Gazdálkodj okosan - exkluzív, kriptos kiadás

Avagy hogyan érdemes kezelni a malac püföléssel, aktív életmóddal vagy éppen csatározással megkeresett apanázsokat.

A CIKK HORVÁTH PETRA, AZ AMG DAO MUNKATÁRSÁNAK TOLLÁBÓL SZÜLETETT.

Egy korábbi írásunkban már megpróbáltunk átcsábítani titeket a “sötét oldalra” és bemutatni az NFT alapú játékokban rejlő bevételszerzési lehetőségeket. Most a pénzügyi tudatosság ösvényén haladva szeretnénk a magaslatokra törni, és laikus, de sokat látott szemmel megvizsgálni, hogyan lehet/kell/érdemes - opcionális - a P&E (play and earn) projektekből szerzett kriptovalutákra tekinteni.

Megélési lehetőség?

Nos, érdekes szójáték ez, mert meg lehet élni egy játékot, de vajon meg is lehet-e élni a játékból? Szeretnénk határozottan rávágni erre a kérdésre az “igen” választ, de sajnos ez egy jóval kacskaringósabb út. Ahogy a már említett cikkben is fejtegettük, a kripto piac eléggé ingoványos talaj, ahol viszonylag gyakran váltják egymást a fentek és lentek.

Emellett, bár a metaverzummal kapcsolatos tervekben gyakorta szerepel az elképzelés, hogy a virtuális valósággal kiegészült játékoknak köszönhetően új, teljes értékű foglalkozások születhetnek, mint pl. fegyverkovács a World of Warcraft-ban vagy kocsmáros a GTA-ban, ez még igencsak a távolabbi jövő zenéje.

Ugyanakkor már most is láthatunk példát olyanokra, akik P&E projektekből keresik meg a mindennapi betevőjüket, természetesen rengeteg idő és energiabefektetés révén.

Mi a konklúzió? Kellő tudással, elhivatottsággal és óvatossággal, illetve rendszeres piaci elemzéssel és tájékozódással már most is lehetséges megélni a kripto játékokból. Kockázatos? Több, mint valószínű. Könnyű? Határozottan nem.

Mielőtt azonban teljesen lelohasztanánk a lelkesedéseteket - tudjuk, hogy az a bizonyos e-mail azóta is a piszkozatokban csücsül -, vizsgáljuk meg a dolgot szélesebb spektrumban. Mi van akkor, ha ugyan nem főállású munkaként szeretnénk a P&E játékokra tekinteni, viszont összekötnénk azért a kellemest a hasznossal? Mit érdemes ilyenkor kezdeni a megkeresett kriptovalutákkal?

Megtakarítás, befektetés vagy bónusz

Megkérdeztük a srácokat az AMG DAO-nál, hogy mi a tapasztalatuk, a sok száz scholar, akik náluk játszik, mit kezd a bevételeivel, illetve kutakodtunk kicsit a neten és ezek alapján három fő irányvonal rajzolódott ki.

A legtöbben egyfajta fizetés kiegészítésként tekintenek a játékokból szerzett jövedelemre és vagy még kripto formájában, vagy átváltva fiat valutára (dollár, euro és társai), a “mindennapi” kiadásaikra költik, esetleg összespórolják egy-egy extrább termékre/vágyra, mint elektronikai kütyük, utazás, hagyományos videojátékok stb.

Szintén gyakori, hogy hosszabb távú megtakarításként vagy tartalékként kezelik ezt a jellegű plusz bevételt és többnyire különböző kripto tárcákban tárolják - ha szemfülesek, akkor kamatoztatva, alias stakelve -, gondolva a nem várt kiadásokra, illetve a nagyobb volumenű tervekre. Ebben az esetben sokszor a befolyt kriptovalutákat át is szokták váltani megbízhatóbb, vagy legalábbis többet megélt coinokra, mint az ETH (Ethereum), BTC (Bitcoin), SOL (Solana) és társai.

A tapasztaltabbak, illetve a kockázatot kedvelők pedig befektetik az apanázst. Általában visszaforgatják az adott játékokban vásárolt NFT-kbe, olykor kripto kereskedésbe vágnak, esetleg más típusú kripto projektekbe invesztálnak.

Egy próbát mindenképp megér

Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy érdemes kísérletezni a P&E világával, ha másért nem, hogy tapasztalatot gyűjthessünk, és pár év múlva úgy csússzunk be a metaverzumba, mint kés a vajba. Az extra bevétel pedig, amit mindeközben generálhatunk már csak a hab a tortán. (Figyeled a fullasztó mennyiségű közmondást két mondatba zsúfolva? Nagymamám büszke lenne rám, jó?!)

Arról, hogy miként célszerű belevágni a kripto játékokba - saját tőkéből vagy scholar program keretében - egy következő cikkben fogunk elmélkedni. Addig is, ha bármilyen kérdésetek vagy észrevételetek merülne fel a téma kapcsán, ne tartsátok magatokba.


További cikkeink a metaverzum, az NFT-k és a kripojátékok után érdeklődőknek

Kövess Minket!