Áll a bál a BLASTnál: k0nfig nem ugorhat be a FaZe-hez

Áll a bál a BLASTnál: k0nfig nem ugorhat be a FaZe-hez

Mindenki vádol mindenkit ebben az óránként egyre kuszábbá váló helyzetben, de legfőképp a BLASTot. Tiszta vizet öntünk a pohárba.

Még délelőtt írtunk róla, hogy a FaZe k0nfigot szeretné használni rain helyett a BLAST Premier tavaszi csoportkörén. Azonban a cikkünk megjelenését követő órákban elszabadult a pokol az interneteken: játékosok, szakértők és rajongók mutogatnak egymásra (de főleg a BLASTra), amiért a FaZe mégsem használhatja k0nfigot. A csapatnak jelenleg nincs ötödik embere és egyre kevesebb idő van találni valaki mást.

Mostanra annyira kusza lett a történet, hogyha valaki követte is a Twitteren még mindig zajló drámát, már egészen biztosan elveszítette a fonalat. Ezért most megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba az eddig publikussá vált információk, illetve Luís Mira (Dexerto) oknyomozása alapján az év első, hatalmas inkompetenciáját sejtető drámájában.

Tegnap este derült ki, hogy a FaZe k0nfiggal utazott Koppenhágába. A nap folyamán a dán játékos megjelent a médianapon és a felkészülésen is a csapattal. A BLAST Premieren résztvevő csapatok azonban csak ekkor értesültek erről a cseréről. Természetesen azonnal magyarázatot kért egy vagy több csapat a szervezőktől a kérdésre: miért lehet a Heroic által regisztrált beugró egy másik csapat játékosa?

Nos, az alapján, amit eddig tudunk, a FaZe egy héttel ezelőtt megkérte a BLASTot, hogy engedélyezzék a gyors cserét, mert az ő beugrójuk, olofmeister, nem tud játszani velük és/vagy nem akarnak vele indulni. Annak ellenére, hogy két héttel megcsúszott a kérés a BLAST Premier felállás zárolásához képest (január 3.), nemhogy megengedték a FaZe-nek a cserét, hozzá is adták k0nfigot a különböző csapatakkreditációkhoz. Ezen a ponton úgy tűnt, itt ér véget a történet, k0nfig játszhat velük, minden rendben van.

Január 18-án a FaZe bejelentette, hogy rain otthon marad első gyermekének születése okán és úgy tűnt, minden sínen van k0nfig kapcsán is. Ám a BLAST úgy adhatott zöld lámpát a FaZe-nek a cseréhez, hogy nem ellenőrizték k0nfig heroicos regisztrációját – erre tegnap hívták fel a figyelmüket a csapatok. A BLAST ezért kénytelen volt mégis nemet mondani a FaZe-nek ma reggel, alig 26 órával az első mérkőzésük előtt. Innen indult el a valódi dráma.

Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogyha k0nfig a FaZe-ben akart játszani, miért nevezte őt a Heroic? Erre a Heroic egy képviselője adott választ egy azóta törölt tweetben (lásd feljebb). Elmondása szerint hagyni akarták k0nfigot játszani egy másik csapatban és NaToSaphiXot akarták nevezni csereként a versenyre helyette. Azonban minden jel arra utal, hogy kicsúsztak a határidőből: aznap 22:00-kor (CET) akarták nevezni NaToSaphiXot, ami az erről szóló levelezés alapján már nem volt lehetséges, mert 16:00-kor (CET) kattant a zár a felállásokon. Ezért a BLAST automatikusan k0nfigot regisztrálta hozzájuk, miután a World Finalön vele játszottak. Az nem derült ki, hogy olofmeister is ezért került-e a FaZe nevezési listájára vagy sem.

Az így kialakult félreértés miatt sem k0nfig, sem olofmeister nem tudta, hogy a Heroic, illetve a FaZe cseréjeként vannak regisztrálva. Olof ezt a dráma közepén zajló Valorant streamjén erősítette meg (lásd a klipp feljebb). Hozzátette, hogy nem is tudna játszani Koppenhágában, mert a születésnapja miatt elutazik. A BLAST megengedte a FaZe-nek, hogy olyan ötödik játékost keressenek, aki nem vesz még részt semmilyen kapacitásban a tornán. Karrigan tweetjei alapján már meg is találták a megoldást, hamarosan kiderül, ki lesz az.

A BLAST a sajtómegkeresésekre reagálva körbeküldött egy rövid nyilatkozatot koradélután, de ez jóformán semmit sem magyaráz meg. A szervezők például nem ismerték el, hogy eredetileg engedélyezték volna a FaZe-nek k0nfig használatát. Mindenesetre is, alább változatlanul közöljük a nyilatkozatukat a teljesség igénye érdekében:

„A FaZe k0nfig mint vészhelyzeti csere használatát kérte a tavaszi csoportkörre. Ezt a kérést, hogy k0nfigot vészhelyzeti csereként használják a tavaszi csoportkörben, elutasítottuk, mert egy másik csapat felállásában regisztrálták az eseményre. Elfogadtuk a kérésüket vészhelyzeti cserére, mert csak négy elérhető játékosuk van Dániában. A csere kapcsán frissítést közlünk, amint megtörténik.”

Jogosan merül fel ezután a kérdés, mégis kinek a hibája ez az egész? Őszintén, mindenkié. Ha a Heroic nem fut ki a felállás zárjának határidejéből, nem regisztrálják hozzájuk k0nfigot automatikusan. Ha a FaZe időben regisztrálta volna k0nfigot olofmeister helyett és jobban átgondolják, hogy mire való egy csere nevezése, az is megoldotta volna a problémát. Ha a BLAST hamarabb szól arról, hogy a szokásos éjfél helyett 16 óráig kell leadni a nevezéseket január 3-án, azt díjazták volna a felek. Ahogyan azt is, ha nem automatikus a beugrók regisztrációja és nem mondtak volna először igent a FaZe-nek k0nfig használatára, amikor több szabállyal is szembement a döntés.

A BLASTnál a helyes döntést hozták meg ma azzal, hogy nemet mondtak, de elsőre is ezt kellett volna tenniük. A helyzetet el nem fogadó csapatok jogosan háborodtak fel azon, hogy a BLAST engedni akarta k0nfig használatát. Hiszen ők betartották a szabályokat és látszólag kivételezett volna egy vetélytársukkal a rendezvényszervező – őket nem lehet ezért bírálni. Végsősoron ez egy abszolút elkerülhető dráma lett volna tiszta kommunikációval és ettől lesz igazán szomorú, hogy 2023-ban ilyen dolgok megtörténhetnek a legmagasabb szinteken.

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted kinek a hibája volt az egész?

  • 43 %
  • 0 %
  • 0 %
  • 57 %