RLCS: 21 mérkőzéses döntővel ért véget az őszi szezon Észak-Amerikában

RLCS: 21 mérkőzéses döntővel ért véget az őszi szezon Észak-Amerikában

4 régióban derült fény az Őszi Major első résztvevőire.

2021. november 12-étől 14-ig a Rocket League Championship Series (RLCS) 2021-22-es szezonjában a 3. őszi regionális eseményen vettek részt Észak-Amerika, Óceánia, Közel-Kelet és Észak-Afrika, illetve Délkelet-Ázsia legjobbjai, a 2. eseményt pedig Közép- és Dél-Afrikában pótolták be. Észak-Amerika nem spórolt az izgalommal, főleg azok után, ahogyan az NRG Esports két héttel ezelőtt nyerte meg a 2. regionális eseményt.

Rekordot döntöttek a csapatok a döntőben

Több csapat azzal a tudattal lépett pályára, hogy kötelező számukra a továbbjutás a rájátszásba, ha életben akarják tartani a Majorre való továbbjutás esélyét. Többen már itt elvéreztek, a Version1, a Rogue és az XSET sem tudott bejutni a legjobb 8-ba, elsőként ez az NRG-nek és a G2-nak, később a FaZe Clannak, a Spacestation Gamingnek és az Envynek sikerült, az utolsó fordulóban pedig a Complexity Gaming, az Oxygen Esports és a Ghost Gaming csatlakozott hozzájuk. Ez volt az a pont, ahol biztossá vált, hogy a FaZe Clan is biztosan részt vehet a Majorön, számukra elég volt a playoffon való szereplés.

A negyeddöntő aztán újabb fordulatot hozott: azzal, hogy az Envy és a G2 is nyert, az ő részvételükre is lehet számítani Stockholmban, az 5. férőhely sorsa azonban a döntőt követően sem dőlt el: azzal ugyanis, hogy a Spacestation és a Complexity is egyaránt ebben a fordulóban esett ki, holtverseny alakult ki a ponttáblázat 5. helyén, így ennek a két csapatnak egy helyosztót kell vívnia az utolsó spotért. A helyosztót magyar idő szerint november 17-én hajnal 1 órakor játsszák le a csapatok, egyetlen Best of 7 szetten kell dűlőre jutniuk a gárdáknak.

A rájátszás döntőjét végül a Team Envy és a G2 Esports vívta meg, amit pedig végül ez a találkozó hozott, arra talán még a legvérmesebb e-sport fanatikusok se számítottak előzetesen: a Bo3 of Bo7 döntő mind a 21 mérkőzését kijátszották a csapatok. Elsőként a G2 Esports nyert 4-3-ra, amire érkezett az Envy 4-3 arányú egyenlítése. A 3., döntő ütközetben az Envy 3-1-re is vezetett, a G2 viszont az utolsó 3 mérkőzést kapott gól nélkül megnyerve fordított és 4-3-ra behúzva az utolsó Bo7-et összesítésben 2-1-re nyert. Mindkét csapat dicséretére szól, hogy két olyan hosszabbítást is megvívtak, amelyek egyenként legalább 7-7 percig(!) tartottak. Ezzel rekordot is döntött a párharc, ugyanis ez lett minden idők leghosszabb Rocket League összecsapása az RLCS történelmében. Íme néhány statisztikai a mutató a mérkőzésekről:

  • 21 mérkőzés;
  • 7 hosszabbítás;
  • 63 gól;
  • 2 óra, 4 perc, 30 másodperc tiszta játékidő.

Ezzel a G2 Esports is bajnoki címet ünnepelhetett, a csapat jelenlegi (JKnaps - dreaz - Chicago) felállásában először sikerült nagyobb nemzetközi e-sport megmérettetésen az 1. helyen végeznie a csapatnak.

Az észak-amerikai rájátszás végeredménye (Forrás: Liquipedia)

Továbbjutott, de mégse; a könnyelműség a kiemelésbe került

Óceánia

Azzal, hogy Renegades bejutott a rájátszásba, biztosította részvételét az Őszi Majorön, már csak az volt a kérdés, hogy egyrészt milyen kiemeléssel utazhatnak Svédországba, másrészt hogy ki lesz a másik óceániai résztvevő. Talán túlságosan is már fejben a Majorön volt a Renegades, vagy csak szimplán a R1OT Gaming találta meg az ellenszert a játékukra, azt nehéz megmondani, mindenesetre a negyeddöntőt se élte túl az első két esemény bajnoka, így biztosan új győztest avathatott Óceánia. Ez végül a Ground Zero Gaming csapata lett, elsőségükkel pedig azt is elérték, hogy 1. helyen kiemelt óceániai csapatként vehetnek részt a Majorön, hiszen pontszámban megelőzték így a Renegades-et.

Közel-Kelet és Észak-Afrika

Kisebb meglepetéssel ért volna fel, ha nem a Sandrock Gaming végez az 1. helyen a 3. regionális eseményen, a csapat pedig végül igazolta is a papírformát: egészen a döntőig minden párharcukat vesztett mérkőzés nélkül tudták megnyerni és bár a döntő első mérkőzése szorosabban alakult a Falcons Esports ellen (4-3 lett a találkozó a Sandrock javára), a második Best of 7 szetten már 4-0 arányban diadalmaskodott ismét a közel-keleti rekordbajnok, így teljesen megérdemelten vehetnek részt a MENA-régiót képviselve a Majorön. A továbbjutást követően nem sokkal viszont arról számolt be a csapat Twitteren, hogy a csapat egyik játékosa, oKhaliD nem tart a csapattal Svédországba. Az okokról már nem számolt be a csapat, csak arról, hogy helyettese a csapat cserejátékosa, Senzo lesz.

Délkelet-Ázsia

Rájátszásba való jutásával a Pulse már biztosította részvételét az ázsiai pótselejtezőn, amelyen Északkelet- és Délkelet-Ázsia 2-2 legjobb csapata mérkőzik meg az egyetlen, az APAC-régiónak fenntartott férőhelyért. A Pulse erre győzelemmel is hangolt, míg a ponttáblázat 2. helyén az Azure Esports végzett, igaz izgulniuk kellett ezért a helyezésért: a rájátszásban ugyanis a negyeddöntő jelentette a végállomást, a többi csapat viszont nem tudott javítani velük szemben a pontokat tekintve (a 1NE eSports, a Disconnected Esports és a Frost Esports is tudott volna előzni, azonban rendbe a 3-4., a 2., és az 5-8. hely ehhez nem volt elég), így végül ők vehetnek részt a Pulse mellett a pótselejtezőn és várják az északkeleti régióból érkező 2 riválist.

Közép- és Dél-Afrika

Előző héten a 2. regionális eseményt nem tudták megtartani a Dél-Afrikai Köztársaságban uralkodó energiaválság miatt, így ezt elhalasztották egy héttel. A rájátszáson végül az Orlando Pirates Exdee tudott felérni a dobogó legfelső fokára, a döntőben a Bravado Gaminget 4-3 4-2 arányokban felülmúlva.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!