Nem az FPS-rajongók álma lesz a szaúdi esport olimpia

Nem az FPS-rajongók álma lesz a szaúdi esport olimpia

Rendes esportokkal tér vissza az immáron Olympic Esports Games néven futó esport olimpia jövőre, de azért van némi üröm az örömben.

Tavaly egyszer már megünnepeltük és eltemettük a koncepciót, miszerint az esport az Olimpia része lehet. Talán ezért is volt meglepő, hogy júniusban Thomas Bach – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke – egy interjúban arról beszélt, hogy az olimpiai játékokba nem tudják bevonni az esportot, de hamarosan jön egy új, különálló rendezvény e célból. Persze gyorsan kiderült, hogy ezt Szaúd-Arábia szervezheti 12 éven keresztül, mert hát nélkülük szinte egy gamer gépet nem lehet beindítani manapság, nemhogy esportversenyt csinálni. Szóval mégis minek törjék magukat más partnerek keresésén a NOB-nál? Na ugye.

A 2023-as szingapúri Olympic Esports Series legnagyobb hibája kétségkívül az volt, hogy igazán jelentős esport versenyszámokat nem tartalmazott:

  • Virtuális íjászat (Tic Tac Bow)
  • Virtuális baseball (WBSC eBaseball: Power Pros)
  • Virtuális sakk (Chess.com)
  • Virtuális kerékpározás (Zwift)
  • Virtuális tánc (Just Dance)
  • Virtuális motorsport (Gran Turismo 7)
  • Virtuális vitorlázás (Virtual Regatta)
  • Virtuális taekwondo (Virtual Taekwondo)
  • Virtuális tenisz (Tennis: Clash)

Aki ezeket olvasva annyira izgatottá vált, mint egy CS2 Majortől vagy egy LoL Worldstől szokott, az valószínűleg hazudik. De nem kell félni, mert már úton van az új korszak, miután tegnap a 142. NOB gyűlés elsöprő támogatással (0 nem és tartozkódó válasz mellett) megszavazta Párizsban, hogy az esport az Olimpia része legyen. Az előrelépés kétségtelen, de van azért néhány kompromisszum az Olympic Esports Games névre hallgató esemény kapcsán azon túl is, hogy ez egy, a hagyományos Olimpiától különálló rendezvény lesz.

Ezeket olvastad már?

Sajnos nem az összes esportra mondták rá az áment, hanem csak néhányra, és emiatt egyetlen FPS-játék sem kerülhet be a válogatásba. Szóval aki Valorantot, Counter-Strike-ot vagy Call of Duty-t szeretne látni az Olimpián, az most nem járt szerencsével. A bejelentés után voltak, akik azon töprengtek, hogy a Fortnite-ot is kihagyják-e a szervezők, hiszen ez tavaly limitált formában, de ott volt az Olympic Esports Seriesen. Azonban jelen állás szerint erre a válasz igen, úgyhogy a fortnite-osok sem nyertek még.

Elképzelhető, hogy a jövőben bővül a felhozatal, elvégre még nincs kőbe vésve, hogy mik lesznek ott az Olympic Esports Gamesen. Azonban a lövöldözős játékok nem fértek bele a NOB-nak eddig sem, és valószínűleg nem férnek bele majd ezután sem. Így marad a League of Legends, a Rocket League, a Tekken és a Street Fighter, az iRacing, az NBA2K, esetleg egy FIFA, ha valaha lesz még ilyen. Amennyiben ezek tényleg ott lesznek a végleges címek között, már egy fokkal érdekesebb rendezvényt kaphatunk, mint tavaly – ez is valami.

A NOB hivatalos közleményéből természetesen kiderült, hogy az első Olympic Esports Gamest Szaúd-Arábiában tartják majd. Ez nem meglepő, elvégre a velük történt megállapodás miatt létezik az egész, és tegnap lényegében a velük előkészített tervet hagyták jóvá a gyűlésen. Ez a részlet egyébként önmagában is érdekes történet, mert mint a The Esports Advocate is rámutatott, a NOB ezzel a saját emberi jogi szabályait is túllépte. Ezek az alapelvek, kritériumok ki kellene zárják, hogy az e téren rengeteget kritizált Szaúd-Arábiában tartsanak olimpiai eseményt, erre mégis lesz legalább egy ilyen jövőre. A szaúdiak emberi jogi kihágásairól érdemes tájékozódni az Amnesty International és a Human Rights Watch oldalán.

Borítókép: NOB

Kövess Minket!



Gamer szótár