Helyes döntést hozott a Valve? Három TI8 kvalifikációs helyet kapott Észak-Amerika

Helyes döntést hozott a Valve? Három TI8 kvalifikációs helyet kapott Észak-Amerika

A Team Liquid drámai Supermajor győzelme után a Valve nem habozott; bejelentette a régiós kvalifikációs rendszerét.

Elindulnak a The International 8 selejtezői (június 14-étől), éppen ezért a Valve pontosította a feltételeket, –így a megszokott módon minden régió megkapta kvalifikációs sorozatát. A TI8 Dota 2 Pro Circuit befejeztével nyilvánvalóvá vált mely 8 együttes kap meghívót a világbajnokságra. Az összes többi gárdának selejteznie kell, –először egy nyílt versenyen–, az ezt megnyerők pedig bejutnak a zárt kvalifikációs viadalra.

A februári átigazolási időszak lejárta után jó néhány nagyobb szervezet is játékosokat cserélt, így vétett a szabályzat ellen, tehát nekik a legelejéről kell kezdeniük a selejtezést. Ennek eredményeképpen a legtöbb régiónak csak néhány csapata lett közvetlenül behívva a regionális selejtezőkre, így még több indulónak adatott meg a lehetőség egy esetleges TI8-ra kijutásra.

Az igazi sztori és csavar azonban csak itt kezdődik: a közösségnek ugyanis nem igazán volt pozitív reakciója a Valve friss bejelentésére, –nagyon nem tetszett a legtöbbeknek a TI8 regionális kvalifikációs elosztása. Észak-Amerika kapta a legtöbb továbbjutást érő helyet a selejtezőkből, így egy másik nagy régió háttérbe szorult.

TI8 helyek a selejtőzőből:

  • Észak-Amerika: 3 hely
  • Kína: 2 hely
  • SEA: 2 hely
  • Európa: 1 hely
  • CIS: 1 hely
  • Dél-Amerika: 1 hely

Nagyjából egész fairnek mondható a leosztás, mivel négy kínai csapat már biztosította a részvételét, ráadásul EU-ból is a legjobbak már ott vannak a vb-n. A vita középpontjában az Észak-Amerika és a Független Államok Közössége (angolul: CIS) közötti különbség áll.

Ezért ezt sokan viccnek tartották, és úgy érezték, hogy bizonyos értelemben arcul csapta a Valve a keleti régiót. Azonban érdemes higgadt fejjel átgondolni a dolgokat. Ha valaki leül, és megvizsgálja a DPC szezon egészét, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a Valve egyébként jól döntött.

A CIS régió az utóbbi néhány tornán tényleg nagy figyelmet kapott, és a bizonyítási lehetőség is megadatott számukra. A FlyToMoon ennek tudatában hatalmasat játszott az Epicenteren, a Team Spirit minden egyes héttel jobbá vált –többek között az EG-t ütötték ki az ESL One Birminghamen–, ráadásul a Na'Vi lett a legtöbb ponttal rendelkező együttes innen (ha nem vesszük figyelembe a Virtus.Pro-t). A Vega Squadron is időnként egész jó játékkal rukkolt elő. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: ha kicsit a felszín alá is betekintünk, akkor mindjárt szertefoszlik ez az illúzió.

Az FTM-nek egy csodálatos versenye volt az új patchben, de másra nem igazán volt képes ezen kívül. A Team Spiritet azonnal kiejtették a Supermajorről, és csak egy sorozatot nyertek a NaVi ellen. És akkor ott van az évek óta formán kívüli NaVi is. Az jól látszik, hogy egy ideje a folyamatos újjáépítés ellenére sem sikerült megkapszkodniuk az élmezőnyben. Hiába érékezett Nikola "LeBronDota" Popovic, mégsem nyertek egyetlen meccset sem Kínában a Supermajorön, –aztán gyorsan pakolhattak is.

Az azonban már most borítékolható, hogy nagyon durva lesz a CIS selejtezőcsoport. De hiába a számtalan skilles játékos, csapatként egyelőre a VP-n kívül senki nem tudott felérni a legjobbakhoz, így teljesen érthető a kritika feléjük.

Egy Tweetben Sébastien "7ckngMad" Debs azt írta, hogy NA tulajdonképpen csak négy valódi esélyessel vág neki a kvalinak, míg a CIS-ben legalább öt ilyen csapatot fel lehet sorolni. Ez tényleg azt jelentené, hogy a CIS több helyet érdemelne?

Vizsgáljuk meg akkor az eredményeiket. Ha mindkét régiót összehasonlítjuk a számok alapján, akkor egyértelműen a CIS kerül hátrányba NA-vel szemben. A NaVi az egyetlen olyan csapat, amely több sikert is elkönyvelhetett, mint néhány NA csapat.

  • EG: 4 esemény után kapott pontot
  • coL: 2 esemény után kapott pontot
  • VGJ.S: 2 esemény után kapott pontot
  • OpTic: 2 esemény után kapott pontot

  • NaVi: 3 esemény után kapott pontot
  • FTM: 1 esemény után kapott pontot
  • Vega: 1 esemény után kapott pontot
  • Team Spirit: 0 esemény után kapott pontot
  • Team Empire: 0 esemény után kapott pontot

Számszerűsítve megint az látszik, hogy az NA szervezetek jobb szezont futottak, mivel tízszer is a legjobb 4-ig jutottak (11, ha beleszámoljuk az Immortals PGL Minor teljesítményét), míg ez idő alatt a CIS csak ötször hozta ezt az eredményt. Összeségében a kerek egész sztori azt mutatja –mely a véleményemmel is egyezik–, hogy a Valve döntése helytálló. Ti mit gondoltok róla?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!