A NAVI zsebében van a Major? Ki csenheti ki belőle?

A NAVI zsebében van a Major? Ki csenheti ki belőle?

Ma este a rájátszással folytatódik az IEM Rio Major, ahol több mint 16 ezer brazil rajongó előtt láthatjuk torzsit és a MOUZt játszani a Jeunesse Arénában.

Ma este folytatódik az IEM Rio Major, méghozzá a rájátszással. 24 csapattal indult a torna másfél héttel ezelőtt, mostanra csak 8 maradt talpon közülük: a MOUZ, a fnatic, az Outsiders, a Cloud9, a Heroic, a Spirit, a FURIA és a NAVI. S1mple-ék a favoritok ezen a névsoron végignézve, de valóban annyira egyértelmű ez, mint aminek tűnik? Van remény a többi csapatnak is? Az Esport1 csapatának Pick'Emjei alapján is megoszlik a vélemény erről, de a poénokon túl is van miről beszélni a riói mezőny erőegyensúlya kapcsán.

Ha már szóbajött a Pick'Em. Az ottani, meccsről meccsre haladó módszer tökéletes lehetőség a verseny ezen szakaszában az elemzésre. Tehát vegyük sorra, kik és hogyan juthatnak az elődöntőkbe, majd a döntőbe a már ismert párosítások alapján.

Outsiders vs fnatic

Az Outsiders és a fnatic nyitja meg a rájátszást a Jeunesse Arénában tomboló, tízezres nagyságrendű brazil közönség előtt. Ezen a meccsen két faktorral kell számolni. Az egyik a tapasztalat és az ebből eredő hidegvér. Ez alapján egyértelműen az Outsiders van felül. A fnaticból egyedül KRiMZ játszott és nyert tornákat presztízs eseményeken az európai mixből. Az irányítójuk, mezii, most először játszhat ilyen körülmények között. Ezzel szemben Jame a csapat legfontosabb eleme, mind irányítóként, mind AWP-sként. Felettébb gyanús, hogy nem fog meginogni egyik szerepében sem, mert volt már hasonló helyzetben, például Berlinben három éve.

A másik fontos faktor az eddigi eredmények és a játékkép lesz. Az Outsiders n0rb3r7 felemás játéka ellenére mindenkinél stabilabb a rájátszásban, összesen két Bo1-ben kaptak ki eddig a Majorön, mindkétszer a csoportkörök legelső fordulójában. Tették ezt ráadásul a MOUZ és a Heroic, két jó csapat ellen. Ezekkel kontrasztban viszont ott van két meccs, ami releváns a negyeddöntő kapcsán. A fnaticot nagyon simán legyőzték már egyszer Bo3-ban, illetve a MOUZ ellen megmutatták, milyen az, amikor Jame ötperces lépéselőnyben van egy csapat ellen és hibátlanul játszanak. A fnatic problémája, hogy ők nem tudnak ilyesmit felmutatni a legjobb napjukon sem. Túl sok múlik jelenleg az egyéneken, amikor szorul a hurok. Fiatal felállásról beszélünk, akik ezt egy Major rájátszásában nem fogják meghaladni sajnos, de a tapasztalat segíteni fogja őket a következő hónapokban.

MOUZ vs Cloud9

A MOUZ és a Cloud9 is néhány remek egyéni teljesítménynek köszönhetően lehet ma itt velünk. Bár a Cloud9 a favorit ebben a párosításban, ez közel sem annyira egyértelmű mérkőzés. Először is, ennek a két csapatnak nincs semmilyen történelme. Nincs olyan korábbi meccs, amihez visszamehetnénk és azt mondhatnák, hogy igen, a Cloud9 ki tudja kapcsolni torzsit úgy, mint Jame tette a minap; Igen, dexter világosan érti nafany gondolkodását, ezért megtalálja a pajzsukon a lyukakat.

Ha a játékosokat szerepenként hasonlítjuk össze, akkor a Cloud9-nak mind az öt játékosa erősebb, főleg a torzsi és sh1ro közti diferenciák adhatnak okot aggodalomra a MOUZ-táborban, mert az orosz élete formájában van jelenleg. Ami viszont az egerek mellett szól, az a nyomás. Mert nem számíthatunk még egyszer olyan teljesítményre, mint amit dexter összehozott Mirage-on az ENCE ellen. De végső soron valami ilyesmi kellene a MOUZtól a legjobb C9 ellen. A Cloud9-nak viszont a döntőig kell jutnia minimum, a bajnoki címen kívül semmi sem elfogadható tőlük ezen a ponton.

A map poolok különbségei miatt szinte biztos, hogy három pálya kell ehhez a meccshez, de a végén a nyomás dönthet az eredményről és ezért nem garantált, hogy a legjobb C9 ellen fognak játszani torzsiék ma este. A kezdeti lendületet pedig megadhatja a MOUZnak az, hogy a közönség inkább az ő oldalukon lesz. Mert a hamburgi szervezet legalább vette a fáradalmat és gyártott nekik pár sárga-zöld mezt.

Spirit vs Heroic

Az összes meccs közül talán ez lesz a legbonyolultabb. A Spirit játékosai között sok ígéretes egyén van, szerepenként hasonlítva előnyben is vannak talán a dánok ellen. Viszont a Spirit taktikái a mostani felállás létrejötte óta többnyire a Heroicon alapulnak, erről maguk a játékosok is sokat beszéltek az elmúlt napokban. Ezért fontos szerepe lesz annak, hogy valójában ki és mennyire érti a saját stratbookját.

Dust2 és Inferno első körös tiltások lesznek a vétó során, Ancient és Nuke szinte biztosan elő fognak kerülni, Vertigo lehet a Spirit első pickje – ezen nem igazán tudnak csavarni a felek. Chopperék problémája az, hogy a Heroicnak jobb esélye van mindhárom potenciális pályán. Cserében a Spirit az a fajta csapat, akit nem igazán hat meg a közönség, nincsen rajtuk nyomás, pontosan ott vannak, ahol lenniük kell – egy fiatal, feltörekvő ötösről beszélünk. A Heroicnak viszont bizonyítania kell, nem kaphatnak ki a Spirittől, sokan és sokat várnak tőlük, főleg a játékosok saját maguktól. Láttuk már őket párszor elesni hasonló kihívásnál, de a mostani valószínűleg nem egy ilyen alkalom lesz, nagyon rendezettnek tűnt a Heroic eddig.

NAVI vs FURIA

A NAVI nézett már ki jobban ennél, tény és való, de a Bo3-as meccseikből már látszott, hogy s1mple nemsokára s2mple szeretne lenni. A FURIA pedig a lehető legkönnyebb úton jutott el idáig: az RMR-tól kezdve egyetlen olyan meccsük sem volt, ahol ne ők lettek volna a favoritok és még így sem tűntek legyőzhetetlennek. KSCERATOt leszámítva nem nézett ki valami jól a brazil csapat Rióban.

A NAVI hozzájuk képest szépen muzsikál, így ez egy egyoldalú meccsnek tűnik előzetesen. Viszont, nem lehet kizárni azt, hogy a FURIA szintlépéséhez csak egyetlen nagy győzelem kellene, miután ez az, amit még nem láttunk ettől az öt játékostól. Ha valahogyan legyőzik a NAVIt holnap este a hazai közönségük előtt, az olyasfajta önbizalmat adhat nekik, amivel megnyerhetik az egész Majort. De előbb le kell győzniük a NAVIt, ami közel sem olyan egyszerű, mint amilyen leírni volt.

Elődöntők

A fentiek alapján egy Cloud9 vs Outsiders elődöntő lehet reális az egyik ágon, ha szigorúan csak papíron játszunk Counter-Strike-ot. Ezen a meccsen az Outsidersnek lehet jobb esélye, egyszerűen Jame annyira jó jelenleg mindkét szerepében, hogyha sh1ro és nafany egy ember lennének, akkor sem tudnának versenyre kelni vele. Jame valószínűleg tökéletesen tudja, hogy mire kell számítani a Cloud9-tól és meg fogják büntetni az összes hibájukat. A C9 játékosai egyénileg erősebbek, de már a MOUZ elleni meccsen is van rá esély, hogy meginognak a nyomás miatt, hát még egy Outsiders ellen? Ha a MOUZ legyőzné a Cloud9-t, nem hinném, hogy nem a csoportkörös találkozójuk ismétlését kellene végignéznünk. Ezért az egyik döntős az Outsiders lesz.

A másik ágon egy potenciális Heroic–NAVI meccs nagyon izgalmasnak tűnik. Ha van csapat, ami legyőzheti a NAVIt, az pont a dánoké. Nem azért, mert olyan sokszor láttunk már példát erre, ez nem egy FaZe–Cloud9 szituáció. Csupán többször találkoztak már, mindig nagyon közel van a Heroic a győzelemhez és aztán valami történik a meccsen, ami megtöri a lendületüket – legutóbb az EPL-en például DDoS miatt állt a meccs órákat.

Senki sem lehet örökké szerencsétlen, ezért négy jelentős korábbi találkozás után ez az ötödik lehet az, amikor a Heroic jár jól, ezzel összetörve s1mple álmait a második Major győzelemről. Vagy nem. Amikor arról beszélünk már, hogy a szerencse így vagy úgy, akkor azt nem lehet valódi elemzésnek nevezni, igaz? Tehát maradjunk annyiban, hogy a NAVI történelmileg favorit egy ilyen találkozón, de a különbségek egy NAVI győzelem és vereség között a Heroic ellen annyira marginálisak, hogy nem lehet kizárni egyik vagy másik végletet. Ami garantálható, hogy a Major legjobb meccse lesz ez az elődöntő.

Finálé

A döntőben mindezek után a Heroic vagy a NAVI lesz az Outsiders ellenfele. Előbbi esetben egy érdekes és szoros meccsre számíthatunk, amiből végül a fókuszáltabb Outsiders kerülhet ki győztesen, ezzel megszerezve első Major bajnoki címüket. Utóbbi esetben a NAVI tűnik a favoritnak és s1mple kétszeres Major bajnokká válhat Rióban egy domináns teljesítménnyel. Azon a ponton már egyszerűen elképzelhetetlen, hogy kiengedjék a kezükből a gyeplőt. Ugyanez lenne a vége, ha az Outsiders helyett például a Cloud9 jutna a döntőbe a NAVI ellen. Egyszerűen, ha addig nem, akkor a döntőben biztosan összeomlana a fiatal orosz csapat, ahogyan azt láttuk már tőlük számtalanszor az elmúlt két év során.

Összegezve, ha az Outsiders meg akarja nyerni a Majort, akkor a Heroicnak meg kell állítania a NAVIt a másik ágon. Minden más esetben a NAVI térfelén pattog a labda. Csak nehogy összeomoljanak a tálcán kínált Major gondolatától, ahogyan a FaZe is tette már jóval azelőtt, hogy meglátták volna a Krisztus-szobrot Rióban.

KÖZVETÍTÉS, MENETREND

Kövesd élőben az IEM Rio Majort magyar nyelven az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén az alábbi menetrend szerint:

November 10. – csütörtök
18:00 - Outsiders vs fnatic
21:30 - MOUZ vs Cloud9

November 11. – péntek
18:00 - Spirit vs Heroic
21:30 - FURIA vs NAVI

November 12. – szombat
18:00 - Elődöntő #1
21:30 - Elődöntő #2

November 13. – vasárnap
16:00 - Showmatch: Brazília vs Svédország
19:00 - Döntő

Borítókép: HLTV/brcho
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!