Kiderült, mit ajánl a Valve a zárt ligák helyett – Itt az új CS2 világrend

Kiderült, mit ajánl a Valve a zárt ligák helyett – Itt az új CS2 világrend

A Valve még a Tier 1 és Tier 2 fogalmakat is újradefiniálta az új világrendről szóló szabályzatában.

Pár hónapja két részben foglalkoztunk a Counter-Strike 2 ökoszisztéma égető kérdéseivel, így a szaúdi hatalomátvétellel és a Valve új, a részben vagy egészben zárt ligák felszámolására irányuló elveit követően megszületett 2025-ös versenynaptárral, annak implikációival. Még tavaly nyáron derült ki, hogy a Valve 2025-től nem engedi a rendezvényszervezőknek, hogy a csapatokkal partneri viszonyt folytassanak, ezért az ESL és a BLAST az év végén véget az ilyen jellegű ligáinak. 2025-től pedig két régi-új rendezvényszervező, a PGL és a StarLadder is visszatérnek, előbbi ráadásul a rendezvényeinek terjedelmét tekintve rögtön hasonló részt harapna ki a versenynaptárból, mint a nagyok.

De mi fogja biztosítani az új rendszer működését? Nos, a Valve tegnap éjjel kiadta a részletes szabályzatát a 2025 utáni világrenddel kapcsolatban. Ebben pedig leírják, hogyan kell kinéznie a versenyeknek, illetve hogyan illeszkedik mindez a korábban bejelentett tervükhöz, miszerint a Majorök előtt nem lesznek közvetlen nyílt selejtezők, hanem a szezon során máshol kell a pontokat gyűjteni. A teljes szöveget a részletessége miatt most nem vennénk át, de néhány fontosabb pontot kiemelnénk, mert nem csak az amatőr vagy a profi e-sportolók, hanem a nézők élete is megváltozhat ezek miatt a jövőben, hála a több, változatosabb rendezvénynek.

Ezeket olvastad már?

Rangsorolt vagy nem rangsorolt, ez itt a kérdés

Először is, a Valve két kategóriába sorolja a versenyeket. Lesznek rangsoroltak, amelyeken pontot lehet gyűjteni a Major selejtezéshez a Valve regionális ranglistáján (Valve's Regional Standings, VRS), és nem rangsoroltak, ahol nem jár a keksz. Az utóbbiak esetében semmilyen megkötése nincs a Valve-nak arra, hogy ki és hogyan vehet részt rajtuk, de egyetlen ilyen verseny sem lépheti át a 100 ezer dolláros összdíjazást, illetve rendezvényszervezőként évente 250 ezer dollár a felső limit. Remek kérdés, hogy ez pontosan kiket érint majd és milyen módon, de talán közelebb jutunk a válaszhoz, ha megnézzük a rangsorolt események főbb szabályait, mert aki ezeknek nem tud / akar megfelelni, jó eséllyel csak az fog ilyet szervezni.

A Valve igen szigorú azzal kapcsolatban, hogy mikor járnak a VRS-pontok, hogyan működhetnek azok a tornák, ahol ezeket osztják majd. Három kategóriát hoztak létre, amelyek mivel létező fogalmakra épülnek, elsőre kicsit megtévesztőek lehetnek. A Tier 1 és Tier 2 tornákban az a közös, hogy a főeseményre meghívottak mennyiségéhez képest másfélszer több csapatot kell meghívni a VRS-ről a zárt selejtezőkre, illetve minden 8. meghívott után két wildcard csapat is jöhet ilyen módon, ha legalább három játékosuk a top 8-ban volt az elmúlt évben a VRS-en. Továbbá a rendezvényszervezők tarthatnak nyílt selejtezőket is, de ez nem kötelező.

A legfontosabb különbség a Tier 1 és Tier 2 között az lesz, hogy:

  • A Tier 1 eseményeken legalább 16 csapatnak kell részt vennie, a meghívásokat pedig a VRS első helyezettjétől kell indítani. A meghívottak mellett azonban legalább 8 selejtezős helyet is biztosítani kell a főeseményen, tehát egy 16 fős versenynél fele-fele, egy 24 fősnél 16-8 lehet az arány a meghívottak javára a legrosszabb esetben. (Érdekesség, hogy az IEM Köln vagy Katowice formátumát alapul véve nem lesz szükség változtatásra, mert a főeseményre csak 8 csapatot hívnak meg, a Play-In szakasz pedig technikailag zárt selejtezőnek minősül majd, ahol egyébként is 16 ötös szokott indulni.)
  • A Tier 2 versenyeken a VRS 9. helyezettjétől lefelé lehet meghívásokat küldeni. Ez esetben valamivel több lesz a mozgástér, de nem alkalmazhatnak olyan szűrőket a szervezők, amelyekkel konkrét csapatokat célozhatnak meg (lásd BetBoom Dacha, ahol a BetBoom is játszhatott idén). Viszont a szervezők szabadon dönthetnek a formátumról, a VRS vagy a nyílt selejtezők használatáról, ami pozitívum, mert valószínűleg ezek kevésbé lesznek vonzóak a top csapatoknak, másképp kell feldobni őket.
  • A Tier 1 és Tier 2 tornákon kívül lesznek még Wildcard események is. Ilyeneket akkor szervezhet valaki, ha legalább három Tier 1 versenyt tartott már előtte. A Wildcard érdekessége, hogy annyi Wildcard csapatot hívhatnak meg a szervezők, amennyit akarnak, lényegében teljesen szabad a mozgástér.

Versenynaptár, érdekütközések

Szintén érdekes változás lesz, hogy mostantól a rendezvényszervezőknek időben meghatározott bejelentési kötelezettsége van a versenyek kihirdetése kapcsán. Ez azt jelenti, hogy a 2026-os rendezvényeiket legkésőbb 2025. január 1-ig, a 2027-eseket pedig 24 hónappal előre be kell jelenteniük. Így például a 2027-es IEM Katowice részleteit már a jövő év elején tudni fogjuk. Továbbá a következő évek Majoreinek dátumait, helyszíneit, díjazását és selejtezős paramétereit is felfedheti a Valve nemsokára, ha eleget szeretne tenni a saját szabályainak.

Érdemes lesz figyelni arra is, hogy a Valve kötelezi a rendezvényszervezőket a csapatok kompenzációs terveinek publikációjára. Tehát nem lehet majd eltitkolni a médiajogokkal, bevételmegosztással, egyéb garantált kifizetésekkel kapcsolatos egyezségeket. És ami még fontosabb, a jövőben már nem lehet úgy diszkriminálni a csapatokat anyagilag, mint ahogyan azt a partner ligáknál láthattuk.

Amellett sem mehetünk el, hogy a szöveg legvégén a Valve a tornák integritásával kapcsolatban említést tesz arról, hogy az érdekütközéseket is monitorozni fogja. Amennyiben valamilyen összeférhetetlenség van egy rendezvényszervező és a klubok között, akkor a kiadó közbeléphet és akár a licencet is megvonhatja – ha nincs licenc, nincs VRS-pont osztás sem. Amire kíváncsiak leszünk, hogy ez az utolsó pont hogyan érinti majd a Qiddiya Club Programot, amivel az ESL-t birtokló szaúdiak a klubokat is a saját érdekszférájukba terelnék.

Borítókép: PGL/Joao Ferreira

Kövess Minket!



Gamer szótár