Íme a Rocket League nemzetközi e-sportjának top 5 legemlékezetesebb mérkőzése

Íme a Rocket League nemzetközi e-sportjának top 5 legemlékezetesebb mérkőzése

Egyik párharc emlékezetesebbnek bizonyult, mint a másik.

(A cikk a szerző egyéni, szubjektív véleményét tartalmazza.)

A legtöbb e-sport játékra összességében is igaz, a Rocket League-re azonban hatványozottabban, hogy nincs két egyforma mérkőzés. Amióta a legnagyobb nemzetközi e-sport bajnokság, a Rocket League Championship Series (RLCS) átállt a zárt ligarendszerről a jelenlegi nyílt formátumra, azaz még a legjobb csapatoktól is elvárt hétről hétre a 100%-os teljesítmény, ha nem szeretnének nyílt selejtezőt játszani, elképesztő tempóban gyorsult fel a topjátékosok fejlődése, és még közel 7 évvel a játék megjelenése után is találnak rá módot, hogyan tudnának még jobbak lenni. Összehasonlításképpen: több mai RLCS-csapat edzője is nyilatkozta azt egy YouTube-videóban, hogy a 2016 nyarán rendezett RLCS 1. szezon döntőjének a színvonala a mai Champion III ranknak felelne meg – ami elég messze van a legmagasabb ranktól, a Supersonic Legendtől.

Azonban így is voltak mérkőzések, amelyek akár régebben, akár nem annyira régen kerültek megrendezésre, valahogy jobban megmaradtak a rajongók emlékezetében, főleg azokéban, akik semleges szemmel nézték az adott párharcot. Ezek közül igyekeztünk kiválasztani öt összecsapást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a toplista a szerző egyéni véleményén alapulnak, így ha volt olyan találkozó, mely számodra bizonyult emlékezetesnek, írd meg nyugodtan kommentben, melyik volt az.

5. G2 Esports vs. NRG Esports – DreamHack Montreal 2019 (elődöntő, 2019. szeptember 8.)

Ez a párharc a játékmenet gyorsaságában talán már elmarad attól, amihez manapság szokhattunk hozzá, azt az izgalmi faktort viszont nehezen tudja felülmúlni bármi más is. Az egyik oldalt a friss RLCS-ezüstérmes G2 Esports, amely azzal lépett pályára, hogy bizonyítsa, nem egyszeri kiugró eredmény volt az a 2. hely; velük szemben az az NRG Esports, amely azt RL e-sport történelmében első interkontinentális átigazolását hajtotta végre, hogy a svéd Turbopolsát elcsábították a Dignitastól. Az eredmény: három hosszabbítás, amely közül az egyik 10 és fél perces lett, egy másik pedig kicsivel több, mint 4 perces: az is a mindent eldöntő, 7. összecsapáson, amely végül a G2 továbbjutását hozta. A párharcot talán beárnyékolja a The Peeps őrült menetelése, az akkor másodosztályú csapat ugyanis több világklasszis együttest (többek között a világbajnoki címvédő Vitality-t) is két vállra tudott fektetni és megnyerni a tornát.

4. Vodafone Giants vs. Team BDS – RLCS X, 3. téli regionális esemény (Grand Finals, 2021. január 17.)

A Team BDS gyakorlatilag „kisajátította" magának az európai régiót, 9-ből 6 regionális eseményt is a francia-spanyol csapat nyert meg (végül pont a legfontosabb meccsen, az Európai Döntőn remegett meg a kezük és kaptak ki a Vitality-től 4-0 4-2-re). Így érkeztünk meg a tél 3. eseményéhez, ahol a győztes ági döntőben a Vodafone Giants úgy tudta megverni a BDS-t, hogy az ráadásul még jól is játszott. A BDS a vesztes ági döntőben még „gyorsan elintézte" a Dignitast (4-0), hogy aztán a Grand Finalben az addigi legszínvonalasabb és legizgalmasabb összecsapást hozzák képernyőre. Bracket resettel együtt 13 mérkőzést játszottak le, ebből 8(!) hosszabbításban ért véget (többek között az első Bo7 7. mérkőzése is). A 13x5 (65) perces tiszta játékidőhöz adjunk még hozzá 10 perc 9 másodpercet hosszabbításként, az eredmény: az európai régió legjobb párharca a szezonban.

3. G2 Esports vs. Team Envy – RLCS 2021-22, 3. őszi esemény (Döntő, 2021. november 14.)

Az RLCS X Championships során tesztelte a Psyonix, hogy két csapat nem egyetlen Best of 5, vagy Best of 7 párharcot játszik le egymás ellen, hanem ezen párharcokból még csinál egy Best of 3 mérkőzést és az nyeri meg a teljes összecsapást, aki két Best of 5-öt, vagy 7-et nyer meg a másik ellen. A Bo3 of Bo5-öt körülbelül azonnal el is dobta a Psyonix, a Bo3 of Bo7 viszont nagy népszerűségnek örvendett a nézők között, így ezt az RLCS 2021-22-es évadában is megtartották, és az őszi szezon regionális eseményeinek döntőit is ilyen formátumban vívták meg. A harmadik eseményen a Team Envy és a G2 Esports jutott el idáig, akik végül a matematikai maximumot is kihozták az egészből: mind a három párharcot 4-3-ra nyerte valamelyik csapat, G2-Envy-G2 sorrendben. Csak a számok nyelvén: 63 gól; 2 óra 4 perc 30 másodperc tiszta játékidő; az interjúra hívott Chicago pedig alig bírt megszólalni a közvetítésben.

2. NRG Esports vs. Dignitas – RLCS 5. szezon, LAN-döntő (Grand Finals, 2018. június 10.)

Ha ez a mérkőzés legfeljebb 1 éve lett volna, akkor nem lett volna kérdés affelől, hogy az 1. helyet érdemli meg... pedig azt a forgatókönyvet, amelyet ez a találkozó hozott, kis túlzással még Hollywood is megirigyelné. A Team Dignitas címvédőként vágott neki a londoni VB-döntőnek (azaz a LANdonnak), azonban a felső ági elődöntőben vereséget szenvedtek az NRG-től. Utóbbi végül egészen a Grand Finalig menetelt és készült arra, hogy saját maguk első világbajnoki címét szerezzék meg. Csak hát az élet mást hozott: a Dignitas elképesztő menetelést mutatott be a vesztes ágon, visszajutottak a Grand Finalbe, ahol előbb 4-1 arányban kiharcolták a bracket resetet, ott pedig egészen a 7. mérkőzésig ment el a párharc. 4 másodperccel a vége előtt megszerezve a vezetést a Dignitas a zsebében érezhette az aranyérmet, azonban az NRG – nem sokat kockáztatva a következő állítással, – az RL e-sport egyik leghihetetlenebb cselekedetét végrehajtva, óriási bravúrral mentette meg a döntőt, a hosszabbításban viszont a Dignitas örülhetett, az NRG-nek pedig az iménti hőstette után talán még jobban fájt a vereség.

1. NRG Esports vs. Renault Vitality - RLCS 8. szezon, LAN-döntő (Grand Finals, 2019. december 15.)

A legjobb forgatókönyveket azonban általában az élet írja. Az előbb bemutatott veresége után az NRG egyszer sem tudott bejutni a döntőbe, míg később az akkori győztes csapatból Kaydop megszerezte 3. világbajnoki címét is, Turbopolsa pedig átigazolt az NRG-be. Így érkeztünk el ehhez a döntőhöz, ahol két kérdés is lázban tartotta a közösséget: vajon Kaydop vagy Turbopolsa lesz-e a négyszeres bajnok; illetve hogy megszerzi-e JSTN és GarrettG első világbajnoki címét? Eleinte jól is indult a mérkőzés az NRG-nek, azonban hamar magára talált a Vitality és úgy tűnt, hogy 2-1-nél, a 4. meccs hosszabbításában megszerzik a 3-1-es vezetést jelentő győztes gólt, azonban GarrettG kiegyenlített, az 5. meccs után pedig 3-2 lett az amerikai csapatnak. A Vitality egyenlített a 6. meccsen, így jöhetett a mindent eldöntő 7. találkozó, ahol sokáig vezetett 1-0-ra az NRG, a Vitality azonban a hajrában kiegyenlített és óriási nyomást fejtett ki a győztes gól megszerzése érdekében, azonban a mondás igazolta magát: ha az élet elvesz valahonnan, máshol visszaadja. 2018-ban az NRG elvesztette a hosszabbítást, 2019 karácsonya előtt viszont JSTN révén megnyerte azt, így hosszú évek küzdelmeinek lett meg végül gyümölcse.

+1 a ráadás: Dignitas vs. Tokyo Verdy Esports - RLCS 2021-22, Őszi Major (Csoportkör, 1. forduló)

Az RLCS a 2021-22-es évad kezdetével minden eddiginél „globálisabbá" vált, ugyanis gyakorlatilag a bolygó minden kontinensére kiterjedt a torna, így azon régiók is részt vehettek a versenyen, akik idáig ezt nem tehették meg. Ezen országok közé tartozott Japán is, amely ország játékosainak addig muszáj volt elköltözniük például Ausztráliába, ha versenyezni akartak, most viszont saját országukban is lehetőségük nyílt megmutatni képességüket. Az északkelet-ázsiai régió első nemzetközi LAN-résztvevő csapata végül a Tokyo Verdy Esports lett, amelynek színeit képviselte a japán ReaLize is, aki azon nagyon kevés ázsiai játékosok közé tartozott, akinek a nevét az RLCS 2021-22-es évad előtt is ismerték. Az Őszi Major előtt többek között vele is készítettek egy interjút a szervezők, ahol arról beszélt, hogy elgondolkodott már korábban a visszavonuláson, hiába őt tartották a legjobb ázsiai játékosnak, egyszerűen nem volt, ami motiválta volna őt, ezen a ponton elsírta magát a japán játékos és arról beszélt, hogy nem akart letenni életcéljáról, hogy egyszer részt vehessen egy RLCS LAN-döntőn és örül, hogy ezt sikerült elérnie.

A Tokyo Verdy végül a LAN-on a 3 párharcának mindegyikét is elvesztette, így 15-16. helyen zárta a Majort.

+2 kis hazánkból: Budapest Five vs. MTK Budapest – HO 2021-22, Őszi Nagydöntő (Döntő, 2022. január 10.)

Az Hungarian Open 2021-22-es évadában az őszi szezon lezárása volt az Őszi Nagydöntő háromnapos versenysorozata, ahol a félév 8 legjobb csapata feszült egymásnak, a döntőbe pedig hazánk két legjobb csapata, a Budapest Five és az MTK Budapest jutott. Ezen a versenyen debültált Magyarországon is az RLCS-en már ismert formátum, a Bo3 of Bo7, a csapatok pedig igazán közönségszórakoztató játékot hoztak képernyőre: mind a három szettet kijátszották az együttesek, ahol előbb a Budapest Five, majd az MTK Budapest örülhetett. A mindent eldöntő 3. szettre már a BP5 tudott jobb formában kigurulni, így végül 2-1-es összesítésben ők lettek az őszi szezon bajnoka.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!