Zsákmányszerzés, kalandozás, versenyszellem és közösségépítés

Zsákmányszerzés, kalandozás, versenyszellem és közösségépítés

Alias a Quest System szerepe a DAO-k univerzumában.

Ha van bárminemű tapasztalatod a videojátékok világában, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számodra a küldetésrendszer vagy más néven Quest System. Valójában azonban nem csupán játékokban találkozhatunk ezzel a szisztémával, hiszen az élet számos területén tökéletesen alkalmazható.

Mi az a Quest System?

Lényegében egy olyan rendszer, amelyben különböző feladatok teljesítésével gyűjthetünk “pontokat” - játékok esetében általában XP-t -, amikkel vagy bónuszokhoz juthatunk vagy a szintünket növelhetjük, előnyöket szerezve általa. Természetesen egy küldetésrendszer akkor igazán jó, ha nem csupán a zsákmányszerzéssel motivál minket, hanem maguk az elvégzendő feladatok is kalandot/kihívást nyújtanak. Az igazán profi Quest System-ek mindemellett pedig a versenyszellemünkre is képesek hatni.

Hogyan működik mindez a “valóságban”?

Azt, hogy miként épül fel egy küldetésrendszer a játékokon belül valószínűleg nem kell bemutassuk, de mi a helyzet más szférákban? A szisztémát alkalmazzák ugyebár a munkahelyi kultúrákban is, ahol a dolgozók különböző feladatok/célok elérésével bónusz juttatásokhoz vagy előléptetéshez juthatnak. Persze mindez önmagában nem mindig motiváló, így az igazán menő cégek kellő támogatást és ösztönzést is nyújtanak a “résztvevők” számára.

Emellett az egyes törzsvásárlói programok is ide sorolhatók, bár meg kell hagyni, igazi fehér holló az, ahol a vásárlóknak kellő motivációt is tudnak biztosítani az egyes feladatok teljesítéséhez.

Quest System egy DAO esetében

A játékokon túl az egyik szféra, ahol igazán eredményesen és egyedülállóan tudták implementálni a küldetésrendszert, az a DAO-k világa. Ezek a Decentralizált Autonóm Szervezetek - írtunk róluk egy korábbi cikkben - a nevükből adódóan is a közösségre épülnek, de nem akármilyenre. Számukra fontos az összetartás erősítése, az egymás segítése és motiválása, a közös és az egyéni célok támogatása. Legalábbis, ha az AMG DAO-ról beszélünk, hiszen náluk mindezek ténylegesen meg is valósulnak.

Pontosan ezért fejlesztették ki a saját Quest System-üket is, amit az applikációjukon keresztül érhetnek el a közösségük tagjai.

Az AMG DAO küldetésrendszere

Az appba belépve tehát látható az összes aktív és a hamarosan érkező küldetés egyaránt. Ezek a feladatok különböző kategóriákba sorolhatók, az egészen egyszerűtől - pl. játssz le napi X mennyiségű meccset -, a kicsit nehezebbekig - mint elérni egy adott helyezést a ranglistákon. Természetesen a srácok a közösség minden tagjára gondoltak, így azoknak, akik nem játszanak, de szeretnének részt venni a feladatok teljesítésében, lesz lehetőségük különböző tevékenységek és aktivitások által pontokat (XP-t) szerezni, mint a streamelés, tartalomkészítés és társai.

Maga a rendszer felépítése is pofon egyszerű, egyetlen kattintással kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus feladatot, amit onnantól kezdve csak teljesítenünk kell. Ha ez megtörtént, csupán be kell mutassuk a bizonyítékot Discordon az adott illetékeseknek, majd hátra dőlve várni, hogy megérkezzen a megszerzett tapasztalati pont vagy jutalom.

“Oké, de minek is gyűjtsem az XP-t?”

Merülhet fel benned jogosan a kérdést. Nos, ahogyan a játékokban, az AMG DAO esetében is fontos szerepe van a megszerzett tapasztalati pontoknak. Amellett, hogy a ranglistán haladva különböző jutalmak üthetik a markod, a hamarosan érkező Shop-ba be is tudod váltani majd a megszerzett XP-ket különböző exkluzív termékekre, NFT-kre, kedvezményekre vagy éppen Whitelist Spot-ra (befektetési lehetőség).

Mindezeken túl pedig rengeteg projekt van még készülőben a srácoknál, amik mind izgalmas lehetőséggel kecsegtetnek, így mindenképpen érdemes szemmel tartani a Discord csatornájukat és csatlakozni a küldetésrendszerükhöz. Mi szóltunk időben! :)

Kövess Minket!



Gamer szótár