Híd a videojátékok és kripto világába - a DAO-k szerepe a metaverzumban

Egy hely, ahol nem számít, hogy ki vagy és honnan jössz, csak az, hogy mi motivál, mit szeretnél elérni és mennyire vagy nyitott.

Igen, tudom, a “szekták” is hasonló nyálas szövegekkel szoktak új tagokat toborozni - a jobbik esetben -, de nyugalom, ha tovább olvasol, megérted, hogy szöges ellentéte egymásnak ez a két fogalom.

Kezdjük a legelején: mi az a DAO?

Decentralized Autonomous Organization, vagyis szó szerinti fordításban Decentralizált Autonóm Szervezet. Leegyszerűsítve: tekinthetünk rájuk úgy, mint a digitális világ “részvénytársaságai”, azok minden előnyével, viszont a hátrányok nélkül. Mivel decentralizáltak, így nem rendelkeznek központi vezetéssel, a tagok együttesen - például szavazás útján - hoznak döntéseket. Bürokráciától és hierarchiai akadályoktól mentes.

Kialakulásukhoz a mai generációk merőben újszerű szükségletei vezettek. Tartozni valahova, kapcsolódni, a fizikai világtól függetlenül, egy közösséghez, amit összeköt a fejlődési- és az autonómia utáni vágy, az azonos érdeklődési kör, illetve a tudatosság.

Az igény szülte, a blokklánc lehetővé tette

A metaverzum világában szinte elkerülhetetlen, hogy időről-időre felmerüljön a blokklánc technológia fogalma, hiszen számtalan innovációnak ez adja az alapját/kezdő lökését. A DAO-k esetében sincs ez másként.

A blokklánc működését ugyebár a decentralizált (elosztott) hálózaton futó, előre megírt, hamisíthatatlan és megmásíthatatlan szoftver garantálja. Úgynevezett smart contracts, azaz okosszerződések révén biztosít automatizált folyamatokat, amelyek korrumpálhatatlanok és visszavonhatatlanok. Lényegében egy “főkönyv” vagy nyilvántartás, amely lekövethetően tartalmaz minden egyes tranzakciót.

Ez az átlátható önműködés biztosítja a DAO tagok számára azt a biztonságos és modern környezetet, amelyre a mai generációk vágynak.

Hogyan válhat valaki DAO taggá?

Lényegében? Bárhogyan. És ez a DAO-k valódi szépsége.

A fizikai világgal és a tradicionális vállalatokkal ellenben egy DAO nem tesz különbséget a tagok között. Teljesen mindegy, hogy honnan származol, milyen az anyagi helyzeted, a korod vagy a nemed.

A digitális “részvénytársaság” párhuzamnál maradva, mint tudjuk, ahhoz, hogy valaki szavazati joggal rendelkezzen egy szervezeten belül, részvényt kell birtokolnia. Ezek a “részvények” a DAO-k esetében természetesen a tokenek. És itt jön képbe egy újabb óriási előny a hagyományos vállalatokkal szemben. Ugyanis ezeket a tokeneket nem kizárólag vásárlás útján lehet megszerezni.

Egy DAO-n belül a közösségen van a hangsúly, így például különböző aktivitásokkal és hozzáadott értékekkel is lehetséges tokenekhez jutni, ezáltal pedig teljes értékű taggá avanzsálni.

Ezt olvastad már?

Játszi könnyedséggel

Korábbi írásainkban, mint például a múlt heti cikkünk esetében, felmerült már a scholar program, mint fogalom. Ahogyan az elnevezéséből is már sejthető, ez lényegében egy lehetőség arra, hogy a DAO támogatásával - mind anyagi, mind képzési - belekóstolhassunk a kriptovaluták és a web3-as játékok világába. Értelemszerűen egy mindkét fél számára előnyös megállapodás keretében.

Például, ha szeretnénk malac püföléssel keresni egy kis “zsebpénzt” - Axie Infinity -, amihez szükségünk van NFT állatkákra, akkor a DAO önköltségen biztosítja ezt számunkra, sőt, nem csupán a játék alapjaira tanítanak meg minket, de még fejlődési lehetőséget is biztosítanak “trénerek” személyében. Mindezekért cserébe a játékból befolyt kriptovaluta egy bizonyos százaléka - egyezségtől függően - a DAO-t illeti.

Az igazi csavar azonban csak most jön! A scholar programok ugyanis nem csupán az egyes játékok kockázatoktól mentes kipróbálásra biztosítanak sanszot, hanem a DAO tokenjének megszerzésére is. Összegezve: játszol, pénzt keresel és még taggá is válhatsz. Ennek pontos mikéntje természetesen szervezetenként eltérő, a lehetőség azonban adott.

Ha kíváncsi vagy, hogy az AMG DAO-nál milyen játékokat és milyen feltételekkel próbálhatsz ki, vagy hogy miként válhatsz náluk taggá - alias hogyan juthatsz tokenekhez -, esetleg szeretnél egy brutál jó arcokból álló közösséghez csatlakozni, akkor ne fojtsd magadba a vágyaidat. A felmerülő kérdéseket és észrevételeket pedig továbbra is kíváncsian várjuk.

A cikk Horváth Petra, az AMG DAO munkatársának tollából született.


AZ ELMÚLT HETEKBEN ÚJ MINISOROZATUNK INDULT, AMIBEN A METAVERZUMMAL, AZ NFT-JÁTÉKOKKAL ÉS A BLOCKCHAIN TECHNOLÓGIÁVAL FOGLALKOZUNK, NE MARADJ LE EZEKRŐL SEM!

Kövess Minket!