Ez már a világbéke? Pride-mezben játszhat egy csapat a szaúdi e-sport világbajnokságon

Ez már a világbéke? Pride-mezben játszhat egy csapat a szaúdi e-sport világbajnokságon

Egyetlen e-sport klub van, ami igyekszik az LGBT+ közösséget képviselni, de tőlük sem túl hiteles ez, amikor eközben a szexuális kisebbségeket elnyomó szaúdi kormánytól fogadnak el pénzt.

A Team Liquidnek megengedték, hogy a szaúd-arábiai Esports World Cup során Pride-mezben indulhassanak a játékosaik minden versenyszámban – írja Rod „Slasher” Breslau a szervezetre hivatkozva forrásként. Ízlelgessük egy kicsit ezt a mondatot, mert minden benne van, ami miatt az elmúlt években az e-sport csak egyre cinikusabbá válik!

Először is, kezdjük Szaúd-Arábiával és az Esports World Cuppal: az összesen 60 millió dolláros nyereményalapot kínáló tornát Rijádban szervezik, majdnem egész nyáron tart majd és 19 játékot ölel fel. Igen ám, de amikor maga Mohammed bin Salman koronaherceg, az ország de facto vezetője jelentette be az eseményt, rögtön egyértelművé vált, hogy ez nem több, mint egy sportmosási gyakorlat. Mi az a sportmosás? Nos, erről korábban részletesen írtunk, különös figyelmet fordítva arra a tényre, hogy ezen a ponton igazából már az iparág jelentős része szaúdi befolyás alá került. A szaúdiak ehhez hasonló felvásárlásokkal, nagy hírverést keltő rendezvényekkel kívánják magukat megkerülhetetlenné tenni a geopolitikában, és elérni azt, hogy ne lehessen őket kritizálni a szisztematikus emberi jogi kihágásaikért. Tehát kenyeret és cirkuszt kínálnak, ha cserében mindenki szemet huny a problémák felett.

Ezeket olvastad már?

Ahogyan Richard Lewis is többször rámutatott az utóbbi időszakban, az EWC miatt a klubokat pénzért cserében korlátozták a véleménynyilvánítás terén, így például a Team Liquiden kívül senki sem próbálkozott júniusban az LGBT+ jogokról beszélni. Egyébként ők is visszavettek ahhoz képest, amit korábban képviseltek. Tehát amíg az előző években ez bevett hagyomány volt minden top szervezetnél, idén csak egy olyan klub volt, ami mondott valamit a témában, és tőlük sem tűnt hitelesnek a dolog, amikor két poszt között az LGBT+ embereket akár halálos ítélettel is sújtó szaúdi kormánytól fogadtak el pénzt az EWC reklámozásáért.

Persze arról lehet vitatkozni, hogy a nemzetközi cégek júniusi, azaz Pride havi performatív megnyilvánulásai mennyire hasznosak, értelmesek. De azért mégiscsak különös, hogy amíg ez jó biznisz volt, mindenki csinálta, aztán amikor már máshonnan jött a pénz, hirtelen abbahagyták, nem? Mintha sohasem számítottak volna ezek az „alapelvek”, amikről előszeretettel papoltak.

Így térünk rá a nyitómondat másik részére, a Liquid Pride-mezére. Pontosabban mezeire, ugyanis kettő is van nekik. És bár egyelőre rejtély, hogy melyiket fogják hordani a játékosok, abból kiindulva, hogy Szaúd-Arábiáról beszélünk és külön jóváhagyás kellett ehhez (ami önmagában is sokat elárul a helyzetről), nyugodtan tippelhet bárki egyet. A cinikus megoldás nem is lehetne ennél feltűnőbb:

Forrás: a Team Liquid webshopja

Mivé lett az az e-sport, ahol senkit sem érdekelt, hogy ki vagy mi vagy, amíg tehetséggel, kitartó munkával játszottál, dolgoztál? Komolyan engedélyeket kell kérni ma még egy színes mez hordása miatt is a szaúdi urainktól? És tudjátok, hogy mi a legjobb az egészben? Hogy amíg a szervezők ezt megengedik, addig az országban vallási okokból az LGBT emberek és jelképek annyira kriminalizáltak, hogy konkrétan a játékosok biztonságát fenyegeti az, ha a fenti mezek bármelyikében megjelennek az utcán. Tehát a lehető legkisebb gesztust teszi meg a Liquid úgy, hogy a kockázat azonos. Mondjuk a kék mez dizájnjában lehet szerepet játszott ez a szempont is: elég betűrni, és az alul látható Pride-zászló eltűnik, a színes logót meg talán kevesebben szúrják ki.

Borítókép: Szaúd-Arábia hírügynöksége

Kövess Minket!



Gamer szótár