Egy felmérés szerint a videójátékozás növeli a fiatalok műveltségét és mentális egészségét

Egy felmérés szerint a videójátékozás növeli a fiatalok műveltségét és mentális egészségét

Ezenfelül kulcsfontosságú szerepe volt a karantén ideje alatt is a kapcsolattartásban és szellemi frissesség megőrzésében.

Arról, hogy a videójátékok milyen hatással is vannak a fiatalok, meg úgy egyébként az emberek szervezetére, végtelen mennyiségű kutatás készült már, hol pozitív, hol negatív eredményt kapva. A helyzet az, hogy ez egy olyan kérdés, amit hiába válaszolnak meg rengetegen, mindenki által elfogadott válasz valószínűleg sosem fog születni, hiszen rengeteget számít az egyéni preferencia. A megközelítési irány sem mindegy, hiszen a videójátékozás például biológiai értelemben is többféle módon hat a szervezetünkre. A huzamos ülés kétségtelenül egészségtelen (ezért érdemes bizonyos időközönként felállni és sétálni egy kicsit, ahogyan azt az irodai dolgozóknak is ajánlott), viszont a megfelelő játékok űzésével jelentősen fejleszthetőek a reflexek.

Egy brit felmérés most a fiatalok írástudása, fantáziája és a videójátékok közötti kapcsolatát kutatta, a felmérésben több mint 4500, egészen pontosan 4626 11 és 16 év közötti brit fiatal vett részt. Ha olvasásról van szó, általában azért olvasunk, hogy egy remek történet részesei legyünk, valamint bővítsük a szókincsünket, javítsuk a helyesírásunkat. Az olvasással hadilábon álló megkérdezettek 73%-a mondta azt, hogy a videójátékok segítenek nekik beleképzelni magukat a történetbe, 65%-uk, hogy könnyebben tudják magukat valaki másnak képzelni, empatikusabbá teszi őket.

A felmérés kitért a tavaszi bezártság és a videójátékok adta szociális kapcsolattartás lehetőségeire is. A megkérdezett gyerekek több mint felének, 56%-ának a családja mondta azt, hogy a karantén során a gyermekük sokat beszélgetett a családdal, barátokkal videojátékozás közben, 60%-uk pedig úgy érzi, hogy ez abszolút hasznos volt a gyermek mentális egészségét illetően.

Andy Robertson, gaming-újságíró a Sky News-nak elmondta, hogy a fia minél többet játszott, ő annál inkább rájött, hogy ez nem puszta szórakozás, ugyanis a gyermeke rengeteg új barátot szerzett más országokból, akikkel téma volt a vírus, ez pedig lehetővé tette számára, hogy első kézből, több perspektívából is megtekintse az eseményeket.

Ahogy feljebb említettük, a mai napig rengeteg ellentétes állítás kering a videójátékokról, ám aki tudatosan játszik, az sokat profitálhat belőle. Szerezhet új barátokat, fejlődhet egy nyelvben, fejlesztheti a reflexeit, tágíthatja a fantáziát. Mindennek a kulcsa azonban a mértékletesség, ami a tudatos felhasználás alapja.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!