 óra alatt, melynek minden centje a fiatal hajléktalanok megsegítésére ment. 

A streaming platformon megrendezett gyűjtések története azonban jóval a Twitch előtti időkre nyúlik vissza, 2007-et írtunk, amikor elindult a Desert Bus For Hope, amit a LoadingReadyRun nevű komédiacsoport alapított és futtatott még a UStream.tv-n. (Érdekesség: A UStream részben magyar felület, az egyik alapító ugyanis magyar, továbbá a fejlesztés is Budapesten történt.)

A nagy követőbázissal rendelkező streamerek esetén egyébként nem mindig egyszerű nyomon követni az adományok érkezését, mert annyi van belőlük, ezért az erre specializált alkalmazásoknak -Extra Life, Tiltify, Streamlabs- és weboldalaknak már arra van egy külön rendszerük, hogy az adományok beérkezését kezeljék, és feljegyezzék. Ez azért is fontos, mert a streamerek általában azzal is motiválják a nézőiket, hogy különféle tevékenységekre szánják el magukat egy-egy támogatás esetén.

A streaming tehát láthatóan nem egy rossz dolog, sajnos azonban sok embernek a mai napig az a véleménye a streamerekről, hogy munkakerülő senkiházik, pedig a valóság egyáltalán nem ilyen egyszerű. A streamerek ugyanúgy a szórakoztatóipar részei, mint például a humoristák, akiknek ezen a telített piacon különlegeset kell mutatniuk ahhoz, hogy kiemelkedjenek a tömegből. Vannak olyanok, akiknek a módszerei, vagy épp a stílusa megkérdőjelezhető, de szerencsére mindenki maga válogatja meg, hogy melyik műsort nézi.

De evezzünk kicsit hazai vizekre is, hiszen itthon is van rengeteg olyan streamer, akik nemes célra használják fel hírnevüket. bLYYY kiemelkedően sok gyűjtést tervez, a legutóbbi DUO kupáján befolyt összeget is a Gyermekétkeztetési Alapítványnak ajánlotta fel, emellett támogatta már az Országos Mentő Szolgálatot, a Bátor Tábor Alapítványt és a St.Jude Gyermek Kórházat is.

Ruben és a nézői is felvették már a harcot a leukémia ellen, 2019 tavaszán egy 25 órás stream során több mint 1 millió Ft-ot gyűjtöttek össze a Gyermekleukémiai Alapítvány számára. 

Természetesen nem kell nagy streamernek lenni ahhoz, hogy segíts embertársaidon, vagy épp az állatokon, Szalami1 és nézői a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesületnek vásároltak jelentős mennyiségű tápot és konzervet az ünnepek előtt.

Szervezeti szinten is szoktak készülni jótékonysági adások, 2019. áprilisában az MNEB szervezőcsapata, az Esportmilla a PUBG liga játékosaival és stábjával közösen szervezett egy gyűjtést, ahol másfél millió Ft gyúlt össze szintén a Gyermekétkeztetési Alapítványnak.

A felsorolt példák sokkal csak jelzésértékűek, ugyanis rengeteg olyan közvetítő van, aki nemes tettekre buzdítja a közösségét. Minden streamer, és minden adományozó, függetlenül attól, hogy mennyit tesz bele abba a kalapba, egy köpeny nélküli hős.

Te adakoztál már streamek során?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!