F1 Esports: Ha esik, ha fúj, Opmeer megállíthatatlan

F1 Esports: Ha esik, ha fúj, Opmeer megállíthatatlan

Egy izgalmas F1 Esports hétvége megkoronázása volt a COTA-i futam, ami esővel indult és napsütéssel ért véget.

Az F1 Esports Pro Championship 9. fordulója Jarno Opmeer második 2022-es győzelmével zárult. Nagy esővel indult a futam, ami nem éppen a megszokott időjárás a Texas állambeli Circuit of the Americason. Egészen az utolsó körökig nem láthattuk a napsütést és ez a stratégiát és az előzéseket is nehezebbé tette, főleg az élen.

Nem egyszer láthattuk már Opmeert diadalmaskodni nehezebb helyzetekben, most pedig egy utolsó körös, négyfős csatából került ki győztesen a holland. Ezzel visszaküzdötte magát az egyéni bajnokságba, ami a hétvégi felfordulásnak hála mindenidők legnyitottabbjának ígérkezik. A legjobb öt versenyzőt csupán 22 pont választja el egymástól és még hátra van három futam!

A futamot mindenki az extrém esős keveréken kezdhette, a pole pozíció pedig Thomas Ronhaaré volt. De mint az COTA-n lenni szokott, nem ő, hanem a második helyezett fordulhatott ki az első kanyarból az élen. Bari Boroumand előnye csak egy körig tartott Ronhaarral szemben ekkor, mert visszaelőzte. A futam első felében relatíve kevés akciót láthattunk. Jake Benham kiforgása, valamint Frede Rasmussen előzései maradtak emlékezetesek – a dán versenyző ezúttal a mezőny hátsó feléből rajtolt.

A 14. körben rázódott fel a mezőny, amikor is az élen triót alkotó Ronhaar, Boroumand és Opmeer kiálltak az átmeneti gumikért. Az ő versenyük maradt a régiben, nem úgy, mint a Red Bulloké, akik újabb helyeket nyertek a kerékcseréket követően. Szintén jól járt Brendon Leigh, aki ekkor már a 4. helyen autózott. A pálya folyamatosan száradt és a futam vége közeledett. Senki sem volt biztos benne, mikor lenne jó lágyakra váltani, ha egyáltalán. Mindenki azt várta, ki pislog először. Marcel Kiefer lett a befutó, aki elsőként tette fel a száraz gumikat, ám rengeteg időt veszített vele a kivezető körén.

Igaz, nem sokkal siette el Kiefer a kiállást: a 22. körben érkezett el az idő, amikor is javulni kezdett a körideje, a többség pedig azonnal követte őt a boxutcába. Páran megpróbáltak előnyt kovácsolni ebből, így például Nicolas Longuet is tovább kint maradt. A DRS bekapcsolásával viszont egyértelművé vált, melyik a helyes stratégia, Boroumand pedig kapott is az alkalmon és megelőzte Ronhaart az első helyért.

Az utolsó körökben egy hajszál választotta el az élen köröző négy autót. Leigh tempója a Ferrarival nagyon erős volt a negyedik helyen, de nem tudott előzni. Végül egy optimista vállalkozás borította fel az egyensúlyt a négyes között. Ronhaar a hátsó egyenes végén található hajtűkanyarban meg akarta előzni Boroumandot az utolsó körben, de mindketten szélesen vették be a kanyart és ezzel meginvitálták Jarno Opmeert, aki kapva kapott az alkalmon. Végül Opmeer az első, Ronhaar a második, Leigh a harmadik, a néhány másodperccel korábban még élen autózó Boroumand pedig a dobogóról lemaradva negyedik lett.

Ami a magyarokat illeti. Bereznay Dani ismét pontszerző helyen futott be, a 10. helyről indulva 7. lett. Sipos Patrik közvetlen előle rajtolt, de az első körös harcokból nagyon rosszul jött ki, így a 19. helyig csúszott vissza, végül a 18. helyen ért célba. A szerencsétlenül alakult futamjának egyetlen pozitívuma, hogy a tempója erős volt és ezért a leggyorsabb kör is az övé lett.

PONTSZERZŐK COTA-n

1. Jarno Opmeer - 25 pont
2. Thomas Ronhaar - 18 pont
3. Brendon Leigh - 15 pont
4. Bari Boroumand - 12 pont
5. Frede Rasmussen - 10 pont
6. Lucas Blakeley - 8 pont
7. Bereznay Dani - 6 pont
8. Alvero Carreton - 4 pont
9. Marcel Kiefer - 2 pont
10. Joni Tormola - 1 pont

EGYÉNI BAJNOKSÁG TOP 10

1. Lucas Blakeley - 132 pont
2. Thomas Ronhaar - 121 pont
3. Bari Boroumand - 118 pont
4. Frede Rasmussen - 115 pont
5. Jarno Opmeer - 110 pont
6. Nicolas Longuet - 57 pont
7. Josh Idowu - 47 pont
8. Brendon Leigh - 37 pont
9. Marcel Kiefer - 34 pont
10. Sebastian Job - 34 pont

KONSTRUKTŐRI BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1. McLaren - 250 pont
2. Red Bull - 149 pont
3. Mercedes - 144 pont
4. Haas - 129 pont
5. AlphaTauri - 82 pont
6. Alfa Romeo - 76 pont
7. Ferrari - 45 pont
8. Aston Martin - 16 pont
9. Alpine - 11 pont
10. Williams - 8 pont

Borítókép: Mercedes–AMG PETRONAS Esports Team
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!