Újabb botrány kialakulóban - Veterán WoW-csapatvezető távozik a Blizzard fejetlensége miatt

Újabb botrány kialakulóban - Veterán WoW-csapatvezető távozik a Blizzard fejetlensége miatt

Hol lehet a vége a Blizzard vesszőfutásának?

Az utóbbi hetek arról szóltak, hogy a Blizzard az egyik buktából a másikba szalad. Először jött a hír, hogy a nagy egyesülés a Microsofttal bőven kútba eshet, mert az Nvidia, a Sony meg a Google fejezte ki a nemtetszését a monopol helyzet miatt. Majd pedig az Európai Kereskedelmi Bizottság is antitröszt vizsgálatot indított.

Nemrég elvesztették a Kínai piacot is, mivel az ottani partnerük, a NetEase felmondta a megállapodásukat, arra hivatkozva, hogy a Blizzard nem hajlandó partnerként viselkedni. Ezzel a cég játékai lekerültek az ázsiai ország virtuális polcairól, tehát az Overwatch, a Hearthstone, a World of Warcraft és még sok más is a kukába landolt. Tegnap pedig arról is kaptunk egy videót, hogy a kínai cég még az emlékét is feledni akarja annak, hogy valaha együtt dolgoztak.

Most pedig egy újabb botrány van kialakulóban, de ez már sokkal inkább egy belső probléma. Nemrég érkezett a hír, hogy a veterán Brian Birmingham megkapta a felmondó levelét és távozott az egyik World of Warcraftért felelős csapatvezető pozíciójából. Ez eddig nem is lenne teljesen fura, hiszen az emberek váltanak, belefásulnak egy pozícióba vagy egyszerűen csak a munkáltatók nem elégedettek a munkával, amit a dolgozó beletesz. Viszont most a helyzet sokkal cifrább. Birmingham nem maradt hallgatag a munkaviszony megszűnése után. Élesen kritizálni kezdte a cég értékelési rendszerét, amiben az egyik dolgozónak ‘fejlődő’ értékelést kellett adnia, a ‘sikeres’ jelző helyett, mert anélkül nem lett volna meg a kvóta, amit a vezetés határozott meg. 

“Amikor a csapatvezetők megkérdezték, hogy miért kell ezt csinálni, akkor ugyan a feletteseink elmondták, hogy nem értenek egyet a rendszerrel, de megértik a szükségességét. Így a legjobb dolgozókat is arra lehet ösztönözni, hogy még tovább fejlődjenek. Ez a metódus gyakorlatilag arra jó, hogy versenyt alakítson ki az alkalmazottak között, hogy szabotálják egymás munkáját, hogy olyan gyengén teljesítő csapatot keressenek házon belül, ahol ők lehetnek a legjobbak. Az egésznek általában az a vége, hogy a csapattagok nem bíznak egymásban és a kreativitás gyakorlatilag megszűnik.”

De miért van a Blizzardnak szüksége egy ilyen rendszerre? Erre talán két válasz is létezik. Az egyik a verseny. Ha a munkavállalók azt érzékelik, hogy nem biztos a pozíciójuk, akkor sokkal többet tesznek meg azért, hogy megőrizzék a státuszukat és akár a saját kollégáikon is átgázolnak. A másik ennél persze sokkal érthetőbb, a pénz. A cégen belül a legjobbak részesülhetnek a profitból, sőt még akár részvény vásárlási opciójuk is lehet. Viszont egy lerontott értékelés kizárja a munkavállalót ebből, sőt az előléptetéseket is elfelejtheti az, akinek a kartonján ott virít a ‘fekete pont’.

Birmingham elmondta, hogy ez nála már bőven elvetette a sulykot és ezt, mint vezető nem hajlandó tovább csinálni. Mikor bement megbeszélni a dolgokat a HR osztályra, akkor onnan már a felmondó levelével távozott. Persze nem haragszik senkire, ha a cég sutba dobja ezt a vezetési stílust, akkor szívesen visszamegy dolgozni hozzájuk, de amíg az egész marad, erre nincs esély.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!