"Nem csak új játékot, de egy egész Doom univerzumot létrehoztunk"

Minden információ egy helyen, amit a Doom Eternalról tudni érdemes.

A Doom franchise a virtuális világ egyik meghatározó alkotásaként szerepel a videójátékok történelemkönyveiben. Nem véletlenül követte az 1993-ban megjelent első részt egy második, majd már 2004-ben egy harmadik. Utána viszont sokáig semmit nem lehetett hallani a játékról, egészen 2016-ig kellett várni, hogy Doomguy újra felbukkanjon. Sikerült egy méltó folytatást letenni az asztalra, viszont az idén érkező - szám szerint ötödik - rész minden eddiginél királyabb lehet. Először és legfontosabbként gyorsan megosztanánk veletek a megjelenési dátumot, hiszen március 20-án mindenki számára elérhetővé válik a Doom Eternal. Eredetileg 2019 novemberében csaphattunk volna bele a kalandokba, de akkor úgy döntött az id Software, hogy majd fél évvel elcsúsztatják a startot. PC mellett PS4-en, Xbox One-on és Google Stadian is beszerezhető lesz a mű.

Március 12-én a fejlesztők még egy utolsó trailert közzétettek, ezzel akarnak biztosra menni és meggyőzni a rajongókat, hogy nem szabad kihagyni a játékot. Elég jó ötlet volt tőlük, mivel eszméletlen hangulatot áraszt a videó, a lassított jelenetek, a brutális és pörgős akció, a véget nem érő pokolbeli teremtmények legyűrése mind-mind nagy erővel hatnak. Olyan érzés megnézni a kedvcsinálót, hogy az ember rögtön fel akarná utána telepíteni a játékot a végigjátszás reményében.

Nem lenne teljes a felhozatal, ha nem bukkanna fel a világhálón olyan egyén, aki már próbálta az FPS-t. Természetesen most is sikerült rögzíteni a játékmenetből néhány percet, és az egyik youtuber rögtön Nightmare módban nézett farkasszemet az ellenséggel.

Akiknek már volt lehetőségük aprítani az Eternalban nagyjából mind egyetértettek, hogy különleges élményt ad az embernek. Flottul pörögnek az események, kidolgozottak az animációk, élvezetes szétkapni a démonokat, legyen szó ilyenkor a fegyverek használatáról vagy a puszta kézről. Néhányan azért egy negatívumot is elárultak róla, időnként túlságosan lineáris ugyanis a játék, hiányzik belőle az igazi felfedezni való. Apropó fegyverek. Lesz miből válogatni az utazás során, bár a megbénított ellenfeleket saját kezűleg is a túlvilágra küldhetjük, egy láncfűrész beröffentése mégis jóval nagyobb izgalmat kínál. Alaposan fel is kell készülnünk a küldetésekre, mert az alkotók szerint kétszer annyi démon jön majd velünk szembe, mint a 2016-os részben. További újítás lesz, hogy a böszmébb szörnyek fegyvereit hatástalanítani lehet, és nagyobb területre ható sebzés is rendelkezésre áll majd. Eddig egyébként a videókban feltűnt már Doomslayernél a karjára szerelt penge, a Ballista, amivel meg lehet csáklyázni tulajdonképpen a célpontot (de robbanótöltetet is ki lehet vele lőni), a Combat vagy Super Shotgun, de ezeken kívül még továbbiakat is meg lehet nézni:

Az eddigi bekezdésekben már taglaltuk, hogy a pokol bugyraiból előbújó démonok igyekeznek majd utunkat állni, de milyen teremtményekről is van szó pontosan. Szerencsére jó néhányról nem csak videós, de írásos formában is lerántották a leplet.

  • Whiplash (Új): Egy csúszómászó démon, és amolyan energia korbáccsal igyekszik majd hátba támadni a főhőst
  • Tentacles (Új): A falakon található lyukakból törnek elő ezek a csápok
  • Marauder (Új): Igazi nemezis, egy csatabárddal ellátott démon, akivel jó néhányszor összecsaphat Doomslayer
  • Doom Hunter (Új): Egy félig démon félig gép hibrid, aki repked Doomslayer körül és úgy igyekszik az idegeire menni
  • Carcass (Új): Egy védekező beállítottságú démon, ezért képes falakat felhúzni tetszőleges helyekre, a rakétavető nem ajánlott ellene
  • Pain Elemental (Klasszikus): Cacodemon-szerű repkedő démon félelmetes karokkal
  • Arachnotron (Klasszikus): Egy agy lábakkal, amelyik képes a falon mászni és gránátokat dobálni
  • Archvile (Klasszikus): Egy klasszikus ellenfél, amelyik gondoskodik a szörnyek utánpótlásáról
  • Hellified Soliders (Klasszikus): Egy alap harcos, aki képes harapni

A Doom Eternal egy és többjátékos részt is tartalmaz majd, a kampány nagyságrendileg - legalábbis az ígéretek szerint - hosszabb lesz, mint a 2016-os epizód esetében. A sztori 18-22 óra alatt kijátszható. A platformot illetően is megnyugtattak mindenkit, Steamen biztosan fent lesz a játék. Ha pedig nem csak a mesterséges intelligencia ellen szeretné megmérettetni magát valaki, akkor online elsősorban a Battlemode várja a bátrakat. Ez egy 1v2 felállásban működő játékmód, ahol az egyedül induló játékos lesz a Doomslayer, míg az ellenfél párosa a démonok közül választhat. Minden egyes szörny különleges képességekkel rendelkezik, így tehát egy megfelelő taktika kialakítása nagyon fontos lesz a győzelem érdekében. Az alapjátékon túl a tulajdonosok további single-player DLC-re számíthatnak, de erről bővebb információt még nem osztottak meg.

Nagyjából már csak egy dolog maradt hátra, hiszen nem mindegy, hogy milyen vas kell a tökéletes és maximális grafika megjelenítéséhez. Elöljáróban annyit azért elárulhatunk, hogy már a minimum beállításokhoz is kell némi erő a videokártyától, ha pedig ki akarjuk maxolni a látványt 4K-ban is, akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni:

A fejlesztők az új alkotás kapcsán nem csak egy szimpla folytatásról beszéltek, ugyanis azt tartják szem előtt, hogy ezzel egy új és lélegző világot is fel akarnak építeni. A játékosoknak lehetősége lesz "beleszólni" mások kampányába az Invasion mode segítségével. Ez egy ingyenes update lesz majd valamikor a jövőben, de ennél többet nem sikerült kideríteni róla, szóval kíváncsian várjuk.

Nektek hogy tetszik a játék?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!