Bomlik a NaVi? OP a Five-Seven? – Mit tanultunk az IEM Rio Majorből?

Bomlik a NaVi? OP a Five-Seven? – Mit tanultunk az IEM Rio Majorből?

Az első patch már meg is jött, végre dolgozik a Valve!

Óriási hangulat volt az IEM Rio Majorön, amit végül meglepetésre az Outsiders csapata tudott megnyerni. Kicsit olyan érzésünk volt, mint anno 2017-ben a PGL Krakkó Majorön, ahol szintén kiestek a legnagyobb nevek és végül a Gambit, valamint az Immortals jutott el a döntőig.

Nekünk magyaroknak persze sokkal kiemelkedőbb élmény volt az IEM Rio, hiszen torzsi és a MOUZ történelmi sikereket értek el. A MOUZ sosem volt még ennyire előkelő helyen és ugyanez igaz torzsira is. Anno DeadFox 2018-ban a legjobb 8-ig jutott, most pedig erre tudott torzsi rákontrázni, hiszen ő már az elődöntőkig, a top 4-ig jutott.

Sok tanulságot vonhatunk le a Majorről, hiszen rendkívül izgalmas a jelenlegi erőviszony a csapatok között, ráférne egy frissítés magára a Majorök lebonyolítási rendszerére és persze a játékra is. Összegyűjtöttünk most öt olyan témát, melyek rendkívül izgalmasak lehetnek az elkövetkező hónapokban, feltéve persze ha figyelni fognak erre a csapatok és a Valve.

Cserélhet a NaVi?

Ahogy sokan mások, úgy a NaVi nagy pofonokba futott bele az IEM Rio meccsein. Persze bejutottak a top 8-ba, de egy NaVi szintű csapattól a top 8 jelenleg kevés. Ők maguk sem elégedettek ezzel, főleg miután az ESL Pro League 16. szezonjában sem szerepeltek jobban. Bár a csapat életébe nem látunk bele, kívülről egyre inkább úgy tűnik, hogy hiányzik nekik Boombl4 és egy erős irányító. 

Electronic lendülete elfogyott és valószínűleg ő is jobban érezné magát korábbi szerepében. Ha elhatározzák magukat és cserélni fognak, akkor pedig valószínűleg a még mindig csak beugróként játszó sdy húzza majd a rövidebbet. Persze kit tudnának megszerezni? Ki az, aki erős irányító, kordában tud tartani egy ilyen csapatot, sikerre tudja őket vezetni és beszél oroszul? Igen, hirtelen mi sem tudunk olyan nevet mondani, aki illene a jelenlegi NaViba.

Túlságosan is OP a Five-Seven?

A pisztolyok mindig is aránytalanul erősek voltak a játékban. Gyengíteni azokat nincs értelme, hiszen akkor meg értelmét veszítené minden force kör. Az viszont meglepetés, hogy mennyire népszerű és erős most a Five-Seven. A Deagle-t még nem szárnyalja túl, de egyre több helyzetben látjuk, akár hosszú, akár rövid távon használva. Egyelőre nem hiszem, hogy bárkinek zavaró lenne a fegyver, ellenben végre egy kis extra a körökbe.

Új rendszerben kell futnia a Major-tornáknak?

A legtöbb kritika ismét a Major lebonyolítási rendszerét érte. Túl sok a Bo1, túl nagy a szerencsefaktor. Tökéletes rendszer azonban aligha létezik. Nem véletlenül tértek át a régiről a jelenlegire, ha pedig tegyük fel lemásolnák a DotA2 TI-versenyek lebonyolítását, az sem lenne tökéletes. Ott minden Bo3 és mindenkinek több esélye van, de egyszerűen olyan hosszú miatta a torna, hogy már az sem optimális.

Ettől függetlenül látszik, hogy a Valve próbálja kihozni a Majorből a lehető legjobbat. A 2023-as párizsi BLAST Majorre például már más rendszerben juthatnak el a csapatok. Hogy az jobb vagy rosszabb lesz-e, arra majd csak az idő adhat választ. Jövőre meglátjuk.

Máris változtattak a versenypályákon és megjöttek az első nerfek is

A cikk eredeti verziójában picit arról is ötleteltem volna, hogy vajon hozzányúlnak-e az M4A1-S-hez vagy, hogy számíthatunk-e majd új pályára. Ám a Valve megelőzött és már tegnap kiadta a legújabb frissítést, amiben pont megjöttek a nerfek és a versenypályák listája is változott. Hogy pontosan mi a helyzet a tegnapi frissítés óta, azt a lenti cikkben találjátok.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!