Valve-logika: Ha nincsenek nyílt kvalik, nem lehet szétcsalni őket

Valve-logika: Ha nincsenek nyílt kvalik, nem lehet szétcsalni őket

2024 második Majore Sanghajban lesz, a selejtezőket viszont a Valve rangsorán és az azon értékelt versenyeken tartják ezúttal.

Jó ideje tudjuk már, hogy az idei év második Majorét a Perfect World szervezi Sanghajban. A decemberi esemény lesz a téli szünet előtti utolsó nagy Counter-Strike 2 verseny, tehát 2024 kulminációjaként is tekinthetünk rá. Egy dolog azonban egészen ma reggelig nem volt világos: mikor és hogyan lesznek a selejtezők, ha egyáltalán. A PGL Major Koppenhága után ugyanis többeknek az volt a benyomása a szakmában, hogy jövőre teljesen elengedi a kiadó az RMR-eket, de már lehet Sanghaj előtt sem lesznek ilyen tornák.

Nos, a Perfect World bejelentése alapján az RMR-ek nem mennek sehová, azonban az azt megelőző selejtezős szakaszt úgy formálta át a Valve, hogy az már előrevetíti a jövő évi rendszert. Alább a közzétett infografikákon is megvizsgálhatjátok majd, hogyan is épül fel a teljes Major ciklus, de a fontosabb részeket átvesszük, kiegészítve némi háttérinformációval.

Ezeket olvastad már?

A legnagyobb változás kétség kívül az, hogy Európában és Amerikában az RMR-ek előtt csak zárt selejtezők lesznek, a nyíltakat kukázta a Valve. Ez azt jelenti, hogy a Valve egyszer majd frissíti a saját rangsorát augusztusban, és aki az alapján befér, játszhat, aki nem, az meg nem. Az egyes régiók legjobb csapatait közvetlenül az RMR-re hívja meg a Valve, tehát már augusztusban eldől majd, hogy ki játszhat a novemberi eseményeken. Míg az őket követő csapatoknak egy zárt selejtezőn kell bizonyítania, hogy elég jók az RMR-hez. Az európai zárt selejtezők augusztus 21-24. között lesznek online.

Az RMR-eket ezúttal nem azokban a régiókban tartják, ahonnan a csapatok neveznek, hanem Sanghajban. Logisztikailag ezt úgy vitelezi ki a Perfect World, hogy már november közepén Kínába kell utaznia a résztvevőknek az RMR miatt, és aki kijut a Majorre, annak potenciálisan akár 35 napot is az országban kell töltenie, mivel csak egyetlen egy hét van a két szakasz között. Az európai RMR-ek november 17-20., illetve 21-24. között lesznek, míg a Major maga november 30-án indul és egészen december 15-ig tart.

Egyébként valahol érthető, hogy a Valve elveti a nyílt selejtezőket, hiszen a PGL Major Koppenhága előtt egészen nevetségesek voltak ezek az események. Rengeteg csaló volt – köztük magyarok is –, a PGL és a Challengermode folyton bénázott, ezért például nem volt annyi elérhető nevezési hely, mint ahány érdeklődő csapat. Napestig sorolhatnánk a problémákat, de inkább olvassátok el ezt a cikkünket a témában. Most úgy fest, ebből azt szűrte le a Valve, hogy a kompetitív integritást nem lehet fenntartani, ezért jobban járnak, ha más rendezvények alapján ítélik meg, hogy kit engednek oda az asztalhoz és kit nem.

A másik oldalról viszont elég furcsán vezette ki a Valve a nyílt selejtezőket. Ázsiában arra hivatkozva, hogy a rangsoruk nem tart számon elég csapatot, megtartották a régi rendszert – derült ki a rangsor githubos fájljaiból. Továbbá amellett sem szabad elmenni, hogy korábban az RMR-ekre meghívást kapott az előző Major legjobb 16 csapata, de ezt most eltörlik a fentebb részletezett módosításokkal, miszerint csakis az akkor aktuális rangsor alapján lehet bejutni majd Európában és Amerikában. Ez pedig felboríthatja a csapatok közötti játékos csereberét is: már augusztusban fix ötöst kell kiállítani egy év végi versenyre, de egészen addig a játékosok értéke mélyrepülést fog venni, mert már nincs értéke annak, hogy valaki az előző Majorön kikkel indult, csak az számít, hogy azóta mit csináltak a többi versenyen. Nyilván nincs túl sok idő a nulláról a csúcsra érni, de technikailag lehetséges az ESL és a BLAST partneri rendszerei miatt.

Valószínűleg a következő napokban még több részletet kapunk a selejtezők működésével és a felállás zárakkal kapcsolatban, így remélhetőleg tisztázódik néhány problémás pont. Azonban egyelőre csak az látszik, hogy játékosok ezreitől vette el a Valve a lehetőséget, hogy valaha is Majorön játszhasson azért, hogy ne legyenek csalók. Ugyanis limitáltak a helyek (56 csapat jut ki az RMR-ekre összesen), és aki a top 30-60 környékén tanyázik ma, még az is egyik napról a másikra elbukhatja az indulást augusztusig, ha egy csapat mondjuk több tier 2-3-as online versenyt vállal be, ezzel kockáztatva a kiégést.

Kövess Minket!



Gamer szótár