Tudod mi a közös Oppenheimerben és Sauronban? A hatalom gyűrűi második évada!

Tudod mi a közös Oppenheimerben és Sauronban? A hatalom gyűrűi második évada!

Ezt állítja az egyik showrunner, és el is magyarázta, hogy miért gondolja ezt.

Az Amazon nagyot robbantott 2022-ben A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi első szezonjával, hiszen soha addig nem látott összeget költöttek el az első évadra – a hírek szerint az utómunkálatokat követően már 465 millió dollár ment el rá. Az eredmény nem hozott átütő sikert, de egy ilyen projektet nem lehet csak úgy a kukába dobni, szóval borítékolható volt a folytatás. A második szezon pedig el is készült és már nagyban promózzák, az első előzetesek alapján pedig van oka várni a rajongóknak. A széria showrunnere, Patrick McKay meg tett egy olyan kijelentést, amivel sikerült ismét központi témává avanzsálni a sorozatot. Szerinte ugyanis a második szezon az Oppenheimer hangulatát idézi, és Christopher Nolan alkotásának szintjét hozza majd.

A ComicBook szerkesztőjének lehetősége volt elbeszélgetnie A hatalom gyűrűi 2. évadának szereplőivel és stábjával, és az eszmecsere egyik fontos témája az volt, hogy a sorozat végre tényleg rátér a címben is megemlített hatalom gyűrűire. A mainstream nézők valószínűleg emlékeznek még a Sauron által forgácsolt Egy Gyűrűre, ami A Gyűrűk Ura-trilógiájának központi eleme volt. A széria 2. évada azonban sokkal mélyebbre merül J.R.R. Tolkien történetében, feltárja miként készültek el ezek a nem mindennapi tárgyak, és az 'erejüket' is bemutatják.

Amikor arról kérdezték, hogyan közelítette meg A hatalom gyűrűi 2. évadának kreatív csapata a gyűrűk hatalmának ábrázolását, Patrick McKay Christopher Nolan Oppenheimerjének példáját hozta fel tematikai mintaként:

„A 2. évad szórakozásának része, hogy ott vagy a szobában, ahol a döntések születnek és a gyűrűk épülnek. Ugyanakkor ott vagy a szobában azokkal az emberekkel is, akik először húzzák fel őket, és nem tudod pontosan, mi fog történni. Valahogy Oppenheimerhez hasonlítottuk: ezzel a világot megváltoztató hatalommal van dolgod, és senki sem tudja pontosan, hogy ezt jóra vagy rosszra használják-e. Talán egy kicsit mindkettő. És az évad nagy része az lesz, hogy megfigyeljük, hogyan változtatják meg a gyűrűk a tündék látásmódját; hogyan hat ez a világukra, és hogyan fedeznek fel új erőket és képességeket útközben. De a törpék is, akiknek olyan gyűrűkkel kell megküzdeniük, amelyek létrehozásában Szauron közvetlenül részt vett, és hogy ez hogyan hat az emberekre. Szóval azt hiszem... ami potenciálisan... egy buktató, hogy a gyűrűk sokféle dolgot csinálnak. De ebben az évadban a rajongók és a nem rajongók is először láthatják - a karakterekkel együtt -, hogy mire képesek. Szóval remélhetőleg ez egy nagyszerű belépési pontot jelent azoknak, akik talán korábban nem értették a történetet.”

Ehhez talán hozzátartozik az is, hogy a Nolan-féle Oppenheimer J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) tudós életét és kulcsfontosságú találmányát mutatja be. A kvantumfizika minden olyan élvonalbeli elméletét megvizsgálta, amely elvezette őt és későbbi munkatársait az első atombomba megalkotásához, amit végül ledobtak Japánban Hirosimára, ezzel elősegítve a második világháború lezárását. Ugyanakkor Oppenheimer munkája elhozta az emberiség számára az atomkorszakot, és ezzel együtt világossá vált, hogy képesek lehetünk megsemmisíteni akár egy teljes országot vagy földrészt – sőt lassan az egész bolygót is – a nukleáris fegyverekkel. Ez a fenyegetés pedig még ma is itt lebeg az emberiség feje felett Damoklész kardjaként, majdnem egy évszázaddal azután, hogy Oppenheimer kidolgozta elméleteit. A Szauron gyűrűi pedig McKay szerint nagyon összefüggést mutat tehát a fentebb említett történettel.

Ezeket olvastad már?

A hatalom gyűrűi augusztus 29-én folytatódik az Amazon Prime streamingplatformon.

Kövess Minket!



Gamer szótár