Vajon ki lenne a legjobb? - Ügynökválasztási segédlet újonc játékosoknak

Vajon ki lenne a legjobb? - Ügynökválasztási segédlet újonc játékosoknak

Ezen segédlet akár jó iránytű is lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek a VALORANT világával és még bizonytalanok, melyik ügynököt érdemes választaniuk.

Elég sok szempontból is egyediek az ügynökök a VALORANT-ban, már csak a kinézetük miatt is, de ha ettől elvonatkoztatunk, már a képességeik dilemma elé tudják állítani a játékkal ismerkedőket, hogy melyik is illene hozzájuk a legjobban. Alábbi cikkünkben igyekszünk a lehető legjobban körüljárni a karaktereket, hogy könnyebben tudd eldönteni, kinek érdemes esélyt adni.

Duelist

A duelistek azok az ügynökök, akikkel a legkönnyebb megbarátkozniuk a kezdőknek. A képességeik eléggé egyértelműek, fragek szerzésére alkalmas, játékstílusuk pedig harcorientált. A duelistek szoktak lenni általában azok, akik megkezdik a harcokat, először érnek el valamelyik lerakóra, biztosítják a terepet és lelövik a közeli ellenfeleket. Ha duelistet választasz, akkor érdemes agresszíven játszani, valamint jó célzással is rendelkezni.

4 duelist: Phoenix, Reyna, Raze és Jett képességeit könnyű elsajátítani, míg az ötödiké, Yoru-é már egy kicsit nehezebbek.

Phoenix

Phoenix egyik legerősebb képessége, a Flash, mellyel egy tűzgolyót tudsz eldobni és megvakítja az összes ellenfelet, aki belenéz. Érdemes már az elején elsajátítani használatát, illetve működését (ezek a golyók ugyanis akár egy saroknál is elkanyarodnak valamelyik irányba, amerre te szeretnéd, így akár a semmiből is meglepheted ellenfeleid), ezzel első mérkőzéseiden sok killt tudsz szerezni.

A Wall képességével egy falat tudsz felhúzni, a Molotovval pedig akár megsebezheted az ellenfeleket, akár (elszenvedett sebzés árán) ideiglenesen le is tudsz zárni egy szakaszt. Lesznek azonban pillanatok, amikor inkább saját magad gyógyítására fogod ezeket használni: csak dobd magad alá a molotovot. Vigyázz, mert másokat már mind a kettő megsebez, még a csapattársaidat is!

Phoenix ultija az egyik legjobb a játékban. Használata esetén ugyanis ha a következő 10 másodpercben lelőnek, vagy lejár az idő, akkor visszaspawnolsz ugyanarra a helyre, ahol elhasználtad. Ezzel akár olyan mélyen előrenyomulhatsz például a lerakókra, amennyire más körülmények között nem tetted volna meg, az ellenfelek pedig ilyenkor inkább visszavonulnak, vagy kockátatják a saját halálukat úgy, hogy nem is fragelnek le valakit.

Reyna

Reyna első képessége a Leer. Ez egy szem, amellyel csak a közeli dolgokat láthatod és gyakorlatilag egy flashként működik. Az ellenfél ugyan ezt a hatását meg tudja szüntetni, azonban annyi idő megy el azzal, hogy ezt megteszik, és még téged is felkutatnak, hogy te könnyedén tudod megnyerni ezt a párbajt.

Ha pedig Reyna bármikor megöl valakit (vagy segít egy társnak ennek elérésben), az ellenfél egy úgynevezett "lélekgömböt" (soul orb) dob el. A Devour képességével az ügynök önmagát tudja gyógyítani, míg a Dismiss-szel sebezhetetlen lesz, igaz ezen formájában nem tud lelőni senkit. Utóbbi nagyobb tűzpárbajban jó, ha sok ellenfél van a közelben, ezzel ugyanis néhány másodpercet nyersz, hogy keress egy biztonságos helyet.

Az ultit pedig Empress-nek hívják. Ezzel jóval nagyobb sebzést tudsz kiosztani, így az 1-az-1 helyzetekben kisebb előnyre tudsz szert tenni, ráadásul ebben az állapotban minden soul orb elkezd téged gyógyítani. Az első frag után pedig valódi mészárlás is végrehajtható: lelősz valakit, meggyógyulsz, keresel egy új és jó pozíciót, megismétled.

Raze

Raze feladata, hogy szűk területen a különbséget jelentse egy-egy tűzpárbajban. A Boombot egy kis robotot indít útjára, ami egy egyenes vonal mentén halad, ha pedig falnak ütközik, úgy változtat csak irányt. Ha észrevesz egy ellenfelet, akkor elkezdi azt üldözni és a közelében felrobban. A robot saját magától mozog, így nem kell különösebben foglalkozni vele. A Paint Shell egy gránát, amely ha felrobban, négy kisebb gránát "esik ki" belőle és azok is felrobbannak. Ezzel akár egy nagyobb területet is le tudsz fedni, és jó eséllyel meg is tudod sebezni ellenfeleid, még ha csak kis mértékben is. A Blast Packs-hez pedig szükséges van jó időzítésre és mozgásra, szóval eleinte ezt nehezebb lesz használni, ugyanis a gyorsabb cselekvésre alkalmas.

Raze ultija pedig kevés skillt igényel: egy hatalmas rakétát lő ki, amellyel azonnal le tudod fragelni az ellenfeleket. Ha ők nem tudnak elbújni előled, egy kattintással tudsz is végezni velük.

Jett

Jett elsőre nem is tűnik igazából duelistnek, a képességei - az ultiját, Bladestorm-ot leszámítva - nem sebzik, stunnolják vagy vakítják meg az ellenfelet semmilyen módon. Így hogyan tud előnyre szert tenni a harcokban? Úgy, hogy a karakter erőssége abban rejlik, hogy egy pillanat alatt tud agresszívvé válni és úgy beleugrani egy kockázatosabb harcba, hogy arra az ellenfél nem feltétlen számít. A Tailwinddel például dashelni tudsz, amivel vagy berobbansz az ellenfél vonalai mögé, kihasználva a zavarodottságukat, vagy éppen elhúzni a csíkot egy tűzpárbajból. Csak figyelj oda, hogy a megfelelő irányba dashelj, és ne adj ingyen killt az ellenfélnek.

Az Updraft képességével a magasba tudsz szállni, ezzel például nagyobb dobozokra ugorhatsz és onnan lepheted meg az érkezőket. A Cloudburst pedig egy rövid 4 másodperces füst, mellyel szintén javíthatod esélyeid a harcokban. Az ultiját, a Bladestorm-ot pedig nehéz ugyan nehéz megtanulni, hogy jól tudd használni, ha viszont sikerül, azzal rövid idő alatt tudod akár reménytelennek tűnő helyzetből is javatokra fordítani az aktuális kört.

Support

Brimstone

Supportok közül a legkezdőbarátabb ügynök Brimstone. Feladata, hogy a lerakók elfoglalása a lehető leggördülékenyebb legyen, illetve annak megvédésében is tevékeny szerepet vállal. Jellegzetes képessége a smoke-ja, jobb klikkel jelölöd ki, hogy hova szeretnéd helyezni, bal klikkel pedig élesíted.

Brimstone-t azért is könnyű megismerni, mert ezeket a füstöket könnyű lerakni, és 20 másodpercig is tartanak, úgyhogy még az időzítésnek sem kell feltétlen annyira jónak lennie. A Stim Beacon csata során tud előnyt adni, a Molotov pedig adja magát. Az ultija, az Orbital Strike pedig a hatósugarában mindenkit kivégez, célszerű olyan zárt helyeken használni, ahol sok ellenfél tartózkodik egymáshoz közel, elmenekülni pedig nehéz.

Habár Brimstone jó ügynök a játék elejére, kevesen használják már, ahogy több órát is befektettek a játékba, mert többek között a füstjei nem töltődnek újra, valamint csak hozzád közel tudod elhasználni. Utóbbit érdemes fejben tartani, nehogy elpazarold őket.

Sage

A következő ügynök a listán Sage. Ő a legkedveltebb ügynökök közé tartozik a képességei miatt. Gyógyít, le tudja lassítani és állítani az ellenfeleket, illetve fel tudja támasztani a halottakat. A Heal használata pofonegyszerű, bal klikkel csapattársat, jobb klikkel saját magadat gyógyítod. Ez a képesség 45 másodpercenként töltődik újra.

Sage az egyes lerakók megtámadása és védelme során kulcsfontosságú szerepet is kaphat. Egy fal elemelésével és a Slow Orb elhelyezésével időt tud nyerni a csapatnak, hogy ha példál ő védi egyedül azt az oldalt, a többiek átérjenek és segítsenek. Ráadásul az ultijával egy már elesett bajtársat is vissza tud hozni a harcba, így ezzel javítva az erőviszonyokat az adott körben.

KAY/O

KAY/O leginkább azoknak a játékosoknak lehet hasznos, akik a CS:GO után váltanak a VALORANT-ra. A Zero/point képessége egy olyan kés, amely suppressed állapotba hozza a földet érésekor közelben lévő ellenfeleket, ez ráadásul infószerzésre is hasznos lehet. A Suppression hatása abban nyilvánul meg, hogy az ellenfél egy ideig nem tudja használni a képességeit. A Frag/ment úgy viselkedik, mint egy molotov és két flash.

Az ultija pedig 10%-kal nagyobb sebzést ad, valamint ha lelövik, akkor nem hal meg, a társak pedig - ha nyílik rá lehetőség - fel tudják őt szedni és így a karakter folytatni tudja a harcot. Ezzel nagyobb bátorsággal vetheted bele magad a harcokba, főleg ha kombinálod az ultit a Suppression képességével.

Összegezve

Nagyon sok olyan ügynök van, amellyel bátran el lehet kezdeni a játékot, és mindegyik classból is van legalább egy. Ezek az ügynökök ráadásul elég sokféle játékstílust fednek le, valamint előzetes számottevő gyakorlás nélkül is a csapat hasznára tudnak lenni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(ügynökök képeinek forrása)

Kövess Minket!