Két hónap után először lép szerverre a Cloud9 és a FURIA

Két hónap után először lép szerverre a Cloud9 és a FURIA

A szeptember 21-25-ig tartó D-csoportot természetesen magyar nyelven követhetitek az Esport1TV-n!

A mai napon elindul az ESL Pro League 16. szezonjának utolsó csoportja is, a D jelű. Mint hetekkel ezelőtt is írtuk, ez a csoport az idény két sötét lováról fog szólni, azaz a Liquidről és a Cloud9-ról. Előbbi csapat azért izgalmas, mert tudjuk, hogy egyre jobbak és jobbak YEKINDAR érkezése óta. Utóbbira pedig azért kell figyelni, mert nem láttuk őket két hónapja hivatalos meccsen és elméletileg volt idejük újítani az ellaposodó játékukon, gyakorlatilag semmit sem tudunk róluk. A FURIA is eltűnt Köln után, de velük kapcsolatban nincsenek nagy elvárások a tavaszi szezonjukat ismerve: a braziloknál azt kell nézni a héten, hogyan muzsikálnak a csoport három gyenge csapata ellen, mert az a továbbjutásuk kulcsa.

A D-CSOPORT CSAPATAI

Liquid
Cloud9
FURIA
Movistar Riders
Evil Geniuses
Eternal Fire

A Liquid jelenleg a világ harmadik legjobb csapata papíron, jókora lemaradással a FaZe-hez és a NAVI-hoz képest. Egy egyébként gyenge top 10-ben ez a helyezés nem igazán mond sokat. Ehelyett inkább azt érdemes megnézni, hogy hogyan jutottak el idáig. YEKINDAR érkezése óta két tornán játszottak, az IEM Kölnön és a BLAST Premier őszi csoportkörén. Mindkét versenyen ígéretesek voltak. Nem is mindig az eredmény, inkább a Virtus.pro-tól hozott „körönként fizetnek minket” és „az utolsó utáni körig harcolunk” mentalitás miatt.

Kölnben a régi stratégiák kidobásáról szólt minden Liquid-interjú. A pozíciócserék és a lett játékos agressziója győzelmeket hozott a 00Nation, a Cloud9 és a FURIA ellen. A legtöbb meccsük rendkívül szoros volt, de mentálisan új dimenzióba kerültek YEKINDAR érkezésével és ez átvitte őket a célvonalon. A negyeddöntőben egy erős Movistar Riders kapcsolta le őket végül. De már az is elképesztő eredmény, hogy top 20-as csapatból azonnal fix, rájátszásbeli csapattá váltak egyetlen cserével, néhány nap felkészüléssel.

A nyári szünet utáni első versenyen csak a NAVItól kaptak ki, igaz Bo1-ben. Cserében megverték a G2-t, a Complexityt ebben a formátumban, majd a Bo3-akban a NIPet és a Heroicot tették félre az útból, így az első helyek egyikén jutottak tovább. A két torna között hatalmasat lépett előre a Liquid csapatjátékban: a kölni gyermekbetegséket leküzdötték, a játékosok kombinált tűzereje pedig messze kimagaslik, ilyen értelemben a NAVI és a FaZe szintjén vannak.

A Liquid korábbi eredményeinek említéséből már sejthető, merre vezet az elemzésünk: a D-csoport három tagja ellen is játszottak Kölnben és azóta egyértelműen erősebbek lettek, míg az ellenfeleikről vagy nem tudunk eleget, vagy gyengébbek lettek. A Cloud9-t legutóbb könnyedén megverték (ez volt az egyetlen domináns meccsük), nafanyék azóta nem játszottak hivatalos mérkőzésen.

A tavaszi szezonjukban már igen lapossá vált a játékuk, mindenki tudta, hogy mit fognak csinálni már azelőtt, hogy nafany hívta volna a kört. Már a nyitómeccsen ki fog bukni, ha nem haladták meg az online érából hozott stratbookot. De a Cloud9-nak mindig erőssége volt, hogy a náluk gyengébb csapatok ellen jól szerepeltek, ez pedig a csoport alsó felét vizsgálva reális elvárás még akkor is, ha kicsit berozsdáltak a fogaskerekek a nyáron – tehát továbbjutóként lehet számolni velük.

A FURIA nehezebben adta magát Kölnben, de őket is a Liquid küldte el egy kéthónapos nyaralásra. Sokan már aRT fejét akarták venni akkoriban is, amiért nem tudták úgy integrálni saffee-t, ahogyan azt kellett volna, és amiért nem tudtak megújulni 2020 óta. Erre még rájön most egy adag rozsda a nyári szünetből, a kérdés pedig nem is az lesz, hogy mihez kezdenek a Liquiddel, hanem mire mennek majd a Movistarral, az EG-vel, az Eternal Fire-rel? Ugyanis a brazilok továbbjutásának a kulcsa igen nagy eséllyel nem is a saját erejük, hanem a csoport alsó felének várható gyengesége lesz a héten.

A Liquid ugyan kikapott a Movistar Riderstől Kölnben, de SunPayus azóta lelépett az ENCE-hez. A spanyol AWP-s nélkül meg sem fogják közelíteni azt a szintet, ami a Liquid ellen kellett már akkoriban is. Ha a továbbjutásukról szeretnénk fantáziálni, akkor a három nagyobb név egyike ellen kell mutatniuk valamit, de ezen a ponton az EG vagy az Eternal Fire is kifoghat rajtuk.

Ez a két csapat ugyanis még nem került össze YEKINDARékkal korábban és talán meglepetést is okozhatnak. Mennyire reális ez? Nos, az EG a legutóbbi három EPL-en az utolsó helyen végzett rendre, az újjáépített csapatuk egy pályát nyert a nyári szünet óta LAN-on, azt is egy gyengélkedő NIP ellen – nem túl bíztató. De lehet most már végre eljött az ő idejük is, látván a Complexity játékát a múltheti C-csoportban. Brehze és CeRq fognak kelleni ehhez, méghozzá a legjobb formájukban. Kár is reménykedni.

Az Eternal Fire kapcsán már izgalmasabb a kérdés, mert nekik ez lesz az első igazán nagy kiugrási lehetőségük, éheznek a sikerre. Plusz nem játszanak top tier Counter-Strike-ot, ami ebben az esetben lehet nem is negatívum, hanem pozitívum: nehéz felmérni, hogyan teljesítenek majd LAN-on az összeszedettebb, kényelmes helyzetben lévő csapatok ellen. Elő tudnak-e állni olyan dolgokkal, amikre nem számítanak a nagyobb nevek. DE! Ahhoz, hogy a nüanszok is a képbe kerüljenek, XANTARESnek és woxicnak kimagaslóan és konzisztensen fragelnie kell. Előbbi esetében mehetnek a LANTARES-copypasták Twitch-chaten egész héten. Utóbbi esetében alig várjuk, hogy visszatérjen a 2019-es LANimal-forma.

MENETREND, KÖZVETÍTÉS

Az ESL Pro League 16. szezonjának D csoportját az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén követhetitek az alábbi menetrend szerint:

09.21. - szerda
12:30 - Cloud9 vs EG
16:00 - Eternal Fire vs FURIA
19:30 - Liquid vs Movistar Riders

09.22. - csütörtök
12:30 - Cloud9 vs Eternal Fire
16:00 - Movistar Riders vs FURIA
19:30 - Liquid vs EG

09.23. - péntek
12:30 - Cloud9 vs Movistar Riders
16:00 - Eternal Fire vs EG
19:30 - Liquid vs FURIA

09.24. - szombat
12:30 - Movistar Riders vs EG
16:00 - Liquid vs Eternal Fire
19:30 - Cloud9 vs FURIA

09.25. - vasárnap
19:30 - Cloud9 vs Liquid
19:30 - Movistar Riders vs Eternal Fire
19:30 - FURIA vs EG

Borítókép: ESL, HLTV
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!