Történelmi magyar siker: A MOUZ nyerte az utolsó CS:GO versenyt

Történelmi magyar siker: A MOUZ nyerte az utolsó CS:GO versenyt

Az egerek mindenidők egyik legmeggyőzőbb underdog sztoriját hozták össze a múlthéten.

Tegnap este véget ért az ESL Pro League 18. szezonja, mely egyben az utolsó CS:GO verseny is volt, hála a Counter-Strike 2 eljövetelének. A torna pedig nem is kaphatott volna ennél szebb lezárást, hiszen végül a piszkosul fiatal nemzetközi MOUZ felállás emelhette a magasba a trófeát. Torzsi ezzel az első magyar játékos lett, aki tier 1-es CS:GO versenyt nyert. De ha ez nem lenne elég, az egerek mindenidők egyik legmeggyőzőbb underdog sztoriját is összehozták azzal, hogy a trófea felé vezető úton megverték a világ 2., 3., 4., 6. és 7. legjobb csapatait, azaz a G2-t, az ENCE-t, a Heroicot, a FaZe-t és végül a NAVI-t.

A vasárnap esti fináléban pontosan ugyanazt a higgadt és eltökélt játékot láthattuk torzsiéktól, amihez az elmúlt napokban már hozzászokhattunk. A NAVI pedig egy percig sem tudott elkényelmesedni, mert ha össze is fűztek néhány kört, rögtön jött a MOUZ rendkívül agresszív válasza. Infernón nem igazán volt kérdéses, hogy kié lesz a győzelem, miután torzsiék megnyerték a CT-oldalt és dominálták a T-oldalt – 16:10. Különösen fájhatott a NAVI-nak, hogy a pitben játszó b1tet egy-két kör kivételével mindig sikerült kiiktatni még azelőtt, hogy különösebb fejfájást okozhatott volna az A-ra pályázó egereknek.

Ezeket olvastad már?

Overpasson viszont nem lehetett tudni, hogy mire kell számítani a NAVItól, mert azóta nem játszották a pályát, hogy kikaptak itt a MOUZtól Kölnben. Az első körökben még nem volt esélyük megmutatni a felkészülésük eredményét, hiszen torzsi hármassával hozta a killeket ellenük. Az ötödik körben viszont fordult a kocka és hamarosan az lebegett a támadó Aleksibék előtt, hogy ez akár egy nyerhető T-oldal is lehet a számukra. 4:4-nél – néhány hibás gazdasági döntést követően – igen nehéz helyzetből kellett kivágnia magát MOUZ-nak. Ám siuhy egy agresszív monster kitolással megadta az esélyt maguknak arra, hogy elkerüljék ezt a potenciális sorsot. Innentől pedig nem volt megállás a számukra, 11:4-re hozták a félidőt!

A fordulás után egy nyert pisztolykör hátán kapaszkodott a NAVI, ám 9:11-ről nem tudták elérni az egyenlítést. Hiába igyekeztek, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a MOUZ támadásaival. Mégha sikerült is valamilyen nyerhető clutch-helyzetbe hozniuk magukat, a végső fragek akkor is a MOUZ oldalán kötöttek ki. S1mple-től várhatták volna a megoldást a NAVI játékosai, ám az ukrán sztár az összes pálya végén úgy intelt, mintha MM-et játszana a haverokkal. Amikor az utolsó körben hosszún akart shotgunozni, de embert nem látott egész körben, akkor már lehetett tudni, hogy ez a MOUZ zsebében van. Így pedig 16:9-nél már a második pályagyőzelmüket ünnepelhették torzsiék.

Mirage-on folytatódott a küzdelem, ahol már igen nagyok voltak a tétek, hiszen ha ezt megnyerik a MOUZ játékosai, akkor ők a bajnokok. A nyomás azonban nem okozott problémát nekik, hiszen amikor 5:3-ra vezetett a NAVI, akkor is képesek voltak ugyanazzal az elánnal játszani és 9:6-ra fordítani az állást, ezzel megszerezve a T-oldali fölényt. Azonban a térfélcserét követően a NAVI egy hasonlóan meggyőző félidővel válaszolt. 13:10-ig nem is igazán tudott mit kezdeni velük a MOUZ, mert folyton rossz pozíciókba ragadtak be és ezért a retake-re esélyük sem volt. Ám amikor végre torzsi jobb spawnokat kapott és akcióba lendülhetett a körök elején is, akkor azonnal jött a fordítás. A győzelem ugyan nem jött össze a rendes játékidőben, de a hosszabbításban már tényleg nem volt kérdéses, hogy melyik csapat a jobb: 19:15-nél torzsi sycrone nyakába ugorva ünnepelhette élete első nagy bajnoki címét!

A MOUZ győzelme egyben azt is jelenti, hogy 200 ezer dollárral gazdagabbak lettek, továbbá meghívást kaptak a BLAST Premier World Finalre és az IEM Katowice 2024 csoportkörére. Ja és azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel az Intel Grand Slam 5. évadában is kaptak egy pontot, azaz egálban vannak a Vitalityvel, az ENCE-szel és a G2-val abban a versenyben. A MOUZ következő versenye az IEM Sydney lesz 15 nap múlva – immáron CS2-ben.

Képek: ESL

Kövess Minket!



Gamer szótár