Nincs megállás! - Tanácsok az otthoni mozgáshoz és egészséges játékhoz

Nincs megállás! - Tanácsok az otthoni mozgáshoz és egészséges játékhoz

Nem szabad abbahagyni a mozgást, még akkor se, ha csak egy kis szobánk van.

A koronavírus miatt most sokan otthon vannak, hiszen ezt kérte tőlünk a magyar kormány és ez az, amivel talán sikerül annyira lelassítani a vírus terjedését, hogy a magyar egészségügy kezelni tudja az eseteket. Azonban az otthoni munka/tanulás/eltöltött idő nem csak arról szól, hogy akkor ideje minden időt a kedvenc játékokkal vagy a kedvenc videómegosztó oldalon tölteni. Most nem igazán mehetünk edzésre, edzőteremben vagy akármilyen sportlétesítménybe, hiszen felelőtlenség lenne. De ez nem jelenti, sőt nem jelentheti, hogy ezzel megállhat a mozgás. Igenis időt kell szakítani arra, hogy átmozgassátok az izmaitokat, nem lehet rágyógyulni csak a képernyőre. Már számtalan tanulmány megmutatta, hogy egy fizikálisan jó formában lévő ember a kompetitív játékokban jobban teljesít, mint azok, akik nem éppen megfelelő fizikummal rendelkeznek. Szóval legközelebb mikor csak egy kicsi kéne, hogy meglegyen a meccs/kör/párbaj, akkor gondolj arra, hogy a kis pluszt az edzés is adhatja. Ebben a cikkben egy kicsit visszatekintünk az Esport1 anyagai között és megnézzük milyen gyakorlatokat végezhettek most, hogy a legtöbben a négy fal között ragadtunk.

Bemelegítés

Szerintem a legtöbben éreztétek már, hogy egy-egy kiélezett helyzetben iszonyatosan rá tudunk feszülni az adott szituációra. Mikor kell a clutch két ellenfél ellen vagy megy a levesbe az MM? Mikor az ellenfélnek három sárkánya van, de a negyediket be kell lopnod? Ilyenkor önkéntelenül is, de az izmaink megfeszülnek és sokszor az ilyen helyzetek után bizony fizikai fáradságot is érzünk. Ha pedig ha megvan a fizikai munka, akkor érdemes kicsit bemelegíteni. Nyilván a legfontosabb területek a kéz és a csukló, de azért a vállakat sem érdemes kihagyni.

Helyes testtartás

Az se mindegy, hogy is ülünk a képernyő előtt. Mióta a világ fordult egyet és sok munkahelyen a számítógép előtt történik minden, az utóbbi évtizedekben számtalan tanulmány foglalkozott azzal, hogy is kéne létezni egy ilyen munkaállomáson. Nem mindegy hogy tartjuk a lábunkat. Nem mindegy, hogy a képernyőt milyen szögből nézzük. Nem mindegy hogy a székünk milyen ergonómiai alakot vesz fel. Sőt, az se mindegy, hogy a csuklónk az asztalon van-e, mikor az egérrel dolgozunk. Az elkészült elemzések persze hatványozottan érvényesek a gamerekre is, hiszen legalább annyit időt töltünk a gép előtt, ha nem többet, mint akinek ez a munkája. 

Lazítás

Ha volt bemelegítés, akkor érdemes kicsit lazítani is. Egy-egy hosszabb meccs vagy az esti körök után az izmaink megköszönik majd, hogy kimozdítjuk őket az elgémberedett helyzetből.

A végtelen tutorial videók világa vagyunk

Nem tudod, hogy kell égőt cserélni? Nem tudod, hogy kell gyümölcsöt oltani? A fenti kérdésekre tuti, hogy találsz választ a Google vagy a Youtube hasábjain. Ha pedig arra van, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy otthoni edzésre is találunk milliónyi tartalmat. Válasszatok valamit, ami szimpatikus és merüljetek el benne. Az idő megvan most mindenre csak ki kell használni. Sőt, akár kitűzhetsz magad elé célokat, amiket akár a játékokhoz is köthetsz. Egy vesztett meccs után jöhet 20 fekvő, egy győztes után pedig mehet 20 guggolás. Válaszd  ki magad, hogy neked mi a kényelmes, a lényeg az, hogy mozdulj.

A Rage

Mindannyian tudjuk miről van szó, szinte biztos, hogy mindannyian át is éltük a fenti állapotot. Mikor nem sikerül semmi, mikor minden rosszul sül el vagy a haver csak egyszerűen belopta a pentát, akkor előjöhet a belső (baba)düh. Ezt az állapotot nehezen lehet elfojtani, de ha jön a vörös köd, akkor eszünkbe kéne jusson, hogy számtalanszor bebizonyították, hogy a flame vagy a másik hibáztatása csak rosszabbá teszi a dolgokat. Szóval érdemes inkább elkerülni az egészet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.