Dűne: Mindenki nyugodjon le, Denis Villeneuve tud háromig számolni

Dűne: Mindenki nyugodjon le, Denis Villeneuve tud háromig számolni

A rendező korábban többször is nyilatkozott arról, hogy mi kell neki ahhoz, hogy belevágjon egy harmadik Dűne-filmbe. Most összeálltak a csillagok.

A Dűne: A Második rész (Dune: Part Two) mesteri folytatása lett az előző, 2021-es filmnek. Továbbá az apróbb változtatások ellenére is tökéletesen megfogta Frank Herbert mondanivalóját, bizonyos értelemben fel is erősítette azt. Annak idején a szerzőnek nem sikerült félreérthetetlenül kommunikálnia a Dűne című könyvével, hogy a messiások veszélyesek, hiába volt ez a célja. Részben ez ösztönözte az írót A Dűne messiása elkészítésében, amiben Paul Atreides már inkább egy zsarnokként tűnik fel, aki milliárdok haláláért felel. Denis Villeneuve pedig mindig úgy képzelte, hogy A Dűne messiása feldolgozásával koronázná meg a filmes trilógiáját, csak hát ez nem rajta múlott egyedül. Ugyannyira, ha nem még inkább fontos a nézők érdeklődése és a Warner Bros. vezetőségének pénztárcája.

Nos, remek hírünk van, ugyanis hivatalosan is igent mondott a projektre mindenki – írja a Variety. Villeneuve ugyan valószínűleg nem vág bele azonnal a Dűne 3-ba, mert előtte valami mást szeretne csinálni. De közben már az is kiderült, hogy a Dűne 3 után a Nuclear War: A Scenario című regényt adaptálja majd, ami egy atomháború következményeivel foglalkozik. Szóval a közeljövőben bármikor visszatérhet a rendező az Arrakisra, hogy lezárja a trilógiáját. (Lord Gabennel ellentétben ő legalább tud háromig számolni – a szerk.) A folytatás berendelésében bizonyára hatalmas szerepe volt, hogy a nézők zabálták az előző filmet: egy fantasztikus nyitóhétvégét követően már 631 millió dolláros globális bevételig kuszott a homokban a Dűne: A második rész, miközben csak 190 milliójába fájt a stúdiónak elkészíteni.

Ezeket olvastad már?

A rendező korábban többször is nyilatkozott arról, hogy mi kell neki ahhoz, hogy belevágjon egy harmadik Dűne-moziba. Ezekben rendszeresen felmerült, hogy miután az első két filmet egymás után készítette, tehát hat évig mással sem foglalkozott, szeretne szünetet tartani. A túlzott rajongását, a lendületét veszélyesnek érzi, mert a minőség kárára mehet. Már pedig Villeneuve nem akar félmunkát kiadni a kezéből. Sőt, egyszer még azt is mondta, hogy csak akkor csinálja meg A Dűne messiását, ha az felülmúlhatja a második részt. Ami valljuk be, nem lesz egyszerű, de kíváncsian várjuk, sikerül-e neki. Addig meg beérjük majd az előzménysorozattal és a videójátékkal.

Egyébként a Nuclear War: A Scenario is érdekesnek ígérkezik, hiába nem Dűne: Annie Jacobsen Pulitzer-díj döntős könyve katonai és civil szakértők interjúira támaszkodva mutatja be az atomfegyverek, atomháború borzalmait, pontosabban azt a vészhelyzeti forgatókönyvet, ami a valóságban is lezajlana, ha bekövetkezne a nukleáris tél.

Kövess Minket!



Gamer szótár