Ez történt a Rainbow Six Siege 3. évében - 1. rész: A magyar vonal

Ez történt a Rainbow Six Siege 3. évében - 1. rész: A magyar vonal

A 2018-as év felemásul sikeredett a Rainbow Six Siege szempontjából. A tavalyi évet végül is több sikeres bajnoksággal, kupával zárta hazánk.

Az előzmények

A 2017-es évet decemberben a 3. Média Bajnokság zárta, ahová az ország leghíresebb gaming tartalomgyártóit hívták meg (videósok, streamerek, forgalmazók, újságírók) a játék népszerűsítésének érdekében, majd ezt szorosan követte a Gaming is Fun PC kupa, ahol a profibb játékosok mérkőztek meg egymással.

PC Guru kupa

Február elején érkezett a bejelentés, hogy a PC Guru a PlayON-nal, és a magyar ESL-lel közös együttműködéssel Rainbow Six Siege kupát rendez, –negyedmillió forintos főnyereménnyel. Ez az ország eddigi legnagyobb pénzdíjazása volt Siege terén, így egyből felkeltette az ország összes játékosának figyelmét. A február 10-ei kupát végül a WiLD Multigaming csapata nyerte, mely a döntőben a ROG-Warriorst verte el, 3-0-ás összesítésben.

T3H Premeier League

A tavasz és a nyár nem hozott komolyabb hazai szervezésű kupákat (A night cup-ok azért javában folytak), ellenben megrendezésre került a brit T3H Esports bajnoksága, amelyre meghívást kapott az ekkor Magyarország legjobb csapataként számon tartott WiLD is. Az eddigi legnívósabb torna volt ez, ahol magyar csapat indult, tier 2 és tier 3 csapatok részvételével. A tornát az orosz Edenity nyerte, melynek rostere három hónappal korábban ott volt az Invitational-on is, a WiLD mögöttük, és a Challenger League-es házigazda T3H Esports mögött a dobogó legalsó fokára állhatott oda, 200 euró nyereményhez jutva.

KmK kupa

Fél éves böjt után érkezett a bejelentés a KmK Esports részéről: érkezik az újabb magyar kupa! A verseny nyitott volt mindenki számára; mintegy negyed millió forintot osztottak szét a jelentkezők között, ezzel holtversenyben a legnagyobb magyar kupává váltak. A kupa három selejtezővel indult, innen került ki az ország nyolc legjobb csapata, mely a bajnokság mezőnyét alkotta. A körmérkőzéses bajnokság első és második helyén a WiLD és a ROG Warriors csapata végzett, akik november 10-én LAN-os döntőn csaptak össze a Vault 51 bár jóvoltából. A végtelenül izgalmas döntőt a ROG Warriors nyerte 3-2-es összesítésben, megdöntve ezzel a WiLD másfél éves hazai egyeduralmát.

A győztes ROG Warriors a KmK serlegével a kezükben. Balról jobbra: Folli, Doge Father, Kapcsi, bENCE, BanzaJ

Magyar Nemzeti Esport Bajnokság

Az igazi bomba azonban szeptember elején robbant. Ekkor ugyanis bejelentették az MNEB-et, az eddigi legnagyobb hazai kupasorozatot minden játékban. 3.1 millió forintos összdíjazással brutálisan felülmúl minden korábbi versenysorozatot idehaza. Ámbár –mivel a Ubisoft által is elismert eseményről van szó– kötelező volt betartani a 18-as korhatárt az induláshoz. A selejtezője négy játéknapot ölelt fel, a helyosztók további kettőt, mely egy kisdöntővel végződött november 17-én a Play-IT-n. A döntőt a The Sixth Sense néven játszó mixcsapat nyerte, mely 3 korábbi ROG és 2 WiLD játékosból áll. A második helyen ezúttal is a WiLD végzett. További bejutott csapatok az MNEB nyolcas mezőnyébe: Nice Gaming, One Piece eSport, Spirit Esports, Team Plague, Team Horizon Reapers, EXE Esport.

Az MNEB alapszakasza január 18-án kezdődik, és az esporthutv twitch csatornán tudjátok követni.

A WiLD by Lagardére Sports csapata az MNEB-en(balról-jobbra): Lino, Hedsut, Wioza, Combat, Herki

És a győztes 6th Sense(balról-jobbra): Strike, Doge Father, Rezno, BanzaJ, Kapcsi


Na de mi a helyzet konzolon?

A PS4 soha, az Xbox One is csupán a játék első évében kapott nagyobb figyelmet, azóta a konzolok tabu témának számítanak a nagyobb díjazású, hivatalos kupákon. Szerencsére a konzolosok is kaphattak esélyt a versenyzésre az év során. Az első verseny Xbox One-on futott. A The Asylum Cup február és április között zajlott, majd egy stúdiós közvetítésű BO5 döntővel ért véget, melyet a Voltiac Gaming 3-0-ra tudott megnyerni. A következő kupa a PS4-esek nagy eseménye volt, a GamingIsFun kupa a japán gépekre is elérkezett végre a PC után. A három napos eseményen 20.000 forint talált gazdára, a diadal pedig a Team Kill Gaming-é lett. Az év lezárása ismét Berci saját szervezésű tornájával zárult, a GiF kupasorozat ezúttal zöldbe öltözött. A szintén három napos kupasorozat soha nem látott érdeklődésnek örvendett, 32 részt vevő csapattal, –ennek köszönhetően a nyereményalap is megduplázódott. A Voltiac Gaming megvédte címét, és 35.000 megnyert forinttal, valamint egy gravírozott üvegtrófeával zárták az évet.

Nemzetközi szinten is ott voltunk!

Szerencsére két kiváló képességekkel megáldott játékosunk van, akik a legmagasabb szinten tudtak bizonyítani az év során. Mérész „SirBoss” Ferenc volt az első játékos, a második vonalban, a Challenger League-ben képviselte hazánkat, miután a Choose-ból a T3H Esports-hoz igazolt. Itt végül a negyedik helyen zárt, míg a saját rendezésű T3H PL-jükön a második helyet tudták megszerezni. Négy nappal a Dreamhack Montreal előtt érkezett a bejelentés, hogy a Pro League-es Mock-IT játékosa lett, korábbi csapattársával, Hungryval együtt. Egy héttel később a csapatot felkarolta a Siege leglegendásabb klubja, a PENTA Sports. Így aztán narancssárga színekben további sikereket ért el; legnagyobb ezek közül a Castle Siege megnyerése (Ez Németország nemzeti kupájának számított), valamint a Dreamhack Winter-en szerzett ezüstérem, mellyel első az ország színeiben, aki Invitationalon képviselheti majd hazáját.

Hazánk másik büszkesége Kővári „blas” Balázs, aki a PENTA coach-aként zárta a tavalyi évet. Idén egy kiadósabb pihenő után a világbajnok ENCE Esports igazolta le nyár elején. Blas hasonlóan eredményesen szerepelt klubjával, 2. helyezettként tudtak végezni az első OGA PIT európai szezonján, és a negyedik helyet kaparinották meg a Dreamhack Valencián, –mindkét alkalommal korábbi csapata, a PENTA állította meg őket. Balázs végül sajnálatos módon a Pro League-be való feljutás előtt bontott szerződést az ENCE-szel. December 30-án, négy hónap pihenő után a megújuló PENTA játékosává vált.


Siege a különböző médiafelületeken

A játék a legmeghatározóbb magyar közösségi oldalakon is nagy népszerűségnek örvendhet. Facebookon több csoportja is 10.000 fő fölé duzzadt. A Youtube-ot a már korábban említett GamingIsFun csatorna uralja, 13.000 feliratkozón is túl jár. A csatorna nagyon sokat tett a magyar Siege fejlődéséért, a különböző oktató és hype videók mellett interjúsorozatba kezdett, melynek alanyai a legismertebb, és legprofibb magyar játékosok. Érdemes lecsekkolni ezeket is.

A profi játékosok közül BanzaJ, a RIFT játékosa az, aki youtube-on a legnagyobb népszerűségnek örvend, csatornájára montázs videókat tölt fel. Habár az idei év inaktívabbra sikerült számára, így is át tudta lépni a 7000 feliratkozót. A twitch streamerek közül a szintén RIFT-es Strike rendelkezik a legnagyobb követőbázissal, 2600 fölé növelte ezt a számot ranked és GO4 streamjeivel.

A TheVR párosa idén is sokat tett a játék népszerűsítéséért, a streamer és videós haverokból összeálló Hardmode-dal rengeteg Siege tartalmat közvetítettek, de nem mehetünk el a ROG Warriors ellen játszott show meccseik mellett sem, amelyek a Para Bellum szezon nyitó napján voltak közvetítve.

Újabb áttörés volt hazai fronton az első Rainbow Six Siege közvetítő stáb megalakulása, akik az MNEB mellett a játék legmagasabb szintjének mérkőzéseit is közvetíthetik hivatalos csatornájukon az Esport1TV jóvoltából. A Rainbow6HU csatorna két hónap alatt megközelítette a 2500 követőt, és a november 18-ai Finals napján másfél órán keresztül az ország legnézettebb twitch csatornája volt. Az egész világon a 14. ország vagyunk, ahol hivatalos Siege közvítés megy, az átlagnézőszámokkal pedig már most a 5. helyen állunk lakossághoz viszonyítva az egész világon.

Összességében jó évet tudhat magának az R6S Magyarországon, –reméljük jövőre még magasabbra törhetünk közösen!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!