Egy Valve munkatárs önhatalmúlag büntetett meg egy Dota 2 játékost

Kétségtelen, hogy ebben a játékban a közösség egy része igen toxikusnak mondható, ebben az esetben viszont koránt sem erről volt szó, és elhamarkodott döntés született.

Egy furcsa dráma ütötte fel a fejét az interneten, ugyanis egy játékos arról számolt be a közösségi médiában, hogy low-priority módban (büntetés, amiért baj volt valaki viselkedésével) tudott csak játszani az egyik meccse után. Alapjában véve ez egy átlagos történet lenne, azonban az egyén azt állította, hogy a Valve egyik munkatársa önhatalmúlag tett vele ilyet. A büntetett játékos elmesélte, hogy egy pub meccs alkalmával összedobta őt Sean Vanamannal. Róla tudni kell, hogy korábban a TellTale csapatát erősítette és dolgozott a The Walking Dead első szezonján is. 2013-ban aztán megalapította a Campo Santo nevű fejlesztőcéget, ahol legyártották a 2016-ban megjelenő Firewatch című játékot. Nagy támogatója volt a DMCA-nek (egy új törvény, melynek célja a digitális szerzői jogok megsértése elleni fellépés), többek között például a YouTuber Felix “PewDiePie” Kjellberg ellen is fellépett, miután a svéd a Firewatch streamelés közben faji megkülönböztetésre utaló jelzőket használt. Vanaman aztán 2018-ban csatlakozott a Valvehoz, és itt leginkább a Half-Life: Alyx forgatókönyvén dolgozott, arról pedig nincs igazán információ, hogy van-e köze a Dota 2-höz fejlesztői vagy más szinten.

A történet szerint a két fél vitázni kezdett abban a bizonyos meccsben, hogy miként védekezzenek az egyik toronynál a támadó csapattal szemben. Miután véget ért az összecsapás arra lett figyelmes a játékos, hogy csak low-prio meccsekre tudott keresni, és 5 győzelmet kellett ott gyűjtenie, hogy visszatérhessen a rendes ranked mérkőzésekhez. Történt mindez úgy, hogy nagyon jó pontszáma van a viselkedést illetően, és ilyen nem igazán történt még vele az évek folyamán.

Egy ideig nem történt megerősítés a Valve részéről az eset kapcsán, viszont egy hosszabb idő elteltéve publikusan is elismerte a cég, valóban Vanaman cselekedett helytelenül. Sőt maga az érintett munkatárs is bevallotta ezt:

"A csapat mélyebben utánanézett a dolgoknak, és arra jutottunk, hogy a játékos valóban nem érdemelt ilyen bant. Még ha jogos is lett volna az intézkedés, akkor sem szabadna ilyet tennie önhatalmúlag senkinek, hiszen ilyen eseteknél mindig megpróbálunk objektívan dönteni. Az én hibám egy jó példa erre, hogy ha leülünk játszani, akkor játékosoknak kell lennünk, és nem pedig a Valve egyik munkatársaként tesszük mindezt. Természetesen elnézést kérek a játékostól."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!