Tap versus Spray - Mikor, melyiket használjuk? Útmutató a fejlődéshez.

Tap versus Spray - Mikor, melyiket használjuk? Útmutató a fejlődéshez.

Nem csak a csalók tudnak ám jól lőni! Ezekkel az alapvető dolgokkal fejlesztheted te is magadat a sikerek eléréséhez!

Lelőni valakit egy FPS játékban könnyűnek tűnhet. Tegyük a célkeresztet az ellenfél fejéhez, és kattintsunk rá. Ennek ellenére ez az egyszerűnek tűnő feladat mégis sokszor fullad kudarcba. Számos alkalommal maradunk alul ezekben az “aim harcokban” , mert a lövedékek össze vissza szállnak, és nem tudjuk, hogyan is lehetne kihozni az aktuális fegyverünkből a maximumot. Amikor elveszítünk egy 1v1 párbajt, nem biztos, hogy a célzással volt a probléma, sokkal inkább, hogy rosszul használtuk a fegyverünket. Ez a guide a két legfontosabb fegyvermechanikával fog foglalkozni, a spray-elés, és tap-elgetéssel, és hogyan tudjátok ezeket használni a játék során. Többé nem fog a fél tárad az ellenfél feje mellett, vagy körül szétzilálni, és sokkal több aimfight-ot leszel képes megnyerni, ha tökéletesíted ezeket!

Spray vs. Tap : Mi a különbség?

Mielőtt nekilátunk a mechanikai részhez, tisztázzuk, hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések. Spray-el valaki, amikor a lövés gombot lenyomva tartva rengeteg golyót enged ki fegyveréből egyhuzamban. Tap-el akkor, amikor a lövés gombot nyomogatva, egyszerre csak egy golyókat lő ki. Elméletben egyszerűnek hangzik, gyakorlatban mégis nehézkes.

Spray

Minél nagyobb a fegyverünk fire rate-je, annál ösztönesebbnek tűnik a spray használata, hogy minél gyorsabban, minél több golyóval találjuk el az ellenfelet. Ezzel szemben, a nagyobb fire rate sokkal nehezebben kordában tartható, így minél tovább spray-elünk, annál kevésbé leszünk pontosak. Talán úgy tűnik, mintha a golyók találomra változtatnának irányt, és irányíthatatlanok, de ez nem így van, kétféleképpen is tudjuk ezt kontrollálni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, elsőkörben meg kell értenünk a spray pályát, vagyis milyen pályán haladnak a golyók, a célkeresztünkhöz képest a visszarúgás hatására. Minden fegyvernek megvan a saját speciális spray pályája. A legjobb választása erre az SMG-k, machine gun-ok, és a rifle-ök, ezen belül a Phantom előnyösebb a Vandálnál, ha spray-elni szeretnénk. Ha tudjuk, hogy egy bizonyos idő elteltével a kilőtt golyók milyen irányt fognak venni, azt ellentartani tudjuk a célkeresztünk irányításával. Például ha tudjuk, hogy a lövedékek felfelé fognak szállni, a célkeresztet enyhén lefelé visszük. Összességében ez a gyakorláson, és a precizitáson múlik. Minél többet használjuk a fegyvert, annál jobban ráfogunk érezni, ezért sem érdemes a Vandált és a Phantomot meccsen belül gyakran váltogatni. Tanácsos belépni a Range-be, és minden fegyvert kipróbálni. Amit még érdemes megemlíteni az a guggolás. Amennyiben leguggolunk gyorsabban lő a fegyverünk, és egyszerűbb irányítani a spray-t, cserébe lemondunk a mobilitásunkról ami nem feltétlen minden helyzetben előnyös.

Szituációk amikor érdemes spray-elni

Nyilván ahány meccs, annyi különböző szituáció, de ha falon vagy füstön keresztül lövünk, illetve ha több célponttal találjuk szemben magunkat, mindenképp érdemes ezt választani. Természetesen javarészt törekednünk kell az egy az egy ellen helyzetekre, de van amikor ez nem lehetséges. Ebben az esetben, ha sikerül az egyik célpontot kiiktatni, a már aktív spray-elést szükségszerű átvinni a következő célpontra, így előnyt szerezhetünk. 

Tap

A spray-eléssel összehasonlítva, épp az ellenkezője. A fire rate itt nem számít, hiszen egyetlen lövésekre figyelünk, amit teljes pontossággal tudunk leadni. Itt nem kell külön pályákat megtanulnunk, sokkal inkább fontos a precizitás, és a türelem. Természetesen ehhez a technikához a legalkalmasabbak a mesterlövész puskák, a Guardian, Vandal, és a Sheriff. Ezen fegyverek használatakor megéri nem elkapkodni a célzást, és figyelni, hogy a célkeresztet az ellenfél fejére tudjuk helyezni. Itt a fire rate lesz feláldozva a mobilitás oltárán, amit saját véleményem szerint, én jobban is preferálok. Ilyen alkalmakkor, egy-egy lövés elsütése közben szabadon mozoghatunk, ezzel megnehezítve az ellenfél dolgát a célzásban. Kit könnyebb eltalálni, a mozgó, vagy az egy helyben álló célpontot? Na ugye!  Továbbá megadod magadnak a lehetőséget, hogy visszavonulj, és a célkereszted is a helyére tedd. Ennek a technikának a neve a “counter strafing”, amikor elindulsz egy irányba, és hirtelen lenyomod a gombot a másik irányba, hogy teljesen megálljon a karaktered. Általában az ADAD használod, vagy vice versa. A tap használatakor, biztosítod, hogy az első golyód a legnagyobb sebzést okozza, hiszen mindig az első lövés a legpontosabb.

Szituációk amikor érdemes tap-pelni

Azok a szituációk amikor ezt alkalmazzuk, sokkal taktikusabbak, mint a spray-elősek. Általában, ha egy az egy elleni harcot folytatunk, vagy ha szögeket ellenőrzünk ezt vesszük elő. Szintén ez a nyerő, ha nagy távolságból tüzelünk, így sokkal jobban tudunk a célkeresztre, és a pontosságra ügyelni. Lesz alkalom, amikor felbosszantod magad, mert messziről, egy kis célpontot nagyon nehéz eltalálni, de maradj higgadt, és ne kapkodj, mert az egész csak is a türelemről, és a pontosságról szól, mint maga az egész játék. A játékosok amikor elvesztik a fejüket általában spray-elnek, és ha valamit nem szeretnénk egy távolsági harcban, akkor azok a kósza golyók. Amikor szögeket ellenőriz az ember, általában megkockáztat egy duelt, de ha jól csináljuk hatékony. A célkeresztet olyan pozícióba helyezzük, ahol az ellenfél feje tartózkodhat, és az imént említett “counter strafe” használatával oda tap-pelünk, akár ott van az ellenfél, akár nem. Ez az úgynevezett “pre-fire”.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!