Rocket League: Néhány jótanács, amivel az oldalfalakon való játékodon javíthatsz

Rocket League: Néhány jótanács, amivel az oldalfalakon való játékodon javíthatsz

ApparentlyJack, a Dignitas profi játékosa igyekezett néhány tippet adni, hogyan érdemes megjátszani a labdát, ha épp a falon vagy.

A Rocket League-es arénák falai egyszerre lehetnek a legjobb barátaid, illetve a legnagyobb ellenségeid is. Minden backboardról való kipattanóra van egy érkező ellenfél, aki tisztáz. Minden hihetetlen, a tetőről elvégzett lövés során van egy pillanat, amikor elszámolod, hogyan ugorj és nem találod el a labdát. Ez része a játéknak sajnos, viszont Jack „AppranentlyJack" Benton, a Dignitas e-sport játékosa fogalmazta meg tippjeit, mikre érdemes odafigyelni ilyenkor.

„Egy teljesen új dinamikát ad ez a játékba. Ha épp a falon vagy, míg mindenki más a földön, számtalan lehetőséged van, mert senki se tud olyan gyorsan reagálni, mint ahogyan te meghozod a döntést, hogyan játszod meg a labdát. Olyan képességeket is eltanulhatsz így, melyek segítenek a játékban." - ApparantelyJack

Alap mechanikák

Az autódat a falon vezetni egy kicsit más érzés, mint a földön. A legkritikusabb része ennek a fal íve: ha túl hamar ugrasz, az ív elnyeli az ugrásod, emiatt az ellenfél hamarabb is érhet oda a labdára. Figyelj oda, hogy a fal sima részén vagy, mikor elugrasz, így az előbbi nem fog megtörténni. Ettől függetlenül ne gondold túl, rengeteg hasonló döntést hozol meg akkor is, ha a földön vagy.

„Emlékszem, mikor én tanultam ezt, mindig túlgondoltam az egészet. Csak engedd el azt a részét, hogy a falon vagy, képzeld azt, hogy a földön gurulsz. Természetesen azért egy kicsit más, mert a gravitáció hatással van az autódra, szóval ha megállsz, le fog magával húzni. Figyelj oda, hogy boostolsz, vagy legalább nyomva tartod a gázt, szóval nem csúszol le. Ettől függetlenül a többi részét az emberek mindig túlgondolják." - ApparentlyJack

Beszéltünk az autóról, vegyük most elő a labdát. Három tényező is befolyásolhatja, hogyan fog a labda elpattani a faltól: sebesség, a beérkezési szög és hogy pontosan a fal melyik részén pattan.

A sebesség ezek közül egyértelmű. Minél gyorsabban érkezik a falhoz, annál gyorsabban fog visszafelé pattanni róla. Ennek megfelelően a labda tempójától függően helyezkedj el közel, vagy távol a faltól, ha azt szeretnéd kiszámolni, milyen messzire fog visszapattanni.

A beérkezési szög is az egyik legfontosabb része az egésznek. Ha pont merőleges az érkezése a fallal, ugyanúgy fog visszapattani is onnan, ez azonban nem a leggyakoribb eset. Ha például a pálya bal oldaláról ütöd fel a backboardra, akkor a pálya jobb oldala felé fog kipattanni, és fordítva. Ezt megtanulni időbe és sok gyakorlásba telik, viszont amire érdemes odafigyelni, hogy minél élesebb szöget zár be a labda a fallal, annál messzebbre fog az ellenkező irányba pattanni.

Végül pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a fal melyik részéről pattan vissza a labda. Ezek közül a tető az, ami egy picit veszélyesebb, a gravitáció ugyanis erős befolyásoló tényező ilyenkor. Ez is sok gyakorlást igényel, hogy megszokd, viszont azt megtanulni, hogy a labda hozzáér-e a falhoz, vagy a tetőhöz, vagy nem, nagyon fontos, és a te játékodra is pozitív hatással tud lenni.

Még egy fontos dolog, amit jó észben tartani: nem mindig az a legjobb döntés, hogy azonnal elüsd a labdát, ahogy az visszapattan a falról.

„Használd ki jobban az időt. Néha azt veszem észre, hogy az emberek túl gyorsan szeretnének csinálni valamit. Főleg az alacsonyabb rankokon, ahol az emberek nem fognak 100 mérföld per órás tempóval, használd ki, hogy van időd. Később egyszerűbb lesz ezek leolvasása és gyorsabban fogsz tudni a labdára menni, ezzel magabiztosabb is leszel." - ApparentlyJack

A legjobb módja a pattanások megértéséhez, ha megpróbálod azonnal leolvasni, hova pattanhat a labda és el is találni azt. Ha viszont félted a rankod, úgy a casual játékmód is segítségedre lehet. Az elején sok labdát nem fogsz eltálni, de légy türelmes, a befektetett munkának meglesz a gyümölcse.

A labda játékbahozatala a falról

Sokáig lehetne sorolni, mennyi mindenre hasznosak a falak, beleértve az egyéni és a csapatjátékot is. Az egyik leghasznosabb képesség a játékban a ceiling shot, azaz mikor a tetőről lövöd el a labdát.

„Az egyik legjobb dolog, amit meg lehet tanulni, az a ceiling shot. Ha jól csinálod, akkor rengeteg időd van ellőni a labdát, ugyanis bármikor elhasználhatod az ugrásod. Bármelyik pillanatban elütheted a lasztit. Úgy vélem, hogy ha elsajátítottad ezt a képességet, akkor ez az egyik leghasznosabb, amivel rendelkezhetsz."

Konzisztenssé válni ezekben a lövésekben viszonylag gyorsan is lehet, főleg 1v1 és 2v2 játékmódokban, ahol alapból is több időd van bármit kezdeni a labdával. Ehhez fel kell gurulnod a falon egészen a tetőig, és hagyd, hogy az autód leessen onnan. Ezzel megmarad az ugrásod, amelyet bármikor elhasználhatsz, nincs időkorlát hozzá. Ez az egyszerűbb része, ezt ugyanis a labdával is meg kell tudni csinálni: ha túl gyorsan száll fel a labda, akkor lepattan a tetőről, de ha túl gyengén, akkor meg te nem fogod utolérni. A falról való visszapattanásokhoz hasonlóan ezt is sokszor kell csinálni, hogy jobban el tudd sajátítani ezt a képességet. A free play játékmód a legjobb hely, ha ezt be szeretnéd gyakorolni.

Másik pont, amit érdemes figyelemben tartani, hogy nem kell mindig játékba hoznod a labdát, ha az a falon van, akár magaddal is viheted vissza a földre.

„Jó megoldás az is, ha a labdát visszavezeted a talajra. Gondolj bele, ha a falon viszed a labdát, a védelem nem igazán tud veled mit kezdeni, mert fel kellene repülniük hozzád. Ne csak arra használd a falat, hogy őrült megoldásokba menj bele, arra is hasznosak, hogy több lehetőséged nyíljon jó pozíciókat kiharcolni."

Ne félj kihasználni az időt, várd ki a legjobb lehetőséget. A labdát az ellenfél térfelére juttatni általánosságban egy jó dolog lehet, legalább arra, hogy a csapattársaid boostot gyűjtsenek és készen álljanak a centerezésre.

Ha már erről is szó esett, a passzjáték rendkívül veszélyes is tud lenni a játékban, ezt pedig a falról elindítva komoly problémát is okozhat a védőknek.

„Az egyik legjobb megoldás, ha az egyik játékosnak van helye, a labda felé pont felé érkezik, így a labdát simán vissza tudja passzolni a falról. Ha az gyorsan érkezik, nem lesz ideje a védelemnek reagálni. Nagyon gyors kontratámadásokat is lehet indítani néhány gyors érintéssel. Arra is jók a falak, hogy blokkold az ellenfél védelmének labdaérintéseit. Beavatkozhatsz a passzokba és továbbra is nálatok maradhat a játékszer."

Backboard védekezés

Ahogy egyre feljebb jutsz a rankok mentén, egyre többször fogsz azzal találkozni, hogy az ellenfél a backboardról, azaz a kapu fölött lévő falról védekezni és innen elvégezni a tisztázásokat. Kritikus fontosságú ezt is megtanulni. Egy rossz labdaérintés nagy eséllyel jelentheti, hogy az ellenfél betalál, ugyanis veszélyes helyre pattanhat a labda innen.

„A fő oka, hogy a backboardon való védekezés miért annyira jó, mert a backboard kihasználása támadás során nagyon hasznos. Megtanulni a labdákat leolvasni és a backboardon védekezni az egyik legfontosabb képesség. Lehetővé teszi, hogy jó védekező pozíciót vehessetek fel, főleg 3v3-ban, ahol egy játékos a földön van, egy a backboardon, a harmadik pedig megtámadja a labdát. Ez egy nagyon erős felállás, mert gyakorlatilag lefed minden veszélyes szituációt."

Ha épp forogsz vissza védekezni, biztosítani kell, hogy olyan területet védesz, melyet még nem véd senki, ez leggyakrabban a backboard, főleg az alacsonyabb rankokon. Ahogy Jack is említette, ha minden, vagy a lehető legtöbb pozíciót lefeditek, az ellenfélnek nehéz dolga lesz feltörni a védelmeteket. Ha a labda a backboard felé érkezik, el tudod ütni vagy levenni, és kivezetni a veszélyzónából. Mindkét megoldás időt nyer a csapattársaidnak, hogy például boostot gyűjtsenek, illetve segítsenek a támadás kiépítésében.

Összegezve

Hasznosan játszani a falon kétségkívül segít feljebb lépni a ranklétrán. De mi a legjobb módja annak, hogy fejlődni lehessen?

„Személy szerint az 1v1 játékmódot és a free playt tartom a legjobbnak. Az 1v1 azért jó, mert nagyon sok időd van játékba hozni a labdát más módokhoz képest, ezáltal a különböző mechanikákat is könnyebben tudod megtanulni. Illetve bár könnyű mondani, de ne vedd túl komolyan a rankedet. Igen, mindannyian feljebb szeretnénk jutni, de hosszútávon csak jól járunk vele, ha nem vesszük túl komolyan. Igen, néha lejjebb is eshetsz, de hosszútávon csak jól jársz vele." - ApparentlyJack

A legfontosabb persze mindent a lehető legtöbbször elismételni, mert rájönni, mit kellene csinálni, még egyszerű, de elsajátítani a képességet már idő és gyakorlás. Sokszor fogsz hibázni és rontani, de ne csüggedj miatta, ez is a fejlődés része.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!