A GTA 6 csúszásával riogatnak az unatkozó nethuszárok

A GTA 6 csúszásával riogatnak az unatkozó nethuszárok

Nehéz dolog a szövegértés, de annyira tán nem, hogy valaki szándékosan a GTA 6 csúszásaként értékelje azt, ha egy újságíró nem kommentál valamit neki.

Kevés dolgot vár annyira sok gamer, mint a Grand Theft Auto VI-ot. A Rockstar Games következő nagy dobása 2025-ben jelenhet meg, amikor a Take-Two Interactive kínálata már egyébként is acélos lesz. De hiába ismerte el már több ízben is Strauss Zelnick Take-Two vezér, hogy a GTA 6 mikor jelenik meg a konzolokra, valami miatt mindig előáll valaki azzal a rémhírrel, hogy a játék késni fog.

Persze nem azt mondjuk, hogy a több mint egy év múlva érkező cím még nem csúszhat a jövőben, mert az ilyesmi sajnos előfordul. Azonban az eddigi híresztelések mindig alaptalanok voltak: tudjuk, hogy a SAG-AFTRA sztrájk nem szól bele a megjelenésébe, azt is, hogy a kiadó leépítései nem ártottak ennek a konkrét fejlesztésnek, és azt is, hogy a szivárgások sem okoztak akkora fejtörést a csapatnak. Tehát a legjobb tudomásunk szerint a GTA 6-tal minden rendben van, semmilyen okkal nem magyarázható jelenleg a program halasztása.

Mégis akad olyan figura az interneteken, aki szeretné elhitetni velünk, hogy a Rockstar Games következő játéka késni fog, hiába beszélt kereken egy hónapja arról Zelnick a cég pénzügyi jelentésében, hogy a megjelenési dátum változatlanul 2025 ősze. Azt ténylegesen nem tudjuk, hogy miért állítana most valaki mégis mást. De azt igen, hogy ezt a finoman szólva is furcsa megnyilvánulás sorozatot miképp sikerült összehozni a hétvégén. Minderről pedig azért számolunk be most, mert ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet az alapvető problémára, miszerint egyesek fűt-fát összehordanak a közösségi médiában vagy szövegértési problémák, vagy figyeleméhség miatt a GTA 6-ról, ezek az információk pedig futótűzként terjednek és egy csomó félreértéshez vezethetnek. Szóval jobb most megfékezni őket egyszer s mindenkorra egy nagyon szemléletes példával, mint hagyni, hogy tovább rombolják a bizalmat.

Tehát, történt a minap, hogy egy Liam nevű GTA Base szerző előállt egy sztorival, miszerint a GTA 6 csúszni fog, és szerinte ezt napokon belül megerősíti majd a Bloomberg elismert újságírója, Jason Schreier is, akivel ő beszélt már erről privátban. Liam szerint a játék 2025 őszéről valamikor 2026 közepére kerül át a Take-Two naptárában, a PC-s megjelenés pedig 12-18 hónappal a konzolos után várható, vagyis valamikor 2027 második felében. Mindezt saját állítása szerint fejlesztőkre hivatkozva fedte fel a szerző.

Ha ez így ebben a formában igaz vagy alátámasztható lenne, akkor most a fél internetnek lenne oka siránkozni, mert a nevesebb lapok egymás után erősítenék meg azt. Ugyanis ha valahogyan Liam még be is előzte a vélhetően jobb forrásokkal rendelkező rivális írókat, az esélytelen, hogy ő lett volna az egyetlen, aki ezzel foglalkozott volna. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen jellegű sztorinál mindenki nagyon jól tudja, hogy nem elég hasraütésszerűen dátumokkal dobálózni. Egy jó újságíró a késés okát is ismertetné, továbbá azt, hogy miért akarják mindezt elhallgatatni a publikum elől a kiadó vezetői.

Az új dátumokról szóló információk azonban nem a sztori végét, csak az elejét jelentik. Schreier ugyanis rávágta Liam tweetjére, hogy ő nem hogy másnap, egyáltalán nem tervezi kommentálni a témát, és soha nem ígért ilyesmit Liamnek. Mivel egy elismert újságíróról van szó, aki mindig közel van a tűzhöz, ha tudna valamit, valószínűleg előállt volna már egy jól megírt riporttal róla, benne mindennel, amit mi is hiányolunk. Liam hitelességét viszont rontja, hogy láthatóan hazudott a Schreierrel folytatott beszélgetésről is. Egyébként miután az újságíró azt mondta, hogy nem szól hozzá a témához, többen is félreértették őt, és azt hitték, hogy az eredeti híresztelés szöges ellentétét árulta el nekik ezzel. Erről azonban szó sincs, Schreier egyszerűen csak nem foglalkozik a kérdéssel nyilvánosan, mert vagy nem tud mit mondani róla, vagy nem akar elhamarkodotton felfedni valamit, amiben még nem elég biztos.

Minderre reagálva a GTA Base-es Liam úgy döntött, hogy bocsánatot kér az általa terjesztett információkért, igaz, ennek egy igen sajátos módját választotta:

„Nézzétek, ha, és ez egy NAGY ha, átvertek, bocsánatot kérek. Tudjátok, hogy nem tennék közzé valamit, ha nem lennék nagyon biztos benne. Nem volt hátsó szándékom, nem akartam téves információt terjeszteni. Várjuk ki a végét, hogy lesz-e másik híroldal, ami beszámol ugyanerről.”

Eközben egy másik oldal, a Rockstar Universe – akik korábban a GTA 6 sztorijával kapcsolatban adtak hiteles információkat közre – szintén beleállt a témába. Ők váltig állítják, hogy a csúszásról szóló hírek alaptalanok, vagy legalábbis az ő forrásaik nem tudnak róla. Ők is megidézték Schreiert, aki nyilvánosan nem szólt hozzá ehhez a cikkünk közléséig. A Rockstar Universe szerint egyébként már eleve az problémás a hír kapcsán, hogy a Take-Two egy tőzsdén jegyzett cég, aminek kötelessége lenne beszámolnia arról a befektetőknek, ha egy GTA méretű aranytojást tojó tyúk több mint fél évet csúszik.

Esetleg még az elképzelhető, hogy van egy pontosabb belső dátum, és ezt tolták el pár héttel úgy, hogy továbbra is abban az évszakban landol majd a játék, amit eddig terveztek. Azt viszont nehezen hisszük el, hogy Liam egy ilyen jelentéktelen változást neszelt volna meg úgy, hogy senki más nem hallott még róla. Ahogyan az is kétséges, hogy több mint fél évet csúszna a program és a Take-Two vagy a Rockstar Games ezt nem erősítené meg a tőzsde kedvéért, hanem inkább kivárná vele a novemberi negyedéves értékelőt. Így pedig nincs igazán semmi egyelőre, ami támogatná a késésről szóló értesülést, azt nyugodtan kezelhetjük kacsaként.

Az ilyen GTA 6-os hírekből majdnem minden hétre jut egy, szóval azt javasolnánk, hogy ebből az esetből okulva ne higyjetek el mindent, amit a közösségi médiában, pláne az elérésekért a felhasználóknak fizető (ezzel az álhírek terjedését nagyon jól elősegítő) Twitteren olvastok.

Borítókép: Rockstar Games

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár