Megszólalt a coach bugot lebuktató versenybíró is

Megszólalt a coach bugot lebuktató versenybíró is

Milyen módon csalhattak az edzők 2015. és 2020. között? Michau példákon keresztül mutatta meg a nyilvánosságnak!

52 személyt vizsgál az ESIC egy új coach bugos nyomozásban Richard Lewis és Luís Mira riportja szerint. Az állítólag százas nagyságrendű új esetszám azonban nem mostanában került elő az eredeti kutatást elvégző Michal „Michau” Slowinski szerint, hanem legkésőbb kereken egy évvel ezelőtt, vagyis 2021. március 30-án – ekkor fejezte be az ESIC-kel közös munkát. Miért ült mindezen az ESIC egy éven át? Senki sem tudja rajtuk kívül.

Michau Twitteren közzétett posztjai alapján a 2020 őszén 37 edző eltiltásával járó nyomozásban a „static view” nevű coach bug variánssal foglalkoztak csak. De a közel 100 000 HLTV-demó átnézése közben Michau más típusokat is talált, melyekről a Dexerto-riportot kiegészítve be is számolt. Az egyik ismert új változat a free roam coach bug, ami például valens februári lebukásánál is előkerült már. Alább látható egy példa a Cloud9 volt edzőjétől erre:

Richard Lewis szintén prezentálta a külső kameranézetes coach bugot a minap megjelent cikkében, ahol az edző a saját csapatának játékosait figyelhette, de olyan szögből, ami szabályellenes és plusz információkkal szolgálhat. A Dexerto által publikált, majd ropz által felismert példából kiindulva a korábbi G2, jelenlegi EG-mester maLeK használhatta ezt éles meccsen legalább egy ízben az ECS 6. szezonjában a fnatic ellen 2018-ban.

Egy másik példa ugyanerre közvetlen Michautól:

Továbbá volt egy olyan bug is, aminek az ESIC nem szentelt figyelmet 2020-21-ben Michau szerint, de ő azért összeszedte az ilyen eseteket is. Ez a típus arra lehetett alkalmas, hogy az edző jelezze a fake defuse-t a bombára ragadt kameranézeten keresztül:

Michau azzal zárta gondolatait, hogy ő minden esetet jelentett annak idején az ESIC-nek, a bugokat pedig dokumentálta és továbbította a Valve felé – a fenti videók is ezért készültek. Viszont vannak a nyomozásnak olyan pontjai, amelyekről nem kommunikálhat az ESIC-kel kötött titoktartási nyilatkozata miatt. Ez minden bizonnyal a csalással vádolt edzők nevére és a konkrét meccsekre vonatkozik.

Lewis riportja alapján már nem kell sokat várni a részletekre és az újabb büntetésekre, ugyanis a cél az, hogy még a Major előtt felfedjenek mindent. Ez az ütemterv nem kis részben a CSPPA és STYKO nyomására alakult így, aki többször elmondta publikusan, hogy Antwerpenben már nem szeretné, ha csalók is részt vehetnének a tornán.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!