Ezért nem kapható - Számadatok egy 78 darab RTX 3080-ból álló bányászgépről

Ezért nem kapható - Számadatok egy 78 darab RTX 3080-ból álló bányászgépről

Egy év sem kell hozzá, és a gép visszahozza a beleölt milliókat.

Minden bizonnyal már mindenki látta, tapasztalta, vagy legalábbis hallott róla, hogy a hardverpiac teljesen a feje tetejére állt. Idén ősszel hatalmas generációs ugrás történt, hiszen megjelent az Xbox Series X, a PS5, valamint mostani cikkünk főszereplői, az Nvidia új RTX kártyái. Meg persze az AMD sem akart lemaradni, szóval ők is kiadták a 6000-es szériás videókártyáikat, illetve egy igen brutálisra sikerült vadonatúj processzor generációt is. És hogy mi a közös ezekben? Nos, az, hogy egyiket sem lehet kapni, ha pedig mégis, akkor horror árakon, de így is percek alatt elfogynak a készletek. Mindenki, aki csak megteheti, szeretne magának egy darabot az új videókártyákból, de normális áron szinte lehetetlenség szerezni belőlük, ez pedig akár csak 2017-ben, úgy most is egy jó részben kriptobányászokhoz vezethető vissza.

A kriptobányászat egy elég érdekes terület, melynek működése szövevényes, a részvétel benne pedig igen költséges, és épp ezért roppant kockázatos. Vannak azonban, nem is kevesen, akik elképesztő méretben űzik ez az ipart, tucatjával, vagy akár százával, ezrével vásárolják fel a bányászatra szintén tökéletes 3000-es RTX kártyákat. Rengetegszer lehetett sztorikat hallani arról, hogy az Nvidia közvetlenül adott el brutális mennyiségű kártyát a bányászoknak, így a játékosokhoz azok már nem jutottak el.

Most pedig itt egy kép, ami tökéletesen bemutatja, hogy hova is tűnnek el azok a kártyák. Íme egy 78 darab RTX 3080-ból álló bányászgép. (A képen 66 szerepel, de a hozzátartozó információk szerint 78 kártyával üzemel. -a szerk.)

Nézzük viszont picit mélyebbre ebben a történetben, mennyi is az annyi? Mennyibe kerül kiépíteni egy ilyen rendszert, mennyi a fenntartása és végérvényben mennyi profit termelhető vele?

A TechARP és a TweakTower információja szerint a gép Las Vegasban üzemel. A kártyák bolti ára 1199 dollár, ez 78 darab esetében összesen 93 522 dollár. Las Vegasban 8,43 centbe kerül egy kWh áram, erre a gépre számolva ez egy 1444 dolláros villanyszámlát jelent havonta, de ne felejtsük el, hogy ezeket hűteni is kell, szóval érdemes rádobni még egy 50%-ot, amit a klímarendszer emészt fel, így már 2166 dollár egy hónapra. A gépet ETH, avagy Ethereum kriptovaluta bányászatára állították össze, egy darab kártya körülbelül 165 dollárnyi ETH-t tud összekaparni egy hónapban. Ez 78 kártyára számolva az aktuális árfolyamon 12 840 dollár. Amennyiben levesszük belőle a villanyköltségeket, 10 674 dollár bevétel marad, ami 9 hónap után 100%-ban megtéríti a gép összeállítási költségeit, ezután már minden további zöldhasú tiszta haszon. Ezzel a géppel évente mintegy 128 000 dollár kereshető meg, ez forintra átszámolva több mint 38 millió ft.

Ezek után nem csoda, hogyha minden bányász az új kártyákra vadászik.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!