Rocket League: Szinte lehetetlenné tette a közösségi versenyek szervezését a Psyonix

Rocket League: Szinte lehetetlenné tette a közösségi versenyek szervezését a Psyonix

Szigorításon esett át a közösség által szervezett versenyeket szabályozó dokumentum, ezzel pedig nem teljesen elégedett a közösség, van aki szerint ez kivégzi a játék e-sport életét.

2022. február 7-én osztotta meg a Psyonix a nem hivatalos, harmadik fél által szervezett e-sport versenyekre vonatkozó szabályzat módosítását. A dokumentum egy-két pontját nagy örömmel fogadta a közösség, a későbbi pontok ellenben már kiakasztották a játékosokat és heves tiltakozás indult is meg ellene Twitteren.

Mi is ez a dokumentum?

A legtöbb, e-sport játékot fejlesztő cég szokása, hogy a tőlük független versenyekhez készít egy iránymutatást, egy szabályzatot, amely egyrészt a kezdő, a téma iránt érdeklődőknek adhat egy jó mankót, másrészt korlátozza, hogy mi az, amit egy szervező megengedhet magának. Ebbe beletartozik például egy verseny szponzorációja, hossza, formátuma, illetve a kiosztható nyereményalap maximális összege.

Hasonló dokumentumot a Psyonix is megosztott, amelynek a legtöbb pontjával nem is volt problémája a közösségnek, az egyedüli, amit sérelmeztek, az az 5 000 dolláros (kb. 1.55 millió forintos) maximális összesített nyereményalapra vonatkozó szabály. Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok, engedélyre vonatkozó kérelmet be lehetett adni.

Miben változott a Rocket League-re vonatkozó szabályzat?

Az egyik változás, amelyet a közösség is üdvözölt, hogy megemelték az 5 000 dollárrra vonatkozó felső korlátot 15 000 dollárra (kb. 4,64 millió forint), így ez ügyben máris kevésbé van megkötve az egyes szervezők keze. A többi pont viszont már a közösség ellenkezését váltotta ki, ugyanis több, eddig engedélyezett pontban 180 fokos fordulat történt, ezeket ugyanis vagy megtiltotta, vagy drasztikusan szigorította a Psyonix. Néhány ilyen ezek közül kiemelve például:

  • egy versenyen csak 15 éves (vagy az adott ország törvényei által szabályozott életkor) feletti játékosok indulhatnak;
  • egy verseny legfeljebb 3 napig tarthat;
  • egy szervező hetente csak egy versenyt szervezhet;
  • a koronavírus-világjárvány miatt offline események megszervezését pedig tiltja a dokumentum.

Ezek a pontok több, eddig is futó nemzeti, illetve regionális verseny létezését is fenyegetik, többek között például a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnoksághoz a 3. évad során csatlakozott liga, a Hungarian Open jövője is bizonytalanná vált ezzel.

Hogyan reagált rá a közösség?

A nyereményalapra vonatkozó korlát megemelését üdvözölték a rajongók, a többi ponttal viszont egyáltalán nem értettek egyet. A svéd nemzeti bajnokság, a Svenska Raketligan közleményben kérte a Psyonixet, hogy vizsgálják felül a pontokat, mert a korlátozások csak ártanak az európai nemzeti bajnokságoknak, ezzel a bejegyzéssel a német-osztrák Nitro League is egyetértett. Profi játékosok is felszólaltak, az SK Gaming jelenlegi, a Team Liquid és a PSG korábbi játékosa, a dán Fruity elsősorban a 15 éven aluliak kizárását kritizálta, szerinte ezek a versenyek jó lehetőséget biztosítottak számukra, hogy tapasztalatot szerezhessenek, illetve megmutathassák tehetségüket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!