Star Wars: A Darksaber legendája

Star Wars: A Darksaber legendája

A The Mandalorian ikonikus fekete fénykardja már régóta a Star Wars univerzum része. Nézzük mit tudtunk meg róla idáig a képregények és az animációs sorozatok történeteiből!

Az eredeti nyelven „Darksaber”, azaz a sötét szablya névre keresztelt legendás fénykard első élőszereplős megjelenése a The Mandalorian első évadának stáblista utánai jelenetében volt, még 2019-ben. Azok a Star Wars-rajongók, akik előzőleg nyomon követték a The Clone Wars vagy a Rebels rajzfilmet, leesett állal várhatták a második évadot, hogy többet ismerjenek meg a Sötétkard útjáról, hiszen az animációs sorozatokból pontosan lehetett tudni mennyire rendkívüli ez a fénykard, mely feltűnően szokatlan fekete színével és epic háttértörténetével teljesen egyedülálló a messzi-messzi galaxisban. A The Mandalorian legfrissebb évada fényében készítettük el ezt a kis rövid összegzést arról, mi mindent tudhattunk meg eddig a mandalore rendszer egyik legértékesebb ereklyéjéről, a Sötétkardról.

Legendák éra

A Halál csillag felrobbantásához képest 1050 évvel nyúlik vissza a szablya eredete, ekkor élt ugyanis Tarre Vizsla, az első és eddig egyetlen erőérzékeny mandalóri, aki csatlakozott is a Jedi rendhez. Ez azért is különleges eset, mert egyrészt a mandalore rendszerben élő emberek híresen nem voltak fogékonyak az Erőre (Jango Fettet is mandó származása miatt kérték fel a klónhadsereg arcának, mivel a Star Wars szabályai szerint erőérzékeny lényt nem lehet klónozni). Másfelől pedig évezredeken átívelő gyűlölet jellemezte a jedik és mandalóriak közötti kapcsolatot. Egy nagyobb háború zajlott le a két fél között, még a Knight of the Old Republic játék idejében, aztán nem sokkal később újra megütköztek egymással, mindkét esetben a békeőrök javára. Szóval mondhatjuk, hogy a harcos klán nem szívlelte a jediket, már csak a büszkeségük megsértése miatt sem, ennek ellenére láss csodát, egy közülük mégis beállt a Rendbe és fénykardot ragadott, ráadásul nem is akármilyet!

 

Ránézésre inkább egy klasszikus fém kardhoz hasonló felépítésű, lapos, elvékonyodóan hegyes pengéje magába szívja a körülötte lévő fényt és színeket, akár egy feketelyuk. A fegyver testét alkotó feketeséget fehér aura öleli körbe, ami más anyaggal való érintkezés során magasabb hangon csattan, mint a hagyományos fénykard. Úgy is szokták emlegetni, hogy ez a szablya sikolt harc közben. A markolat pedig mi másból készülhetett volna, mint beskárból, a mandalóri acélból, ami a legerősebb és strapabíróbb a galaxisban.

 

A Vizsla-ház egy kiemelkedő fontosságú klán volt Mandalore történelmében, ezért is válhatott a fekete fegyver jelképpé a készítője családjában, hiába nevelkedett Tarre a jedik befolyása alatt. Bár a mandó békeőr halála után a kardot elzárták a Jedi Templomban, a Vizsla klán visszalopta magának és szimbólumként használták, mint a dicső múltat képviselő szablya, ami elhozza a család felemelkedését. Generációkon át öröklődött a klánban, mígnem Tor Vizslához került, a halálőrség megalapítójához. A sötét penge még mindig hatalmas tiszteletnek örvendett a mandalóri rendszerben, erre építve Tor összefogta a nép konzervatívabb harcosait, hogy együtt döntsék meg az aktuális rendszert, visszahozva ezzel a büszke múlt értékeit. A békére vágyó polgárok és az uralkodni kívánó hagyományos házak közti ellentétből aztán kirobbant a Nagy Klánháború, ahol Tor Vizslat megölték és így került a szablya rokonához Pre Vizslahoz, aki ezzel együtt a Halálőrség vezetését is megörökölte.

Darksaber megjelenése a rajzfilmekben

A Star Wars-univerzum Kánon érájába érve találkozhattunk először magával a Sötétkarddal, a The Clone Wars 2. évadának 12-14. részében, majd a 4. és 5. évad néhány részében is nyomon követhetjük a fegyver további történetútját. Az egyedi szablya következő tulajdonosa Darth Maul, aki párbajban nyeri el Pre Vizslatól a még mindig aktív Halálőrség és egyben a Vizsla ház jelképét. A vörös-fekete bőrű dathomiri egyébként alaposan belerondít Mandalore történelmébe a klónháborúk alatt, mivel több bűnszövetkezettel összefogva lemondattja az aktuális pacifista kormányt, majd meg is öli a közkedvelt hercegnőt, felállítja saját báb-kormányát, de nem tud sokáig észrevétlen maradni Mandalore-on. Hosszas kergetőzést követve végül elbújdosik és legközelebb a Rebels sorozatban látjuk viszont, ahol Ezrával indul közös küldetésre.

 

Miután a lázadó csapat tudomást szerez sith létéről és kedvesen elválnak, a Sötétkardot Sabine Wren veszi magához a Birodalom által megtépázott mandalori klánok összefogása reményében. A kardot a The Mandalorian sorozatból is ismeretes Bo-Katannak adja, abban bízva, hogy a népe egységesen le tudja gyűrni az Uralkodó növekvő befolyását a mandalóri rendszerben. Aztán tudjuk, hogy nem így lett, a Moff Gideon vezette Mandalóri Tisztogatások során a Birodalom példát statuált a lázadó harcos népen. Az emberek megtörtek, a katonák száma megcsappant, a Sötétkard Gideonhoz került. De szomorkodni azért nem kell, mint Mandalore új reménye, úgy tűnt fel a színen Din Djarin, mindenki hőn szeretett és egyetlen mandalórija, a Darksaber új tulajdonosa!

Az, hogy ez a hatalmi szimbólum és a szimpatikus főszereplő elég lesz-e Mandalore fő bolygójának és a teljesen autonóm irányításnak a visszaszerzéséhez, az a most futó 3. évadból mindenképpen kiderül majd! Egy biztos, bárkinek a kezében is forog majd tovább ez a cseppet sem hétköznapi kard, mindig ugyanazt a hátborzongatóan epik érzést fogja nyújtani, amit eddig is.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!