MiCA - Na nem az, ami a cica után jön

MiCA - Na nem az, ami a cica után jön

Az EU-s rendelet, ami forradalmasítani hivatott a kripto piacot?!

A CIKK HORVÁTH PETRA, AZ AMG DAO MUNKATÁRSÁNAK TOLLÁBÓL SZÜLETETT.

Kicsivel több, mint két hete - egész pontosan 2023. április 20-án - megszavazta az Európai Parlament a kriptoeszközök piacairól szóló új rendeletet, azaz a MiCA-t. De mit jelent ez pontosan és miként fog hatni az előző cikkekben már boncolgatott topikokra, mint az NFT alapú játékok, P&E, metaverzum és társai?

Vissza a startvonalhoz

Ha szorgalmas diák vagy és rendszeresen olvasod a kriptoval kapcsolatos híreinket, akkor már biztosan kívülről fújod, hogy a Bitcoin volt az első kriptovaluta, ami 2009-ben jelent meg a “semmiből”. Valószínűleg az sem újdonság számodra, hogy ennek köszönhetően robbant be a blokklánc technológia, ami mára számos más iparág fejlődését durrantotta be. És igen, adok egy sanszot, hogy tisztában vagy a decentralizáltság fogalmával is, ami tulajdonképpen az egész kripto világát jellemzi.

Adva van tehát egy egyre szélesedő piac, ami nem bír központosított irányítással, ezáltal elég intenzív és korlátlan fejlődést képes produkálni. “Akkor minek beszabályozni?” Merülhet fel benned jogosan a kérdés.

Ahol fény van, ott árnyék is lesz

A politikai érdekeket söpörjük kicsit félre - na jó, nem kicsit -, és nézzük felhasználói oldalról a kripto világát. Egy korábbi cikkben kiveséztük már, hogy mennyi csúnya bácsi (vagy néni) vár lesben, hogy a szendén, gyanútlanul az interneten lézengő emberekre lecsapva némi apanázshoz juthassanak. Ennél a pontnál kerül reflektorfénybe, hogy ami jelenleg a kripto piac egyik legnagyobb előnye, az sajnos némileg a hátránya is.

Szabályozás nélkül valóban látványos és eredményes a fejlődés, ugyanakkor szinte korlátlan lehetőséget ad azok számára is, akik mások kárán szeretnének haszonhoz jutni. Természetesen kellő óvatossággal csökkenthető ennek a kockázata, de tedd a szívedre a kezed, azóta nem nyúlsz forró edényhez, amióta legalább egyszer meg nem égetted magadat vele.

Nem meglepő tehát, hogy a kriptoeszközök folyamatos kihívást jelentettek befektetővédelem és pénzügyi stabilitás szempontjából is.

Egy cica, két cica, há’ MiCA, haj

Az igény tehát adva volt, az EU pedig elkezdte felmérni a terepet, ízlelgetni, bottal bökdösni, majd pár bajuszpödréssel később, megszavazta a MiCA rendeletet, aminek a pontos részletezésével nem foglak untatni - ezt a kört vállaltam helyetted is. Nagy vonalakban: a szabályozás legfőbb célja, hogy a kriptoeszközök kapcsán nyújtott szolgáltatásokat - mint pl. a kriptoeszköz-kereskedési platform működtetése vagy a kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadás - engedélykötelessé tegye és intézményi keretek közé terelje.

Kacérkodik még más apróságokkal is, mint a kriptoeszközök kategorizálása és hasonló nyalánkságok, de felhasználói oldalról ezek kevésbé érdekesek.

Tudjuk már a mit és a miértet, de mi lesz a hogyannal?

Valójában a szabályozás még nem lépett jogerősen hatályba - a cikk megjelenéséig -, így a valós hatása a kripto piacra egyelőre kérdőjeles, de erőteljes találgatások és valószínűségszámítások már most is szép számmal akadnak. Természetesen, mint minden jelentősebb változás, a MiCA is megosztja a népet, és vannak, akik visszaesést, míg mások - szerencsére az erős többség - a fellendülést várja a rendelettől.

Az biztos, hogy a metaverzum és kripto piac szempontjából jelentős lépések ezek, hiszen, ha nem lenne potenciál bennük, valószínűleg az EU sem bajlódna a szabályozásukkal. Emellett, ha megfelelően biztonságos környezetet tudnak létrehozni ezek által, akkor az érdeklődés is növekedni fog a piacon, ami nem csak magukat a kriptovalutákat teszi szélesebb körben elfogadottá, de minden hozzájuk kapcsolódó innovációt és projektet egyaránt.

Összességében tehát, lehet kétkedve állni a szabályozások létjogosultságával szemben, de az tagadhatatlan tény, hogy a kriptonak helye van a világban, ezáltal pedig minden hozzá kapcsoló topik is előbb vagy utóbb a mindennapi életünk részévé fog válni. A kérdés csupán annyi, hogy ki és mennyire felkészülten várja mindezeket. Ha te sem szeretnél lemaradni és/vagy érdekelnek a kripto piac által nyújtotta újszerű lehetőségek, csatlakozz az AMG DAO-s srácokhoz, illetve kövesd továbbra is figyelemmel a témában íródó cikkeinket.

Kövess Minket!