Mit szólnál, ha 16 éves korodig eltiltanának a közösségi médiától?

Mit szólnál, ha 16 éves korodig eltiltanának a közösségi médiától?

Idén többször felmerült már a közösségi média platformok korlátozásának vagy betiltásának kérdésköre, most pedig újabb ország vette fontolóra ezt.

Nagy port kavart, amikor az Amerikai Egyesült Államokban született egy olyan törvény, miszerint a kínai szálakkal rendelkező ByteDance népszerű alkalmazását, a TikTokot betiltják, ha nem adják el a tulajdonosok valaki olyannak, akivel vélhetően könnyebben kooperálhat az ország vezetése. Majd ezen felbuzdulva Ron DeSantis floridai kormányzó is előállt a maga ötletével, ami a 14 éven aluliak számára megtiltaná a közösségi média használatát, függetlenül attól, hogy egy TikTokról vagy egy Facebookról van-e szó. Törökországban pedig a kiskamaszok körében szintén fontos online szociális térnek számító Robloxra csaptak le augusztusban a hatóságok gyermekvédelmi okokból.

De egy további kontinensen is kezd népszerűvé válni a gyerekek közösségi média használatának korlátozása. Történt ugyanis, hogy az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese bemutatott kedden egy olyan tervet ezzel kapcsolatban, ami 14 vagy 16 évnél húzhatja meg a korhatárt – írja a The Guardian. A törvényt Albanese szerint legkésőbb 2024-ig a parlament elé terjesztik, az viszont még nem tiszta, hogy ezt a gyakorlatban hogyan szeretnék megvalósítani.

Mint a lap is írja, a felhasználók korának verifikálása kényes ügy, és jelenleg nincs is erre általános megoldása a közösségi média platformoknak vagy az ausztrál kormánynak. A törvény helyi támogatói szerint az Egyesült Királyságban is használt rendszert kellene átvenni. Ezzel csak az a baj, hogy egyelőre még gyerekcipőben jár náluk is a dolog. Ugyanis elsősorban felnőtteknek szánt oldalakhoz, nem kiskorúak azonosítására készült a rendszerük, ezért többek között bankok adatai alapján történik a kor megerősítése. És ez talán nem meglepő információ, de nem minden 16 éves rendelkezik saját bankszámlával vagy hitelkártyával.

Így pedig marad a fényképes okmány alapú azonosítás vagy az arcfelismerő-kormeghatározó szoftverek használata. Csak ezekkel meg olyan adatkezelési csapdákba sétálhat bele az állam, amilyenekbe lehet nem is érdemes. A The Guardian egy 2023-ban felszínre került dokumentumra hivatkozva azt állítja, hogy ezeket még egy országban sem sikerült hibátlanul bevezetni, ezért benne van a pakliban, hogy adatszivárgáshoz fog vezetni. Tehát elképzelhető, hogy a társadalmi konszenzus sem lesz elég erős a rendszer bevezetéséhez, mire odaérnek a politikusok, elvégre mégiscsak kiskorúak képeiről van szó.

Szintén gond a tervezettel kapcsolatban, hogy mennyire szeretnének együttműködni a közösségi média óriások az ausztrál kormánnyal az ügyben. Azt valószínűleg egy jó adag büntetéssel megoldanák, ha csak simán nem tartják be a törvényt, de tovább üzemelnek. Viszont mindig alternatíva ilyenkor, hogy nemes egyszerűséggel lenyelik ezek a cégek, hogy pár millió felhasználójukat elveszítik, és maguktól távoznak. Illetve a nukleáris opció is az asztalon lehet majd, ha nagyon maradni szeretnének, csak nem játszanak a szabályok szerint: egy helyi online biztonságról szóló törvény lehetővé teszi, hogy bármilyen weboldalt vagy alkalmazást betiltson egy ezért felelős bizottság, amennyiben a tevékenységük törvényt sért. Vagyis ha nagyon szeretné Ausztrália, akkor akár még követheti Brazília példáját is, ami a Twittertől szabadult meg nemrégiben.

Borítókép: UC San Francisco

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár