567 nap után visszatér a finn Counter-Strike?

567 nap után visszatér a finn Counter-Strike?

A HAVU alig 5 hónap alatt a világ legjobb 30 csapata közé verekedte magát.

2019 hatalmas meglepetéssel indult, hiszen a semmiből egy kis finn szervezet, az ENCE, bejutott az IEM Katowice Major döntőjébe, ahol a játék történetének legerősebb csapata, az Astralis ellen bizonyíthattak. Ezt a meccset ugyan gyorsan elbukták, de a felállás a következő hónapokban folyamatosan ott volt a legjobbak között, az Astralis és a Liquid mögött. A BLAST Pro Series Madridot a kupával a kezükben fejezték be, valamint döntőztek a DreamHack Masters Dallason és az IEM Chicagón, a tavaszi szezon két nagy tornáján. De aleksib váratlan kirúgását követően a csapat mélyrepülésbe kezdett ősszel, majd szépen lassan a finn Counter-Strike is a feledésbe merült velük együtt.

A finn CS:GO mezőny talán legmélyebb pontja 2020 végén jött el. Ugyanis allu a HLTV Confirmed podcastben váratlanul kiteregette a szennyest volt és akkori csapattársairól, ezzel magára haragítva minden finn profit. Köztük a csapat helyett inkább a sorkatonaságot választó sergejt és a 2019-ben aleksib helyére érkező suNnyt is, akiknek érthető mód nem volt maradásuk az ENCE-nél.

Sokáig egyáltalán nem volt túlzás azt állítani, hogy csak aleksibnek volt érdemi karriere a játékban az ENCE 2019-es sikerei után. Ő a finn nemzeti csapat után az OG-ban és a G2-ban is megfordult, jelenleg pedig egy egészen ígéretes NIP irányítója. Ehhez képest allu és twista, valamint Sergej és suNny már sehol nincsenek. Jamppi elment valorantozni és néha baitel a visszatérésével kapcsolatban. Talán még sergej öccse, jimpphat érdemel figyelmet, aki a MOUZ NXT-ben pakolja a frageket. De mi történt a többiekkel?  

Nos, 2020-ban a csapaton belüli feszültségek miatt igazolt el többek között az ENCE nagysikerű csapatának két alapembere, xseveN és Aerial is. Ők a HAVU soraiban kötöttek ki és azóta is ott játszanak. 2022 nyaráig jöttek és mentek mellőlük a finn játékosok, nem zavartak túl sok vizet, helyi LAN-okon és online események közép-alsó mezőnyében játszottak. Mígnem összeállt a mostani csapat a szintén ex-ENCE-játékos doto, valamint az idegenlégiósként egykoron Majorökön is megforduló zehN és a kevésbé tapasztalt spargo érkezésével. Egyáltalán nem egy fiatal csapatról van szó, a 21 éves spargót leszámítva mindenki közelebb van már a karrierje végéhez, mint az elejéhez. De ez nem állította meg őket abban, hogy kerek öt hónap alatt gyakorlatilag a semmiből betörjenek a legjobb 30 Counter-Strike csapat közé a HLTV rangsorán.

Hogyan érték ezt el? Nos, folyamatosan a CCT North Europe Series szezonjainak rájátszásaiban szerepeltek és lejutottak az Elisa Masters Espoora, ahol egy IEM Katowice 2023-on kiadó helyért versenyezhettek. Igaz, ettől a tornától az utolsó helyen, nyeretlenül búcsúztak, de megszorongatták a BIG-et, a GamerLegiont és az ENCE-t is Bo1-ben. Az online versenyeken pedig egészen ijesztőek voltak az elmúlt hónapokban: többek között megverték az ilyen környezetben mindig otthonos BIG-et, forZe-t és HEETet, valamint az OG-t is.

De amiért a HLTV top 30 igazán érdekes eredmény egy finn csapattól, az nem más, minthogy utoljára 567 napja volt finnországi ötös ilyen magasan a ranglistán! Vagyis akkor, amikor allu lelépett az addigra már Snappi keze alá került nemzetközi ENCE-ből, amelyben egészen addig még három finn volt. Technikailag nemzetinek számítottak, de mindenki tudta, hogy új szelek fújnak a szervezet körül. Csak idő kérdése volt, hogy kiforogjanak a folyton drámázó finnek a kezdőből és EU zászló kerüljön a finn helyére a nevük mellett. A csapat igáslovai sem a finnek voltak már.

A HAVUnak viszont elég jó esélye van arra 2023-ban, hogy a finn Counter-Strike-ot ismét felhelyezzék a térképre, sőt, egy ideig rajta is tartsák még. A játékosok kora miatt nehéz lenne azt mondani, hogy sokkalta több lenne bennük az eddig elérteknél és a top 20 vagy top 10 reális cél nekik. De arra sem számított senki, hogy idáig eljut egy finn csapat azután, ami az ENCE-szel történt két évvel ezelőtt.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!