Milliárdokat hoz a GTA, a Red Dead Redemption és az NBA 2K - A Take Two mégis leépítést tervez

Milliárdokat hoz a GTA, a Red Dead Redemption és az NBA 2K - A Take Two mégis leépítést tervez

A Take Two is elbocsátásokat tervez.

2022 az elhalasztott játékoktól és a kiadók gazdasági gondjaival volt tele. Persze az indulás nem erről szólt, hiszen januárban robbant a bomba, hogy a Microsoft csillagászati összegekért veszi meg a Blizzardot. Amit azóta számtalan helyen próbálnak megakadályozni, legutóbb pedig már az Európai Kereskedelmi Bizottság is vizsgálódni kezdett ezzel kapcsolatban. Aztán, ahogy teltek a hónapok, folyamatosan jöttek a hírek arról, hogy a Blizzard, később pedig a Riot is azt jelentette be, hogy elbocsátások lesznek. Valamilyen szinten érthető a cégvezetők döntése, hiszen a COVID válság után ébredő világ még magához sem tért igazán, máris kapta a következő sokkot. Viszont az év végével azt hittük, hogy véget ér a tendencia. De most úgy tűnik, hogy mégsem, hiszen a Take Two is beállt a sorba. Pedig az általuk kiadott jelentések arról harsognak, hogy rekord bevételeket realizálnak.

A GTA sorozat közel 400 millió, a Read Dead Redemption 70 millió, a Borderlands majdnem 80 millió, a Civilization 65 millió a Bioshock pedig 40 millió példányt értékesített vilgászerte. Ha pedig szót ejtünk arról, hogy a cégnél még olyan címeket találunk, mint az NBA 2K, a WWE 2K, a PGA Tour 2K vagy a Kerbal Space Program, akkor a befolyó bevételekre csak azt a becslést adhatjuk, hogy azta *****. Sőt, a fiskális jelentésből még az is kiderül, hogy 2025-ig további 87 játékot akarnak piacra dobni, ami még egy ilyen léptékű vállalatnál is alsó hangon bátor terv. Viszont emelett arról is érkeztek hírek, hogy a cég leépítést tervez, ami talán annak az eredménye, hogy a részvényesek nem azt az osztalékot kapták, amit reméltek. 

“Ha figyelembe vesszük a mostani trendeket és azt, hogy a Take Two mindig is kiemelt figyelmet fordított a hatékonyságra, a cég költségcsökkentési intézkedéseket vezet be. A várakozások szerint ennek a hatására nagyjából 50 millió dollár körül tudunk lefaragni, ami majd a 2023-as fiskális év negyedik negyedévében jelenhet meg.”

De miért van szükség egy ilyen mértékű megvágásra, ha a cég mindenhol azzal haknizik, hogy a náluk lévő játékok ekkorát kaszálnak? Erre talán az egyik válasz lehet a Midnight Suns ‘bukása’. A Marvel inspirálta játék a tavalyi év végén került a játékosok kezébe és az olyan oldalakon, mint a Metacritic, egészen kiemelkedő pontszámokat húzott be. Viszont az eladási számok nem hozták az elvártat. Annyira nem, hogy alig egy hónappal a kiadás után már durva leárazásokat kapott a karácsonyi leértékeléseken.

Azt persze még nem tudjuk, hogy hány ember kap kilépő papírt és még azt sem, hogy akarják összehozni azt a 87 játékot a következő években, ha most a HR egy részétől megválnak. Az viszont tuti, hogy valami gond van a gaming piacon és még egyáltalán nem biztos, hogy a végén vagyunk.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!