A Sony nem felejtette el a PS VR2-t, ezek a játékok nyerhetnek a PlayStation 5 Próval

A Sony nem felejtette el a PS VR2-t, ezek a játékok nyerhetnek a PlayStation 5 Próval

A PlayStation 5 Próval együtt megjelenő PSSR képskálázás előnyeit a PS VR2 játékosok is kihasználhatják majd.

Már a kanyarban a PlayStation 5 Pro, a Sony generációközi konzolfrissítése, ami szeptember 26-tól lesz előrendelhető, november 7-től pedig már a játékosok nappalijában is landolhat. Bár az árazás miatt egyelőre nehéz megmondani, hogy mekkora siker lesz itthon az új masina, annyi biztos, hogy a teljesítménye papíron jól hangzik. Sőt, ha minden jól megy, akkor végre nem csak üres ígéret lesz a 4K 60 FPS, mert egy rakás játékban például grafikai frissítésekre is számíthatnak a jövőbeli PS5 Pro tulajok.

A Sony azonban nem feledkezett meg a kissé mostohagyerekként kezelt VR szemüvegéről, a PS VR2-ről sem. Igaz, a tegnapi rövid bejelentő prezentációban ez nem sok szerepet kapott, de utána a CNETen megjelent egy cikk, amiben Mark Cerny további érdekességeket árult el Scott Steinnek a PS5 Pro képességeiről. A demó közben pedig a PS VR2-vel kapcsolatos tervekről is szó esett.

Cerny szerint ahogyan a hagyományos kijelzőkön futtatható címek is sorra kapják majd a PS5 Pro Enhanced frissítéseket, úgy a programból valószínűleg a VR játékok sem maradnak ki a jövőben. Ennek kulcsa természetesen a PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) képskálázási módszer lesz, amely egy Nvidia DLSS / AMD FSR / Intel XeSS jellegű szoftveres megoldás: ezzel lényegében alacsonyabb felbontású képekből, textúrákból csinálhatnak „olcsón” nagyobb méretűeket, így jobb FPS-t elérve.

Azonban a PSSR úgy fest, hogy egyelőre még nem elérhető a VR játékok esetében. Szerencsére Cerny elárulta, hogy ez változni fog, szóval ha a PS5 Pro megjelenésének napjára még nem is, későbbre azért összeállhat egy feljavított, jobban futó PS VR2 könyvtár. Az, hogy milyen PS VR2 játékok kaphatják meg a hasznosnak ígérkező PSSR-t, egyelőre rejtély, Cernyből nem lehetett konkrétumokat kihúzni.

Ha viszont tippelnünk kellene, akkor elég jók az esélyei a Horizon Call of the Mountainnek, ami lényegében a szemüveg „killer appjaként” ismert. De nem lenne utolsó az sem, ha mondjuk a VR-támogatással is rendelkező Resident Evil epizódok vagy a tavalyi Firewall Ultra is megkapnák a PS5 Pro Enhanced címkét. A Gran Turismo 7 szintén játszható a virtuális valóságban, és erről már tudjuk is, hogy kap majd az új konzol miatt egy 8K-s frissítést a Polyphony Digitaltól – csak nem feledkeznek meg a VR-ról sem akkor?

Ti melyik játékot látnátok szívesen felturbózva a PS VR2-n?

Borítókép: Firesprite

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár