Egy kutatás szerint percek alatt felvidít egy magasnyomású mosókról szóló játék

Egy kutatás szerint percek alatt felvidít egy magasnyomású mosókról szóló játék

40 ország 8 500 játékosának visszajelzései alapján mérték fel a kutatók, hogy milyen hatása van a PowerWash Simulatornak.

A videójátékok olykor rendkívül hasznosnak bizonyulnak, lásd a Borderlands 3-mal végzett bélmikróba modellezés példáját. De előfordul, hogy olyan meglepő, negatív következményeket mutatnak ki a kutatók a túl sok kockulás függvényében, mint a merevedési zavar kockázatának növekedése. Ilyen hírek után nem csoda, ha az átlagos gamer már el sem tudja dönteni, jó vagy rossz-e neki vagy a világnak ez a hobbi.

Azonban most van egy jó hírünk, hála egy magasnyomású mosókról szóló szimulátor fejlesztőinek és az Oxfordi Egyetem Internetkutató Intézetének. Egy friss kutatásuk ugyanis azt találta, hogy a játékosok 72%-a jobb kedvre derül miközben a PowerWash Simulator című programot nyúzza. A felmérés még 2022-ben indult, és a kutatók összesen 40 ország 8 500 játékosának 162 325 játékon belüli hangulatjelentését vizsgáltak a FuturLab nevű fejlesztőcsapat közreműködésével. Az eredmény alapján pedig már 15 perc játék is elegendő volt, hogy a virtuális takarítás megtegye pozitív hatását, és ez olyan effektív volt, mint az olvasás, a vásárlás vagy a zenehallgatás.

„Jelenleg kevésbé értjük a videójátékosok rövidtávú hangulatváltozásait. A játékmenettel kapcsolatos kutatások gyakran mesterséges stimulusokra hagyatkoznak, például a célra fejlesztett vagy a kutatók által átalakított játékokra, amelyeket [az alanyok] laboratóriumi körülmények között játszanak és nem a természetes közegükben. Ehelyett szerettük volna megtudni, hogy a valódi játék természetes kontextusban alkalmas-e a játékosok hangulatának kis időegység alatti megbecslésére.” – nyilatkozta a tanulmány elsőszámú szerzője, a Tilburg Egyetem adjunktusa és az Oxfordi Egyetem Internetkutató Intézetének tudományos munkatársa, Matti Vuorre

Akit érdekel a tanulmány, az angol nyelven elolvashatja ITT a teljes szöveget.

Borítókép: FuturLab

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár