Verstappen még Ricciardo kedvéért se mondana le a szimulátoros munkáról

Verstappen még Ricciardo kedvéért se mondana le a szimulátoros munkáról

2023-ban visszatér a Red Bullhoz Daniel Ricciardo. De hiába jó barátok Verstappennel, a szimulátoros munkában nem számít az ausztrálra a kétszeres világbajnok.

A szimulátorozás fontos eleme lett az elmúlt évtizedekben egy Formula-1-es csapat működésének. Ezt a munkát rendszerint nem maguk a pilóták – legalábbis nem kizárólag ők – végzik, hanem a tartalékosoktól az akadémistákon át a dedikált szimulátorosokig bezárólag egy komoly csapat van a háttérben, akik végeláthatatlanul róják a virtuális köröket, hogy minél jobb beállításokkal vághassanak bele a valódi pilóták az adott versenyhétvégébe. Ezen felül ez egy remek lehetőség arra is, hogy mindenféle új ötleteket próbáljanak ki minimális kockázattal a csapatok. Persze egy ilyen ipari szimulátor csillagászati összegekbe kerül az eszközök és a személyzet miatt, ráadásul nem is feltétlenül hibátlan a technika, de amire kitalálták, arra tökéletes. 

Vannak pilóták, akik egyáltalán nincsenek oda azért, hogy egész nap egy szimulátorban ücsörögjenek egy valódi versenyautó helyett. A fiatalabb generációt viszont alig lehet elszakítani ezektől, így például Max Verstappent. A kétszeres világbajnok nemrég még a magánrepülőgépébe is egy komolyabb szimulátoros szettet szereltetett fel, csak hogy ott is tudjon gyakorolni. Természetesen ez messze áll a Red Bull műszereitől, de jól ábrázolja a holland elhivatottságát a szakmája iránt. Ha pedig ez sem lenne elég tőle, nemrég azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, ha egy tartalékpilóta dolgozna helyette a gyári szimulátorban, ami jó barátját és régi-új kollégáját, Daniel Ricciardót is érintheti.

„Azt gondolom, hogy a mi szimulátorunk az egyik legjobb az iparban. A versenypályán gyűjtött adatokat betápláljuk a járműről. Persze a szimuláció és a valóság közötti kongruencia nem tökéletes. A napjaink hosszúak, de meg vagyok győződve arról, hogy ez megéri. Nem akarom, hogy más csapatokhoz hasonlóan egy tesztpilóta csinálja a szimulátorozást. Én akarom csinálni, mert mindenkinek sajátos vezetési stílusa van.”

Amennyiben Daniel Ricciardo ilyen kapacitásban nem segítheti a holland munkáját közvetlenül, remek kérdés, hogy mégis mit fog csinálni 2023-ban? A Red Bull korábbi bejelentése és Christian Horner csapatfőnök nyilatkozata alapján a harmadik számú pilótájuk olykor elérhető lesz tartalékként a futamokon. Ezen felül David Coulthardhoz hasonlóan a csapat reklámfeladataiban is kiemelt szerepe lehet idén. Illetve, ha ezek nem kötik le éppen, még mindig ott a szimulátor, amiből azért kitiltani nem fogják: egyrészt segítheti Sergio Pérez munkáját, másrészt az általánosabb felkészülésben, fejlesztésekben is értékes visszajelzést adhat így.

Borítókép: PlanetF1
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!