Hirdetés

GTS: Így írt történelmet az olimpián Blazsán Patrik

Három futam, tizenhat versenyző, de Blazsán Patrikból csak egy van.

Hirdetés

OVS. Három betű, amelynek jelentéséről szűk két hónapja még csak kósza tippek születtek volna. Az eltelt időszakban még elsősorban az e-sporttal kapcsolatban lévő tábor résztvevői ízlelgették jólesően eme rövidítést, 2021. június 23-a óta pedig egészen biztosan sokkal többen megismerték és megszerették azt, amit a beválasztott hivatalos versenyszámok képviselői megmutattak a világnak.  

A virtuális olimpia egyik száma szívünknek kiemelten fontos volt, hiszen a motorsportágban a Gran Turismo által magyar résztvevőnek is szurkolhattunk. Az előzetes online kvalifikációban hazánkat a nemzetközi World Tour versenyekről, no meg persze az elmúlt években megrendezett országos bajnokságokról jól ismert Blazsán Patrik képviselte a régió 5., a kvalifikált top 16 versenyzők között pedig a 9. hely megszerzésével. Az olimpia napját ennek megfelelően kiemelt érdeklődéssel vártuk.

A győzelmet három versenyen elért eredmények összesítése alapján lehetett megszerezni, melyek mindegyikét – az eddigi nemzetközi versenyektől eltérően – külön egykörös kvalifikáció előzött meg, így a legapróbb hiba is végzetes hatással bírt a versenyre. Az szintén eltért a korábbiaktól, hogy ezúttal mindhárom versenyen azonos autókkal teljesítették a versenyzők, így biztosítva az egyenlő esélyeket. A rajtelsőségért, illetve a leggyorsabb körért további 1-1 pontot lehetett szerezni, az utolsó futamon pedig dupla pontok jártak mindenkinek.

1. futam

Az első megmérettetésre a Tokyo Expressway – East Outer Loop pályán került sor 7 kör erejéig egy Toyota 86 Gr4 kategóriájú autóval. Patrik itt a 7. helyet szerezte meg az kvalifikáción, szűk 3 tizeddel a leggyorsabb Mikail Hizal mögött. Az már itt látszott, hogy a legerősebb EMEA régió képviselőivel csak a 2019-es világbajnok Igor Fraga és a japánok Miyazonója tud majd érdemben lépést tartani. 

Hazánk fia elég hamar meg tudta előzni a hazai rendezésű 2019-es V4-ről ismert Nikita Mysovot. Az élen óriási csata zajlott a hosszú célegyenes miatt, de – talán éppen ezért – a közvetlenül élen haladók mögött nem igazán volt érdemi, végleges mozgás, inkább a vonatozás volt a jellemző. Patrik végig folyamatosan harcban volt a jobb helyezésekért, de a leírtak fényében a sorrend állandóan változott. A helyezkedésben sokat jelentett az, hogy az említett egyenesben ki milyen szélárnyékot kapott az előtte haladóktól. Patrik közben megpróbált feljebb kapaszkodni, ami részben sikerült is, de Brooks szabálytalan kontaktja miatt – ami miatt böntetést is kapott – kiesett a ritmusból. Az élen 3-4 versenyző sokszor egymás mellett haladt, és bár a teljes mezőny végig nagyon közel volt egymáshoz, nem lehetett megtippelni a végeredményt. Az élen Beauvois óriási formát mutatva nyerte meg a versenyt, a közvetlenül mögötte érkező sűrű bolyban Patrik végül a 8. helyet tudta megszerezni a kissé NASCAR-os taktikát megkövetelő versenyen, összesen alig több, mint 3 mp hátránnyal. A futam utolsó kanyarjának féktávján Serrano az olasz Gallónak ütközött, akinek az emiatt teljesen jogosan kiosztott büntetése miatt egy helyet nyertünk.

A második futam eseményeiről a következő oldalon olvashattok!

Hirdetés
Hirdetés
1 db hozzászólás
  • PalFeed 3 hónapja
    Én leszek a legtöbbet kommentelő!
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés