Apex Legends Ranked: a Respawn elmagyarázta, hogy hogyan fog működni

Apex Legends Ranked: a Respawn elmagyarázta, hogy hogyan fog működni

Elsőre egy igencsak ígéretes rangsorolt móddal bővül az Apex Legends, számos olyan funkciót tesznek bele, amelyre szükség volt.

Tegnap este a Respawn egy igen terjedelmes Reddit bejegyzést tett közzé, amelyben még több információt árultak el a ma érkező Ranked rendszerről, azaz a Ranked League-ről. Az alábbiakban végig megyünk a Respawn céljain és a rendszer működésén.

Célok

A Respawn elsősorban négy irányvonalat fektetett le:

  • Szeretnék megjutalmazni a kompetitív játékosokat a játékba fektetett idejük miatt. Ennek egyik eleme az, hogy a rangsorolt mérkőzések következtében megtudhatjuk, hogy hol is helyezkedünk el a játékosbázis ranglétráján, illetve a szezon végén a megszerzett rangunknak megfelelően jutalmakban részesülünk majd.
  • Szeretnék növelni a versenyképességet a skill-based alapú meccskereséssel. Ez azt jelenti, hogy minden játékos a saját képességeihez hasonló szinten álló ellenfelet fog kapni.
  • A legjobb játékosok számára -akik a létra tetején állnak majd- lehetőséget akarnak adni, hogy kialakítsanak egy profi metát anélkül, hogy az felkavarná mindenkinek a játékstílusát.
  • Végül pedig az egyik legfontosabb; céljuk volt egy képességmérő lehetőség integrálása a játékba. Először egy pont alapú ranked rendszert kapunk, ám a fejlesztők figyelemmel kísérik majd a részleteket, tehát adatot gyűjtenek majd arról, hogy milyen típusú játékosok érnek fel leghamarabb a csúcsra, hogyan használják ezeken a szinteken a metát, ha pedig szükséges, akkor módosítanak majd a rendszer működésén.

Hogyan működik?

Az 1. szezon játékosadatait felhasználva számos szimulációt futtattak le a fejlesztés során, ezen adatok alapján kalibrálták be a rangok közötti határokat.

Időszakok és visszaállítások

A Ranked League első szezonja az Apex Legends második szezonjával párhuzamosan fog lefutni, tehát júliustól szeptemberig, a jövőben a kettő azonban külön is válhat. A szezonok végével a Ranked League resetet kap majd, a játékosok rangja ilyenkor alaphelyzetbe áll.

Rangok


A Ranked League hat kompetitív ranggal érkezik:
Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond és Apex Predator. Az Apex Predatort leszámítva az összes rangnak négy tierje van. Tehát Gold IV, Gold III, Gold II, Gold I. Minden játékos Bronze IV-ből indul majd, ám a jövőbeli szezonokban magasabb is lehet a kezdés, annak függvényében, hogy milyen rangban végzünk. Teszem azt az első ranked szezon Apex Predatora nem Bronze IV-ből fog indulni a másodikban.

Pontok

A játékosok pontok gyűjtésével mászhatnak feljebb, ezeket Ranked Points-nak (RP-nek) hívják. Minden rangon van egy költsége a mérkőzés indításnak:

  • Bronze: ingyenes
  • Silver: -1 RP
  • Gold: -2 RP
  • Platinum: -3 RP
  • Diamond: -4 RP
  • Apex Predator: -5 RP

Pontokat az alábbi módokon lehet szerezni:

  • Minden kill 1 RP-t ér, de egy mérkőzésen maximum 5 RP szerezhető gyilkosságokból
  • A helyezés alapú pontozás folyamatosan összeadódik, aki ismeri a Fortnite rangsorolt pontrendszerét, az tudhatja, hogy a Respawn ellentétesen oldotta ezt meg
    • A Top 10 2 RP-t ér
    • A Top 5-tel már 4 RP-t gyűjtünk, de a 4-et nem hozzáadja a Top 10-es 2 RP-hez, hanem kiegészíti azt. Tehát nem 6 pont, hanem összesen 4 pont üti a markunkat
    • A Top 3-mal 7 RP jár
    • A győzelemmel pedig 12
  • Tehát, ha megnyered a mérkőzést 0 killel, akkor nem fogsz kapni 25 pontot, mert a helyezéspontokat továbbgörgeti a játék, nem összeadja. Mindent egybevetve egy tökéletes mérkőzésen maximum 17 pont szerezhető.

Játék a barátokkal

A Ranked League várólistához a csapat minden tagjának legalább level 10-es szintűnek kell lennie. Amikor barátokkal csatlakozol a várólistához, a rendszer a legmagasabb rangú játékos rangját veszi figyelembe, de minden játékos a saját rangjának megfelelő meccsköltséget fizeti meg. Ez lehetővé teszi, hogy a magas rangon lévő játékosok ne boostalhassák magasabbra a kisebb szintű barátaikat.

Rangok közötti mozgás

Mint feljebb írtuk, mindenki Bronze-ból indul, és onnan kell feljebb másznia. Jelen pillanatban komplett rangot nem lehet bukni, tehát Platinum IV-ből nem eshetsz vissza Gold I-be, mindegy mit csinálsz, a szezont már Platinumban fejezed be, divisiont viszont lehet bukni, tehát Gold II-ből visszaeshetsz Gold III-ba.

Jutalmak

A fejlesztők szeretnék, ha a játékosok úgy éreznék, hogy igenis megéri mászni a létra fokait, ezért olyan jutalmakon dolgoznak, amelyekkel megmutathatjuk, hogy meddig jutottunk. Az elért ranknak megfelelő badge-eket biztosan fogunk kapni, de más jutalmak is készülnek, erről további információt később osztanak majd meg.

Büntetések

A mérkőzés elhagyásért büntetés jár majd. Idő előtti elhagyásnak számít...

  • ...a karakterválasztásból való kilépés
  • ...a kilépés akkor, hogyha még élsz,
  • ...illetve hogyha már meghaltál, de a csapattársaidnak van lehetősége arra, hogy felélesszenek.

A büntetések ideje 5 percről indul, és egészen egy hétig is terjedhet a notórius kilépkedőknek.

Kompenzációs pontok

Mivel elég sok a rajtunk kívülálló változó -például a random csapattársak, vagy a kliens összeomlásai- ezért bevezetnek egy kompenzációs rendszert is, ami az ilyen esetekben enyhít a veszteségünkön. Például ha egy Diamond meccsen elsőként kiesünk, de szereztünk 2 killt, akkor -4 RP a meccsköltség, +2 RP a két kill, így -2 RP-vel zárjuk a meccset. Viszont a kompenzációs lehetőség miatt, ha valami váratlan történt a játékban, ez 0-ra jön fel. Ha viszont lövünk mondjuk 5 killt, ami már +5 RP, tehát +1 RP-be végzünk, a kompenzáció nem lép életbe, mert igazából így is előrébb jutottunk.

Matchmaking változtatások

A szezon során a fejlesztők folyamatosan figyelik majd, hogy milyen hatékonyan üzemel a meccskeresés; mennyit várnak a játékosok egy-egy meccsre a saját rangjukon belül, mekkora a különbség két rang között, stb. Ha úgy van, változtatnak a szükséges dolgokon, ezekről pedig mindig kommunikálni fognak a különféle platformjaikon. Végül pedig -ahogy mindig- várják a visszajelzéseket és észrevételeket.

Nos, ez lett volna az Apex Legends elvileg ma induló Ranked League rendszere, ha minden igaz, a frissítés és a patch notes magyar idő szerint 18 19 órakor érkezik meg, amit nálunk elolvashattok majd magyar nyelven is. ITT elérhettek egy visszaszámlálót.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!