A Mercedes, ami romba döntött egy dinasztiát

A Mercedes, ami romba döntött egy dinasztiát

Egy játékos, aki generációkon át határozta meg a lengyel Counter-Strike-ot, egy autó, ami napok alatt pusztította el 12 év kitartó munkáját és egy egész nemzet átkává vált. Ez TaZ és a Mercedes-incidens története.

2017 elején járunk. Nemrég ért véget mindenidők talán legjobb Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) Major döntője Atlantában. Az év legnagyobb e-sporthírei között e-sport és olimpia kapcsolata, az Overwatch League indulása és számtalan befektetés szerepelt. De egy hétre a közösség nagy része egy ezeknél jóval kisebb, de történelmi szempontból csakugyan jelentős eseményre figyelt: Wiktor TaZ Wojtas Mercedes-Benz GLE autójára. OK, ez lehet elsőre hülyén hangzik. Mégis miért érdekelt volna bárkit egy, az átlagemberhez képest gazdagnak minősülő e-sportoló autója? Mert lényegében romba döntötte a Counter-Strike történelmének leghosszabb ideig együtt játszó és egyben az egyik legsikeresebb dinasztiáját. Ez a lengyel Virtus.pro-felállás végnapjainak története.

Az Arany Ötös

A lengyel Counter-Strike még a 2000-es évek elején kitermelt magából egy generációnyi csillagot, akik aztán a játék 1.6-os változatában domináns erővé váltak a nemzetközi mezőnyben, 2006-2008 között a világ legjobb csapata voltak. Az eredeti mag közel nyolc éven át játszott együtt, mivel számtalan szervezetet képviseltek ez idő alatt, egyszerűbb volt őket a Golden Five (Arany Ötös) névvel illetni. Később a CS:GO-s felállásuk – ahol három eredeti játékos és az edző jelentette a magot – is megörökölte ezt a nevet a sikereik miatt, de karrierük jelentős részét az új játékban már a Virtus.pro nevű orosz szervezet szárnyai alatt töltötték, így a Golden Five és a Virtus.plow (plow=eke) beceneveket felváltva használták a leírásukra.

Az újkori Arany Ötös két meghatározó tagja Wiktor TaZ Wojtas és Filip NEO Kubski voltak. Ők ketten voltak a szíve és az esze a csapatnak, de annak ellenére, hogy tizenkét éven át voltak csapattársak, nem voltak barátok sosem. Ez egy munkakapcsolat volt, ami azért született, mert felismerték egymás kvalitásait a szerveren belül és kívül, ha pedig nézeteltéréseik voltak, mindig igyekeztek ezeket megoldani, mert tudták, hogy egyik a másik nélkül nem képes a nemzetközi e-sportban áttörést elérni. Persze nem kellett őket félteni, tehetségből és kitartásból volt elég mindkettejükben. NEO ennek a korszaknak talán a legjobb játékosa volt, sőt egy ideig arról folytak a viták 2015-2016 során, hogy verziótól függetlenül, ő lehet a valaha élt legjobb Counter-Strike játékos.

A csapat CS:GO-s szereplése nehezen indult, de 2014-ben megnyerték az EMS Katowice 2014 Majort, és ettől kezdve folyamatosan a világ tíz legjobb csapatának egyike voltak. A következő négy évben számtalan döntőt megjártak a TaZ–NEO–PashaBiceps–byali–Snax felállással, tornákat nyertek és a fiatal csapatok számára igazi mumussá váltak. A rajongók mégsem az eredmények, hanem a személyiségük, kiállásuk miatt imádta őket.

TaZ igazi kapitány volt, aki levette a nyomást a többiekről, az interjúiban gyakran odaszúrt ellenfeleinek, de szintén gyakoriak voltak tőle az olyan vicces jelenetek, mint a videó, ahol egy fénycsővel játszik. Pasha a nem túl jó, de legalább magabiztos angoljával tűnt ki (emlékszik még valaki a Pasha London Schoolra?), illetve háttértörténetével, miszerint kőművesből lett az egyik legjobb AWP-játékos, miközben népszerűsítette az egészséges életmódot és testedzést is. Snax és byali, amikor nagyon ment nekik a játék, mindig tudott valami öntelt, de egyben vicces dolgot mondani a színpadon, csak sokakkal ellentétben ők ilyenkor tényleg szétkapták az ellent a szerveren. Végül pedig ott volt NEO, aki egyértelműen a csendesebb, visszahúzódó alakok közé tartozott. Ő inkább a játékával kommunikált, ami működött is, mert már azelőtt a GOAT (Greatest of all Time, mindenidők legjobbja) beszélgetések alfája és omegája volt, mielőtt ez a címkézés menő lett volna.

„A Major győztese vitathatatlanul a világ legjobbja”

A fenti idézet Richard Lewis újságíró–műsorvezető szájából hangzott el az ELEAGUE Major Atlanta 2017 döntője előtti nyitó ceremónián, január 29-én. Ez a verseny évekre meghatározta a Counter-Strike-ot, és talán az egész esportot is. Egyrészt a TBS amerikai kábelcsatorna első CS:GO világbajnoksága produkciójával és nézettségével mindenkit felrázott a piacon, másrészt elindította későbbi világverő útjára az Astralis nevű dán szervezetet és fiatal játékosaikat. Ők nemrég cseréltek irányítót, Atlantában pedig meglepetésként ért mindenkit a döntőbe jutásuk, ahol a világ akkori legjobbjaival, a Virtus.pro-val kerültek szembe.

A két csapat között valódi rivalizálás ezelőtt nem volt, de a TBS és a játékosok is értették a dolgukat, így leosztották a lapokat: az öregek a kapuörzők, akik három éve nyertek egy Majort a semmiből, most pedig szeretnék bebizonyítani, hogy még mindig megvan bennük a tűz, a fiatalok pedig a kihívók, akik keményen dolgoznak, áldozatokat hoztak, és most már úgy nagyon bemennének azon a kapun, ha lehet. Ráadásul ez egyfajta morális győzelem is lett volna, mert a lengyelek híresen kiemelkedő fizetést kaptak már ekkoriban is az orosz szervezetüktől, míg az Astralis alig egy éve létezett, és a játékosokkal együtt alapították afféle utolsó esélyként.

A nyitó ceremóniában a Twenty One Pilots Heavydirtysoul című száma szólt, miközben a dán device azt mondta, hogy „Majort nyerni leírhatatlan lenne, mert ez volt a cél hosszú évek óta”, majd TaZ azt mondta „a Major győzelem a végső jutalom, azt jelenti, hogy az a rengeteg kemény munka végre kifizetődik. Természetesen csak az egyikük emelhette magasba az atlantai Fox színházban a trófeát. A valaha volt egyik legszorosabb, legizgalmasabb döntőben egy körön úszott el a Virtus.pro-nak Trainen a győzelem, így rendes játékidőben, 16:14-re nyert az Astralis, tehát ekkor elmaradt a „jutalom”.

Trófea helyett luxusterepjáró

Atlanta után mindenki arra számított, hogy egy hosszú és kielégítő rivalizálás indul a világ legjobbjának kikiálltott Astralis, és a hirtelen vezetőből másodhegedűssé minősített Virtus.pro között. A Majort követően kis szünet következett, február 15-én folytatódott a szezon a DreamHack Las Vegasszal. Ez a verseny nemcsak az MGM Grand Gardenben levezetésként hazárdírozó újgazdag huszonévesekről szólt, hanem egy fogadásról is: a Virtus.pro alapítója, Anton Sneg Cherepennikov ugyanis megígérte TaZnak, hogy kap tőle egy új Mercedes–Benz GLE luxusterepjárót ajándékba, ha megnyerik a versenyt.

A Virtus.pro pedig így is tett: az elődöntőben megverték az Astralist, ezzel minimális revanst véve a Majorért, majd a döntőben a brazil SK Gaminget, akik a korszak nagyjainak számítottak, de ekkor épp gyengébb formában játszottak és nem voltak valódi bajnokesélyesek már. A Las Vegas-i győzelemről senki sem gondolta volna akkor, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor a Virtus.plow felszántja a teljes mezőnyt. A helyzetük, a rivalizálás, minden abba az irányba mutatott, hogy a csapat ereje teljében van. A TBS annyira bízott ebben, hogy bejelentették az ELEAGUE: Clash for Cash nevű prizefightot, ami lényegében egy Major visszavágó volt a lengyelek és a dánok között, vagyis egy 250 000 dolláros Bo3, ahol a győztes mindent visz.

Azonban a Virtus.pro már bomlásnak indult. TaZ terepjárója olyan feszültséget okozott a csapaton belül, amire már nem volt megoldás. A dolog NEOt zavarta a leginkább, akivel ugye a közös célok és eredmények ígérete miatt fogtak össze még 2005-ben, most pedig hirtelen azt látja, hogy egy hülye fogadás miatt a kollégája kap egy drága autót, miközben ez egy csapatjáték. Az évek során több volt Virtus.pro-s is kifejtette véleményét a történtekről. Kuben, az edző szerint a fogadás még korábban történt, de ők csak akkor tudták meg, amikor publikussá tette Sneg az ígéretét, majd hamarosan megjelent az iroda előtt az autó. Pasha pedig mostanában emlékezett vissza egy lengyel podcastban a hírhedt Mercedesre:

„Ahogyan megígérte, Anton [Sneg Cherepennikov] átadta TaZnak a híres Mercedest. Ekkoriban NEO volt a csapat kapitánya, ő hívta a köröket, mi pedig követtük a parancsait. Volt egy edzőnk [kuben], akivel közösen dolgoztak, voltak más játékosok is, akiknek szerepe volt a győzelemben. De aki hívja a köröket, összefogja a csapatot, vízióval bír, nekem az a személy az, akit a legjobban kellene értékelni.”

A pénzügyek egyébként is kényes témának számítottak a Virtus.pro játékosai között. Pasha például felidézett egy esetet, amikor globális szinten jelentős streamerként (akár 25 000 egyidejű nézőnek) napi 5-6 órán át közvetített a szabadidejében a gyakorlások után, de a szervezet nem emelhette meg a fizetését, mert a többieknek nem tetszett. Tehát ez a fajta irigykedés, egyenlőség iránti vágy mindig is jelen volt náluk.

De a Mercedes-incidens annyira kicsapta a biztosítékot a játékosoknál és a rajongóknál is, hogy alig két nappal a DreamHack Las Vegas után a Virtus.pro-nak már magyarázkodnia kellett. Sneg ebben a hosszú nyílt levélben végigment azon, hogy TaZ mennyire fontos volt a játékosok és a szervezet összehozásában, és ez az ajándék valójában „nem egy Virtus.pro játékosnak szól, hanem a személynek”. De a sebeket nem lehetett begyógyítani, NEO pedig motivációját vesztve kihátrált a vezető szerepből az év további részére, a csapat a júniusi Clash for Cashre igazából már csak árnyéka volt önmagának. Egyoldalú meccsen kaptak ki és ajándékoztak el 250 000 dollárt az Astralisnak – ezzel véget ért a rivalizálás, ami talán sosem volt.

„TaZ kocsija indított el minket a lejtőn”

Ezt már byali mondta 2019-ben, amikor a Golden Five már rég feloszlott. TaZ 2018 elején távozott a felállásból, miután 2017-ben csúnyán visszaestek, és egyedül az EPICENTER őszi versenyén tudtak a döntőbe jutni (igaz, ez szintén top 5 között szerepel a legjobb döntők listáján), de itt sem nyertek az SK Gaming ellen. Byali szerint TaZ még vissza is akarta adni az autót egy ponton, hogy ezzel is gesztust tegyen a csapattársai felé, végül így sem kerülhette volna el a kirúgását. Az autót 2021 novemberében adta el egyébként.

A Virtus.pro és TaZ Mercedese viszont olyan folyamatokat indítottak be, amelyek kívülről nézve szinte elátkozták a lengyel CS:GO mezőnyt. A Golden Five egyesével hullott szét, és akárhová igazoltak a játékosaik, nem tudták megismételni a korábbi sikereket. A sors furcsa fintora, hogy TaZ és NEO 2020 óta egy saját alapítású lengyel esport szervezetben játszanak, a HONORISban, tehát a munkakapcsolat pár év szünet után helyreállt. De az is igaz, és valószínűleg ezért elnézőbbek egymással szemben: soha többé nem lesznek akkora tétek, mint korábban, és ezen a szinten nem fognak autókat ajándékozni egymásnak mindenféle gyerekes fogadások után. Pasha 2019-ben visszavonult, azóta streamerként, újabban MMA-sként ténykedik. Byali és Snax szintén lengyel csapatokban játszanak, de ők sem tudták megismételni a korábbi sikereket a Mercedes-incidenst követően.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!