DDK és Sean Gares visszavonultak, mert a Riot nem alkalmazza őket

DDK és Sean Gares visszavonultak, mert a Riot nem alkalmazza őket

Lassan a játék nemzetközi hangjaivá vált volna a Sean Gares–DDK-páros, de kénytelenek visszavonulni a valorantos kommentátori munkától.

A két legnagyobb névnek számító Valorant kommentátor, Sean Gares és Daniel „DDK” Kapadia szögre akasztja a mikrofont – derült ki a múlthét folyamán. Mindkét caster azután hozta meg a nehéz döntést, hogy a Riot Games közölte velük, nem dolgozhatnak a VCT Masters 1 eseményen Reykjavíkban. A közösség egyhangúan nemtetszését fejezte ki a legjobb nemzetközi duó lemaradásával és visszavonulásával kapcsolatban, miközben az érintett felektől nem derült ki pontosan, hogy mégis miért nem alkalmazzák őket a kvalitásaik ellenére.

A legtöbb rajongó legelőször a pénzt tartotta problémának a VCT-vel kapcsolatban, azt feltételezték, hogy túl sokat kértek DDK-jék. Azonban erről láthatóan szó sincs. A múltheti bejelentés után Sean Gares a streamjén elárulta, hogy a kimaradásának „semmi köze a fizetéshez... hajlandó lettem volna elfogadni erre az évre egy fizetéscsökkenést és azt mondtam nekik, hogy Izlandot akár ingyen is vállalom”. Tehát a Riot Gamesnek még ingyen sem kellett Gares munkája, miközben egy, a rajongók által szeretett karakterről van szó, akinek eddig is többször kevesebbért kellett dolgoznia mint a piaci átlag saját elmondása szerint.

Richard Lewis újságíró – aki a Riot Games megszületése óta számtalan ügyet tárt fel a fejlesztők viselkedésével kapcsolatban – egy véleménycikkben szedte össze azokat a pontokat és korábbi eseteket, amelyekből arra lehet következtetni, hogy Sean Gares (és vele együtt DDK) karrierje most valójában a tipikus hatalmi játszmák áldozata lett. Lewis Montecristohoz hasonlítja a cikkben Garest, aki annak idején a legnépszerűbb és egyben legkritikusabb hang is volt a LoL-közösségben, ezért folyamatos boszorkányüldözés áldozata volt, míg nem fordított végleg hátat a játéknak. A Riot-mantra szerint senki sem lehet nagyobb a játéknál, Sean Gares és DDK pedig jó úton jártak effelé kritikus tartalomgyártóként (az Immortal Minds a legnézettebb Valorant podcastok egyike) és szeretett kommentátorként.

A Riot által Lewis szerint használt pszichológiai és politikai technikákkal – amelyekkel a közvetítésen szereplőket össze tudják ugrasztani – jelentős összegeket tudnak spórolni. Ugyanis sosem hagyják addig jutni a nemzetközi közvetítéseken szereplő kommentátorduókat, hogy a közönség érdemi felháborodást mutasson a hiányuk miatt, miközben a megmaradt casterek az állásukat féltve beállnak a sorba, kevesebbet kérnek, nagyobb eséllyel elfogadják az őket hátrányosan érintő döntéseket felülről. Lewis szerint így Sean Gares és DDK nélkülözése nem a VCT Masters 1 büdzséjével kapcsolatos döntés, nem is a közvetítés minőségéről szólt, csupán példát akartak statuálni velük, hogy a többiek tudják: a legnagyobb halak sincsenek biztonságban.

A bejelentést követően Sean Gares profi Valorant-edzőként kívánja folytatni, addig is a Gen.G tartalomgyártójaként tevékenykedik. DDK jövőjéről egyelőre semmit sem tudni, a nyilatkozata alapján csak az biztos, hogy kommentátorként már aligha tér vissza az e-sporthoz. Ez szomorú hír lehet mindazoknak, akik végig figyelemmel követték 9 évnyi munkásságát – melynek túlnyomó része CS:GO-ban volt – ebben a szerepben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!