“B**** fel a kéket!” Az Epic Games CEO is beszállt a Twitter Kék Pipa vitájába

“B**** fel a kéket!” Az Epic Games CEO is beszállt a Twitter Kék Pipa vitájába

Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi.

2022 egyik legerősebb híre az volt, hogy Elon Musk megvette a Twittert. Az egyik első intézkedésével kirúgta majdnem a teljes vezetőséget. Nem sokkal később pedig az alkalmazottak közül is sokan lapátra kerültek. Sőt, alig egy hónappal később, újabb leépítéseket jelentettek be. De a változtatások nem csak a személyzetet érték utol. Még az év végén jött egy újabb intézkedés, ami hitelesített és kiemelt profilokat érintette. 2022 december óta, akinek kell a kis kék pipa, annak bizony csengetnie kell. Pontosan 8 dollárt havonta. Ahogy pedig várható volt, többen a sztárok, sportolók, influenszerek közül, akiknek eddig megvolt a jelzés, kifakadtak. Az internet persze egyből ugrott, sokan kígyót-békát kiabáltak a celebekre. Az egyik legáltalánosabb kritika abban rejlett, hogy a jó anyagi helyzetben lévő emberek annyira spúrok, hogy még ezt sem akarják kifizetni. Persze az éremnek van egy másik oldala is. A kék pipát bárki megszerezheti, aki fizet a kasszánál. Ez pedig nagyon gyorsan odáig fajult, hogy elszaporodtak a kamu profilok.

A történet pedig azóta sem ért véget. Elindult a #BlocktheBlue mozgalom, ami annyit takar, hogy a felhasználók mindenkit tiltanak, akinek a kis kék pipa ott figyel az oldalán. Ez odáig gyűrűzött, hogy ma már olyan appokat is le lehet kapni, amik ezt automatikusan megcsinálják helyettünk. Ezzel kapcsolatban nemrég Tim Sweeney is letette a két forintját:

“Akik részt vesznek a #BlocktheBlue kampányban mind lúzerek és gyökerek. Ők azok a menő srácok még gimiből, akik azon dolgoztak, hogy minket kockákat kizárjanak a legmenőbb eseményekről. Mellettük pedig ott vannak azok, akik odacsapódtak csak azért, hogy jó pontokat szerezzenek. Ez az elitista rendszer már régóta borzalom volt és ezt már 2018 óta mondom.

Egy online közösségben meritokráciának kéne működnie, ahol mindenkinek egyenlő esélyei vannak és csak a teljesítmény határozza meg az előrelépést. A régi Twitter esetében a követők és a retweetek száma volt ennek az alapja, ez volt a siker mérőszáma. De aztán valaki gondolt egyet és bevezettek a rendszert, amivel az arcunkba tolták, hogy ki is az, akire figyelnünk kéne. Ez pedig, ahhoz vezetett, hogy már nem a felhasználók döntötték el, hogy ki a legjobb.”

Sweeney ezzel együtt azt is elmondta, hogy a mostani protokoll sem jó. Szerinte vissza kéne hozni a régi dolgokat. Ha kell a kiemelt státusz, az legyen igazolványhoz kötve. Ezzel el lehetne kerülni a kamuprofilok cunamiját is. Ugyan nem rajongója ennek a fizetős rendszernek, de ezzel a kompromisszummal ki tudna egyezni. Viszont ennek a bojkottnak szerinte semmi értelme.

Kövess Minket!