"Egyéni szinten nem látok különbséget magyar es külfödi játékosok között, de..."

Egy fiatal Rainbow Six: Siege magyar játékost talán kevesen ismernek itthon, pedig a napokban a G2 és a Secret ellen is győzelmet aratott a Rogue csapatával, és végül ezüst éremmel zárta a profi tornát.

Nem biztos, hogy sokan hallották már Hxsti nevét az R6S közösségen belül, de mint kiderült egy nagyon tehetséges és remek kvalitásokkal megáldott játékosról van szó. Egy rövid hazai próbálkozást követően gyorsan a nemzetközi porondra vette az irányt és több csapatban is megfordult, ahol aztán gyorsan felfigyelt rá az egyik amerikai szervezet. A Rogue lehetőséget adott neki a GSA League 2020: Finals versenyen, és ő élt vele. Hxsti segítségével sikerült legyőzniük a Team Secretet és a G2-t is, igaz aztán a nagydöntőben az utóbbi együttes visszavágott nekik, így a második helyen végeztek.

Most, hogy berobbant itthon is a köztudatba, nem csak külföldiekkel érhet el sikereket, hiszen a nemrég bejelentett világbajnokság kapcsán aligha lenne olyan kapitány, aki ne akarná a keretbe tudni Hxsti-t, így biztosan felkérik majd a válogatottságra.

Ezt követően ki is kérdeztük a magyar játékost:

Egy elképesztően tehetséges feltörekvő játékos vagy, és most berobbantál a Rogue beugrósaként, ezüstérmet szerezve a GSA League 2020 döntőjében. Hogyan indult a karriered és hogyan fedeztek fel külföldön?

"A 2018-as Invitational követése után határoztam el, hogy szeretnék valamilyen szintű competitive karriert, ezután jó pár underage (18-nál fiatalabbakból álló ötös - a szerk.) együttessel játszottam 2019 nyaráig, amikor elkezdtem 18+ csapatot keresni, majd bekerültem az Epsonicba, mivel nagyon jól teljesítettem a próbameccseken. Itt ismertem meg shadyyy-t, ő hívott engem a Squidsbe, amiből kesőbb megszületett a DEMISE. Ismerettségi köröm majdnem egésze külföldiekből áll, ezért mindig nemzetközi játékosokkal voltam egy csapatban, így ismertek meg kint."

Hogy lehet az, hogy eddig nem tűntél fel magyar csapatban? A közösség is csak alig 1-2 hónapja ismerte meg a neved.

"2018-ban toltam egy magyar csapatban, méghozzá w1oza-val, de nem volt valami hosszú életű a próbálkozás, és ezt követően nem jatszottam magyarokkal, így eddig nem is igazán volt lehetőségem, hogy hazai csapatba kerüljek be. Sosem voltam aktív a magyar közösségen belül, ezért nem ismertek meg addig, amíg nem játszottam kitűnően a Demise-nál, és most a Rogue-gal a hétvégén."

Volt jó néhány csapatod már, mint az Epsonic vagy a Zookeepers, és részese lehettél a Rogue-nak is. Melyik volt számodra karriered eddigi legmeghatározóbb élménye?

"A DEMISE (squids), nélkülük nem tartanék ott, ahol most vagyok. Velük játszottam le a legelső szezonomat egy ligában, és onnan ismertek meg a Rogue játékosok is, akiktől lehetőséget kaptam a GSA döntőben."

A Rainbow Six: Siegeben elég komoly határvonalat jelent a felnőtté válás a versenyek és csapatozás kapcsán. Mit gondolsz mennyivel másabbak a lehetőségek 18 éves kor alatt és felett a játékban?

"Tapasztalataim szerint 18 év alatt szinte semmi lehetőség nincsen egy-két kisebb tornán kívül, főleg most, hogy a nemzeti ligák már mind 18 plusszosak. De mihelyst betöltöd a 18-at, már mindenhol jatszhatsz, ezáltal sokkal több lehetőséged van arra, hogy megismerjen a világ."

Mit gondolsz a magyar mezőnyről? Te gondolkoztál abban, hogy hazánk legjobbjaival állj össze vagy mindig is a nemzetközi szint érdekelt elsősorban?

"Nem nagyon ismerem a magyar csapatokat a Salamanderen kívül, de hallottam pár játékosról. Összességében tehát nem igazán van véleményem a magyar mezőnyről. Elgondolkoztam egy ajánlaton, és csatlakozhattam volna egy magyar csapathoz, de a nemzetközi együtteseket mindig is előnyben részesítettem. Hozzá vagyok szokva, hogy angolul kommunikálok, és igazából meg több versenyzési lehetőséget tudnak biztosítani."

Mondtad hogy a talent megvan, de csapat szinten esély sincs felvenni külfölddel a versenyt, és pontosan ez tapasztalható más játékokban is (LoL - vizicsacsi, CS:GO - Deadfox). Szerinted mi ennek az oka? Magyar mentalitás? Nincs kellő szervezettség az orgok között? Nem lehet itthon 0-24 ezzel foglalkozni főállásban?

"Nem igazán tudom miért lehet az, hogy nem megy a magyar csapatoknak külföldiek ellen. Lehet a mentalitás is, de elképzelhető, hogy nem hagynak elég időt a fejlődésnek vagy lehet tulságosan ragaszkodnak a full magyar összeállításhoz, és mondjuk nem szereznek be olyan játékosokat akikkel többre vinnék. Sok magyar játékoson vettem észre, hogy nem elég jó az angol nyelvtudásuk a kommunikációhoz, mint például a Salamandernél, legalabbis Prox ezt mondta nekem."

Követted a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságot? Hogy tetszett?

"A döntőn kívül nem néztem a meccseket, és nem követtem az MNEB-et eddig."

Mekkora különbséget/szakadékot látsz a külföldi és a magyar mezőny között?

"Egyéni szinten nem igazán látok különbséget magyar es külfödi játékosok között, de csapat szinten nagyon nagy szakadék van van már az első és a második helyezett kozott itthon. A Salamanderen kívül nem tudok olyan ötösről, ami versenybe tudna szállni a legjobb nemzetközi, illetve CL csapatokkal."

A G2 ellen szenzációsat meccseltetek, sikerült is nyernetek, de tulajdonképpen az egész tornán fantasztikusan játszottál és szerepeltetek. Milyen volt a világ legjobbjai ellen játszani?

"Nagyon jó érzés volt játszani a Secret és a G2 ellen a GSA-ben, végre esélyem volt arra, hogy top csapatok ellen éles helyzetben bemutassam mire vagyok képes."

Kaptál már szerződés ajánlatokat top csapatoktól?

"Nem kaptam ajánlatot még sehonnan, de valójaban már együtt edzzek egy csapattal. Ezen a héten kiderül, hogy velük maradok-e."

Hogy látod most a jövődet? Célod a profi R6 karrier és főállásban ezzel foglalkozni, vagy marad csak hobbi, amivel nagyon jó vagy?

"A célom most a főállású R6 karrier, valamint szeretnék a világ legjobb játékosává válni. Szerintem megvan bennem mindaz, ami ahhoz kell, hogy ezt el is érjem."

Ma este ne feledjétek lesz magyar Rainbow Six: Siege közvetítés, hiszen jó néhány magyar együttes részt vesz az European Challenger League 2020 harmadik selejtezőjén. Az adás 18 órakor kezdődik.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!