Probléma lépett fel Elon Musk első emberi agyba ültetett Neuralinkjével

Probléma lépett fel Elon Musk első emberi agyba ültetett Neuralinkjével

Nem tudni biztosra, hogy mi okozhatta az agyba ültetett szálak elmozdulását.

Január végén számoltunk be arról, hogy megvalósult Elon Musk újabb álma, hiszen az első emberi páciens is megkapta a Neuralink beültetést. A Neuralink egy agyi implantátum, ami arra hivatott, hogy teljesebb életet tegyen lehetővé a sérült emberek számára. Az első készüléket a 29 éves Noland Arbaugh kapta, aki egy búvárbalesetben válltól lefelé teljesen lebénult. A beültetés jól sikerült, gyors lábadozásba kezdett, pár hét múlva pedig már attól volt hangos a sajtó, hogy különböző számítógépes játékok segítségével üti el az idejét, melyre már régóta nem volt lehetősége. Most azonban egy meghibásodásra derült fény, ami számos kérdést felvet.

A chip lehetővé teszi használójának, hogy gondolataival irányítsa például a kurzort a számítógép képernyőjén, de ehhez 64 rugalmas szálat kellett beültetni a készülékkel együtt, melyek összesen 1024 elektródát hordoznak – ezek képesek kimutatnia a neurális aktivitást, és teljesíteni az adott parancsot. A cég egy blogbejegyzésben közölte, hogy február végén ezek a szálak visszahúzódtak az agyból, és ez jócskán csökkentette a BPS – bit / másodperc – sebességét. A történteket valószínűleg az váltotta ki, hogy Arbaugh koponyájában levegő maradhatott a műtét után. Természetesen mérlegelték az implantátum eltávolításának fontosságát, de arra jutottak, hogy a páciensre nincsenek veszéllyel a történtek, sőt, mára az algoritmus módosításával nagyjából helyreállították a helyzetet.

A Neuralink úgy gondolja, hogy van végleges megoldás a problémára, és ez nem fog gondot okozni a jövőben. A következő hónapokban további 2, idén pedig összesen 10 emberi agyba való beültetést terveznek.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Idén is kiosztották az Év E-sportolója díjakat

Kilencedik alkalommal adták át a K&H „Az Év E-sportolója 2023” díjakat. Évről évre azok a magyar sportolók jogosultak az elismerésre, akik hazai vagy nemzetközi csapatban képviselik a sportágat. Idén 18 kategóriában vehették át érdemeiket a digitális sport legjobbjai.