GameFi: Nemezis szállott alá az égből, a gamer nép ünnepel

GameFi: Nemezis szállott alá az égből, a gamer nép ünnepel

Alias, az elégtétel, amiről minden vérbeli játékos ábrándozott már élete során legalább egyszer.

Tedd fel a kezed, ha valaha ért atrocitás egy rokon/barát/ismerős/kotnyeles szomszéd/egyéb személy részéről, azzal a felütéssel, hogy “a játékból sosem fogsz megélni”. Persze kivételek eddig is voltak, hiszen adott az e-sportolói pálya, illetve némi szerencsével befutott streamer és/vagy influencer is lehet ma már az ember lánya - vagy fia, ez egy közmondás, nem diszkriminálás, esküszöm.

A lényeg: amennyiben te is ahhoz a kis milliónyi emberhez tartozol, akik a másik oldalt erősítik, vagyis se nem e-sportolók, se nem híres streamerek, akkor íme, a nemezis, ami imáidat meghallgatva a revans esélyével kecsegtet.

A videojátékok és pénzügyek mezsgyéjén

A GameFi - vagyis game (játék) és finance (pénzügy) - elnevezést azokra a videojáték projektekre használják, amik blokklánc technológián alapszanak és valamiféle gazdasági ösztönzést kínálnak a felhasználók számára, mint például az Axie Infinity, Genopets vagy Legends at War, amiket egy korábbi cikkben már bemutattunk.

A struktúra lényege, hogy bizonyos feladatok vagy szintek teljesítésével a játékosok jutalomban részesülnek, ami lehet akár konkrét kriptovaluta, virtuális token, illetve NFT (non-fungible token), például egy fegyver, eszköz, avatar, skin vagy éppen földterület. Ezeket a felhasználó saját maga birtokolja, így szabadon kereskedhet vele, elcserélheti, átviheti más játékokba vagy akár fiat valutára - mint az euró, dollár és társai - is válthatja.

Szemléltetés végett

Képzeld el, hogy vadul csapatod a GTA-ban, sorra hozod le a küldetéseket, de a jutalom autók, amik a virtuális garázsodban katonás rendben álldogálnak, nem csupán játékkiegészítők, hanem NFT-k, amiket eladhatsz kereskedési platformokon, vagy pár kattintással átviheted őket egy másik játékba, ahol az adott tárgy birtokában bizonyos előnyökhöz jutsz például.

Vagy felépítesz egy brutál menő virtuális vidámparkot a Minecraftba, ami belépődíjas és az oda látogató felhasználók által kifizetett kriptovaluta azonnal megjelenik az online tárcádban, amivel utána szabadon kereskedhetsz vagy átválthatod fiat valutára és befizetheted vele mondjuk a számlákat - csak hogy valami “felnőttes” dolgot is beleszőjek heccből.

A GameFi mindezt lehetővé teszi, igaz, jelenleg még nem ezekben a konkrét játékokban.

De a haladás folyamatos

Már most is több ezer projekt fut és fejlődik a GameFi égisze alatt és ezek száma évről-évre exponenciálisan nő. Hidd el, nem kell sokat várni, hogy a metaverzum a mindennapi életünk szerves részét képezze, és a fentiekben felvázolt szituációk nagyon is a valóságunkhoz tartozzanak.

Tudjuk, hogy sokak számára ezek az újdonságok és technológiák még ismeretlenek vagy gyanúsak, de a történelem során nem ez az első eset, hogy a világunkat alapjaiban megreformáló dolgok rögös úton válnak csak elfogadottá.

Legközelebb tehát, amikor a nagyi/párod/anya/apa/haver/stb. megjegyzést tesz a videojátékokkal töltött idődre és felhozza érvként, hogy nem kifizetődő a tevékenység, amit űzöl, egy frappáns riposzt keretében csak küldd el vagy olvasd fel neki ezt a cikket. Természetesen a valódi hatás kedvéért javasoljuk, hogy nézz be az AMG DAO-s srácokhoz, akiknél számtalan GameFi játékot megtalálhatsz és kipróbálhatsz, hogy akár konkrét számokkal is alá tudd támasztani az ellenérveidet.

Ha pedig szeretnél naprakész maradni a témát illetően, csekkold ezt a gyűjteményt, ahova minden eddigi és hamarosan érkező tartalmat egy csokorba szedtünk neked. Most mondd, hogy nem mi vagyunk a legjobb arcok?! :)

Kövess Minket!



Gamer szótár