Hogyan lehetne feltámasztani az NA CS:GO-t?

Hogyan lehetne feltámasztani az NA CS:GO-t?

Kassad állt elő egy megoldással, ami a fiatal észak-amerikai játékosok biztonságérzetén is segítene.

Az észak-amerikai Counter-Strike látott már szebb napokat is. Nemrég EliGE, a Liquid játékosa is arról beszélt, rossznak tartja a mezőnyök összeolvadását, azaz, hogy egyre inkább Európában koncetrálódik a CS:GO, a maréknyi NA-csapatnak (és mindenki másnak is) az év nagy részét az öreg kontinensen kell töltenie az otthonuk helyett. A problémák szerteágazóak és nem lehet csak a játékosokra, csak a szervezetekre vagy csak a rendezvényszervezőkre fogni a következményeket. Most pedig egyre többen gondolkoznak azon, miképp lehetne visszafordítani az elmúlt két-három évben okozott károkat és feltámasztani az észak-amerikai Counter-Strike-ot.

Kiinduló pont

Mielőtt belemennénk a legújabb, kassad által felvetett megoldásba, érdemes megnézni a potenciális profi játékosok kiinduló helyzetét az erősebb Counter-Strike-ot játszó régiók között. A három nagy régió mindig is Európa, a Szovjetunió volt tagállamait magába foglaló CIS (magyarul FÁK, Független Államok Közössége) és Amerika volt. Utóbbinál nem csak földrajzilag, de a CS esetében is különbséget kell tenni észak és dél között: északon az USA-ban vagy Kanadában mindig több volt a pénz és a lehetőség az e-sportolóknak az országok gazdasága miatt, mint délen, ahol a hatalmas játékosbázis miatt elkerülhetetlen volt, hogy nagy tehetségek kerüljenek ki generációról generációra még akkor is, ha anyagilag jó pár lépéssel hátrébb kezdtek.

A CIS-régió felemelkedésében is fontos szerepet játszott a gazdaság, azokban az országokban nem számít akkora rizikónak egy „rendes álláshoz” képest tier 3-as játékosként élni CS-ből. Európában is nagy különbségek vannak az egyes országok között gazdaságilag, de valahogyan mindig egyensúlyban tudott maradni a kockázat és a nyereség ahhoz, hogy kellően sok tehetség kerüljön elő egy egészséges mezőnyhöz. Kelet- és Közép-Európa közelebb áll a CIS-régióhoz ilyen értelemben, míg Nyugat- vagy Észak-Európában a szociális háló elég erős ahhoz, hogy a fiatalok kísérletezzenek az e-sportolással, az infrastruktúráról nem is beszélve.

Észak-Amerikában viszont egészen más a játékosok helyzete és a beállítottsága. A megfelelő infrastruktúra csak a nagyvárosokban érhető el, ahol a drágább megélhetés miatt mindig a következő még jobb és még könnyebb utat keresik az emberek a pénzük biztosításához. Egy e-sportoló esetében lehet ez a streamelés vagy az aktuális népszerű játék, amibe öntik a pénzt a hirdetők és szervezők. Az a maréknyi játékos, aki közelebb áll az európai mentalitáshoz, viszont nem elég egy teljes Counter-Strike mezőny életben tartásához, mint láthatjuk is. A fiatalok közül azok, akik öt évvel ezelőtt még vélhetően CS:GO-ztak volna, most már biztosan valorantozni fognak. És igazuk van.

Ami a szervezeteket illeti, Észak-Amerikában a legnagyobb nevek olyanok, mint a feneketlen kutak: kockázati tőkebefektetők öntik beléjük a pénzt évről évre, a veszteség pedig az eféle üzlet része. Biztosan van valaki, aki azt mondja, 10 vagy 20 év múlva majd jó lesz ez. Lehet igaza van. Lehet nem. A szervezetek láthatóan csak annyit tesznek az illúzió fenntartásáért, hogy mindig mennek a következő nagy dolog felé. Lényegében ez idézte elő azt, hogy beszélhettünk pár éven át NA CS-ről, ugyanis a szerencsejáték és a skinkereskedelem aranykorában a CS:GO volt a forró játék, amiből minden szervezet ki akarta venni a részét Észak-Amerikában, előtte ugyanaz volt, mint most is. A szép idők elmúltak, most éppen a Valorant a trendi és a Riot Games betonstabil anyagi hátterére (Tencent), a League of Legends franchising sikerére mutogatnak az új játék kapcsán, hogy na így fogjuk megtéríti nektek a ránk költött százmilliókat, kedves kockázati tőkebefektetők. A játékosok pedig logikusan mennek utánuk, hiszen ők adják a fizetést, számtalan nagy szervezet egy az egyben kiszállt a CS-ből, két lehetőség maradt a befutásra, az EG vagy a Liquid.

Olajból lesz NA CS?

A rendezvényszervezők helyzete sosem volt egyszerű Észak-Amerikában. A CS:GO története során az európai cégek tudtak érvényesülni hosszútávon az olcsóbb munkaerő és költségek miatt ebben a veszteséges tevékenységben. Ha szerveztek is NA-ben versenyeket rendszeresen, az nem egyszer úgy jött össze, hogy a város vagy egy helyi szponzor adott valamiféle támogatást rá. Vagy „meg kellett hódítani Amerikát”, mert az a piac a legnagyobb a világon, tehát megpróbáltak a szervezők a régióba fektetni, hogy kialakuljon a fizetőképes közönségük. Az aranyláz viszont az maradt, láz. Jött a koronavírus, eltelt két év online versenyekkel, az érdeklődés pedig vele veszett.

Mindezek alapján úgy tűnhet, mintha megszűnt volna létezni a Counter-Strike Észak-Amerikában: nincs aki játszon és nincs aki nézze. Ez természetesen túlzás, de a különböző faktoroknak együttesen el kell érniük egy pontot, ahol racionális visszaállítani az egyensúlyt a 2015-2019 közötti időszakhoz hasonlóra. Vagy mégsem, mert idén a Counter-Strike az utolsó területen is átlépte, meghaladta a racionalitást. A veszteséges rendezvényszervezők ugyanis az olajból és a gázból végtelen pénzt nyomtató közel-keleti országok érdekszférájába kerültek a sportswashing szellemében. Ezek az országok az e-sport által javítani próbálják a nemzetközi renoméjukat, kialakítva azt a képet, hogy ők adják a cirkuszt, el kell fogadni szükséges rosszként mindent, amit a szórakozásra adott pénzért csinálnak.

Az ESL és a FACEIT összeolvadt, megvette őket a szaúd-arábiai Public Investment Fund alá tartozó Savvy Gaming Group, gyakorlatilag a szaúdi hatalmi elit dönt a forrásaikról. A BLAST hároméves szerződést kötött az Egyesült Arab Emírségekben található AD Gaminggel. A Valve évek óta a kínai kapcsolatait erősíti a Steam miatt, állítólag egy Majort is hajlandóak adni a Perfect Worldnek ezért. A kapcsolatok mélysége között jelentős eltérések vannak persze. A BLAST esetében valószínűleg arra kaphatnak forrásokat, hogy Abu Dzabiban rendezzenek versenyeket, így például az idei Global Finalt. Tehát nincs igazán szabad kezük és kívülről nem tűnik a pénz végtelennek sem. Az ESL FACEIT Groupnak viszont nem kell aggódnia a pénz miatt, sőt, a szaúdiak valószínűleg örülnének, ha a Forma–1-hez hasonlóan az e-sport is kapocs lenne nyugat és kelet között, miután ők már az olaj utáni világra készülnek és a turizmust szeretnék felpörgetni többek között.

Az ESL és a FACEIT összeolvadásakor be is jelentették a felek, hogy az NA CS:GO felvirágoztatása az egyik céljuk. Ebből eddig keveset láttunk, van ESL Challenger és vannak ESEA Cash Cupok, egész évben volt egy darab jelentős eseményük a régióban, az IEM Dallas. De ezt nem lehetett összehasonlítani azzal, ami a Valorant körül megy a régióban. Ezért kassad felvetett egy ötletet, aminek a megvalósulásával újra életet lehelhetnénk Észak-Amerikába: legyen saját akadémia ligájuk! Ehhez pedig nem kell más, csak felhasználni a pénzt, ami rendelkezésre áll most már.

Kassad szerint a WePlay ligájához hasonlóan kell legalább nyolc csapat, évente négy szezon és LAN döntők. Az évek alatt elszivárgott szervezetek így olcsón visszatérhetnének. Leigazolhatnák a következő játékosgenerációt újoncoknak szóló szerződésekbe és lenne egyfajta nyomás rajtuk ahhoz, hogy építsenek is, ne csak a babérokat akarják learatni. Elkerülhetővé válna az a kényszer is, hogy az öregek miatt nincs hely a csapatoknál a fiataloknak és ezért más játék vagy lehetőség után kell nézniük a CS:GO helyett. Sokkal könnyebb lenne 15-18 éves kor között betörni a köztudatba játékosként, ami nagyobb biztonságot adna mindenkinek még akkor is, ha nem futnak be nagy karriert. Ráadásul az infrastruktúra egy jó része már adott egy ilyen ligához, a FACEITnek van stúdiója Los Angelesben, az ESL-nek is van platformja, tapasztalata a régióban. Már csak a nehéz lépést kell megtenni, megírni a csekkeket. És egészen rövid idő alatt olyan pezsgés, olyan játékosbázis alakulna ki, ami visszatenné Észak-Amerikát a CS:GO térképére.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!